Tehnici de Realizare a unui Website – Partea 1/2

În această primă parte îți vom explica pașii pe care trebuie să îi parcurgi înainte să poți începe să lucrezi efectiv la site, aplicațiile de care vei avea nevoie, cum alegi și cumperi un domeniu etc.

Atenție! Pentru acest curs nu va fi nevoie să îți cumperi un domeniu sau să plătești găzduire. Vei avea o zonă de lucru pe calculatorul tău.

Nefiind nevoie să îți cumperi un domeniu, gazduire etc., acest prim modul ți se va părea mai mult teoretic, dar ca să poți realiza site-uri pe viitor pentru tine sau clienții tăi trebuie sa știi acești pași. Pentru celelalte module îți recomandăm nu doar să citești materialul, ci  pe măsură ce citești să și aplici pe zona ta de lucru fiecare element prezentat. Practica e cel mai simplu mod de a învăța.

Exercițiile le vei trimite instructorului la finalul cursului împreună cu numele și adresa la care să îți trimitem certificatul. În cazul în care te blochezi pe parcurs, contactează instructorul la adresa suport@azimutvision.ro și te va ajuta. Notează în subiectul e-mail-ului numele cursului la care participi (Web Design – Level 1).

Să începem.

De ce ai nevoie pentru a realiza și publica un site?

  1. Un editor HTML
  2. Un editor de imagini
  3. Un CMS
  4. Un domeniu sau subdomeniu
  5. Găzduire (hosting)
  6. Creativitate, multă răbdare și atenție la detalii

 

Editoare HTML

Editoarele HTML facilitează realizarea paginilor web. Cel mai popular astfel de soft a fost Macromedia Dreamweaver (aparut în 1997). În anul 2005 Macromedia este achiziționată de Adobe și, începând cu anul 2007, aplicația a fost distribuită de firma Adobe având versiunile CS3, CS4, CS5, CS5.5, CS6 si CC (apărut în 2013).

Poți descărca o versiune trial la adresa: https://creative.adobe.com/products/dreamweaver

Logo Dreamweaver

Poți folosi și editoare HTML gratuite cum sunt: Notepad++ (descărcabil la adresa  https://notepad-plus-plus.org/downloads/) sau SublimeText (descărcabil la adresa http://www.sublimetext.com/3)

 

Editoare de imagini

Fie că vrei să creezi o siglă pentru site-ul tău, să decupezi o imagine existentă sau să o micșorezi vei avea nevoie de un editor de imagini. Cel mai popular editor de imagini este Adobe Photoshop. Poți descărca o versiune trial la adresa: https://creative.adobe.com/products/photoshop

Logo Photoshop

Un editor de imagini gratuit și bun este IrfanView pe care îl poți descărca la adresa: http://www.irfanview.com/main_download_engl.htm

Logo Irfanview

 

 

CMS-uri

CMS = Content Management System (Sistem de Management al Conținutului)

Pasul următor în evoluția web după editoarele HTML au fost CMS-urile. CMS-urile sunt aplicații care facilitează extrem de mult realizarea site-urilor web. În prezent toate site-urile sunt create utilizând CMS-uri.

Cele mai populare aplicații de acest fel sunt: WordPress, Joomla, Drupal, Typo3. Sunt gratuite. Li se pot adăuga funcții suplimentare prin instalarea de extensii gratuite sau contra cost.

Logo WordPressLogo Joomla LogoDrupalLogo Typo3

 

Dintre CMS-uri recomandăm WordPress pentru că are o comunitate foarte vastă de dezvoltatori și utilizatori și un număr foarte mare de extensii. Pe site-ul oficial sunt publicate în prezent peste 55.000 de extensii gratuite (https://wordpress.org/plugins/) și peste 3900 de teme gratuite (http://wordpress.org/themes/). Este cel mai utilizat CMS (peste 60 de milioane de site-uri).

În cadrul acestui curs vom folosi WordPress pentru a realiza site-uri.
Cum îmi aleg domeniul ?

Domeniul ar trebui să fie cât mai scurt și, în același timp, să conțina cuvintele cheie cu care vrei să fii găsit pe Internet. Dacă vrei să vinzi pompe de apă, cel mai bun domeniu pentru tine este pompedeapa.ro. Poți cumpăra și pompe-de-apa.ro (mai bine rezervi tu ambele domenii, decât unul dintre ele să îl rezerve concurența).

Un domeniu .ro va fi găsit de cei care caută pe Google și sunt localizați în România. Dacă site-ul este dedicat românilor din Romania, atunci cel mai potrivit este un domeniu .ro. Dacă este adresat românilor din lume, recomandat este un domeniu .com

Costul unui domeniu .ro este de 8.99 € + TVA/an. Domeniul poate fi achiziționat pe o perioadă de minim 1 an și maxim 10 ani. La expirarea termenului de achiziție se poate prelungi acest abonament cu perioada dorită, dar nu mai mare de 10 ani.

Costurile domeniilor .com, .net etc variază.

 

De unde imi cumpar domeniul ?

Daca vrei să cumperi un domeniu .ro intră pe site-ul rotld.ro

ROTLD

 

 

Dacă vrei să cumperi  domeniu cu altă terminație (.com, .biz, .net, .info, .org, etc.) intră pe Godaddy.com

Godaddy.com

Ambele site-uri îți descriu simplu pașii necesari pentru a cumpăra un domeniu. Poți plăti cu cardul sau la bancă.

 

Găzduirea (Hosting)

După ce ți-ai rezervat un domeniu, următorul pas este să îți faci un abonament de găzduire. Sunt multe firme care oferă găzduire.

Recomandăm hostgator.com – lucrăm cu ei din 2006 și până în prezent nu am avut nici un fel de probleme. De asemenea, recomandăm digitalocean (dar pentru aceasta variantă va trebui să vă pricepeți la administrare server linux). Nu recomandăm hostso, webhostingworld sau webfactor deoarece avem feedbackuri de la clienți care au avut probleme utilizând aceste firme de găzduire.

Costul pentru găzduire variază în general între 45 și 500 lei / an (în funcție de firma aleasă).

Atenție! Pentru un site construit cu WordPress vei avea nevoie de un server Linux (nu Windows). Majoritatea serverelor oferite de firmele de hosting sunt servere Linux.

Întrebare: Este necesar să am un abonament de găzduire?

Răspuns: În cazul în care știi să configurezi un server și să configurezi router-ul pentru a permite vizibilitatea server-ului tău pe Internet, nu. Însă, dacă ce am spus mai devreme ți se pare complicat, atunci da, ai nevoie de un abonament de găzduire. Altfel site-ul tău nu va fi vizibil pe Internet.

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment