Tel: +40 720 34 21 22

Introducere: instalarea si ce putem face cu Photoshop

Pe parcursul acestui curs vom realiza impreuna o serie de exercitii in Photoshop cu ajutorul carora te vei familiariza cu functiile de baza ale programului, spatiul de lucru, instrumentele pe care ni le pune la dispozitie si modul in care aceste instrumente pot fi folosite impreuna.

Pentru realizarea exercitiilor vom utiliza varianta trial a programului Photoshop CC, care este in momentul de fata cea mai noua versiune. Daca ai deja instalata o versiune mai veche de Photoshop poti sa o folosesti, diferentele dintre versiuni nu sunt atat de mari incat sa nu se poata efectua cu succes exercitiile din cadrul cursului.

In cadrul cursului vom realiza doua proiecte. Iti recomand ca pe masura ce parcurgi fiecare paragraf sa si realizezi practic ceea ce scrie. Daca doar citesti, vei avea senzatia ca ai retinut tot, ca e simplu, dar la final nu vei ramane decat cu putina informatie. Ca sa retii intr-adevar trebuie sa chiar faci TU, practic, fiecare proiect.

Daca in orice moment te blochezi, nu gasesti sau nu iti iese vreun element scrie-mi la adresa suport@azimutvision.ro si te voi ajuta (in subiectul mailului scrie „Curs Photoshop”).

Instalarea aplicatiei Photoshop

Inainte de a incepe, haide sa instalam aplicatia.

Mergi pe adobe.com iar din meniul din dreapta-sus alege Photoshop (vezi imaginea de mai jos).

01 creative cloud

In fereastra care apare apasa pe butonul „Descarca versiune gratuita” (vezi poza de mai jos).

Pe fereastra urmatoare, dupa ce ai completat primul formular, apasa pe „Sign up for an Adobe ID” (vezi imaginea de mai jos).

03 download ps

Dupa ce completezi si cel de-al doilea formular si dai click pe „Sign up” se va descarca aplicatia Creative Cloud, o platforma de la Adobe care gestioneaza toate aplicatiile din suita CC, inclusiv Photoshop.

Dupa ce se instaleaza, se va deschide automat platforma CC unde va trebui sa te loghezi folosind adresa de email si parola pe care le-ai introdus la crearea contului Adobe. Dupa logare incepe automat descarcarea si instalarea aplicatiei Photoshop pe care o poti utiliza fara restrictii timp de 30 de zile.

 04 sign in cc05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In continuare am sa te introduc in cateva notiuni de baza care sunt bine de stiut inainte de a incepe lucrul in Photoshop.

 

Ce putem face cu Photoshop?

Cred ca ar fi mai usor sa raspundem la intrebarea ce nu putem face cu Photoshop, insa ma voi stradui totusi sa iti prezint succint la ce putem folosi acest program mirific.

In esenta, Photoshop este un program de editare a imaginilor.

Un flux de lucru de baza in Photoshop este urmatorul: facem o fotografie, o ajustam si/sau modificam in Photoshop dupa care printam si/sau postam imaginea pe net. Cu timpul insa au fost adaugate  multe alte optiuni si unelte care ne permit sa modificam imaginea aproape in orice fel dorim noi, cu conditia sa stim sa le folosim. De fapt, acest lucru il vei invata la curs.

Pe langa functia de baza de prelucrare a imaginilor putem sa pictam, sa proiectam brosuri, pancarte, felicitari, invitatii, pagini web, sigle, diferite elemente grafice pentru site-uri, animatii si multe altele.

Desi putem sa realizam o gama atat de larga de sarcini, unele nu le putem face la fel de bine ca si cu aplicatiile specializate pe sarcini specifice. De exemplu, chiar daca avem unelte in Photoshop pentru a realiza sigle, nu vom fi atat de eficienti in proiectarea lor ca si cu un program specializat pe grafica vectoriala cum e Adobe Illustrator sau Corel Draw.

Chiar daca putem realiza o pagina web in Photoshop este recomandat sa folosim un program care a fost creat pentru asa ceva, cum ar fi Dreamweaver-ul, tot de la Adobe.

La fel cu realizarea revistelor sau brosurilor pentru care e de dorit sa se utilize programe cum e Adobe InDesign. Spre deosebire de crearea paginilor web unde posibilitatile noastre sunt cu mult limitate fata de Dreamweaver, crearea revistelor se poate face la fel de bine in Photoshop. Diferenta e ca ne va lua mai mult timp sa realizam anumiti pasi in Photoshop decat in InDesign.

Realitatea este similara si in cazul siglelor. Adeseori versatilitatea cu care putem modifica imaginile in Photoshop ne indeamna sa-l alegem pentru crearea siglelor in locul aplicatiei Illustrator.

Bun, dar am si o veste buna. Este dificil sa cunosti foarte bine toate aplicatiile specializate pe care le-am mentionat. Si cand spun foarte bine, vreau sa spun foarte bine, nu doar sa ai niste notiuni. Decat sa stii cate putin din 5-6 aplicatii, mai bine una pe care sa o stii la perfectie. Avantajul este ca stiind sa folosesti foarte bine Photoshop poti crea de fapt si brosuri, si sigle, si invitatii etc., adica nu ai neaparata nevoie de celelalte programe.

Mentionez ca daca esti interesat de pictura si nu numai, se pot comanda pe net tablete grafice care permit ca orice desenezi pe suprafata acesteia sa apara si pe ecran. Vin cu un stilou special cu capete interschimbabile cu ajutorul caruia poti replica presiunea exercitata de pensula pe panza si multe alte efecte similare care te ajuta sa pictezi ca si cum ai picta pe panza.

06 tableta grafica

In modulul urmator ne vom ocupa de grafica raster si grafica vectoriala.

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment