Tel: +40 720 34 21 22

1. Introducere in CSS. Ce este CSS?

Bine ai venit la cursul de CSS3.

In cadrul acestui prim modul ne vom familiariza cu elementele generale ale CSS: ce fel de limbaj este, la ce se foloseste, etc. Este un modul introductiv in care vei prinde cateva notiuni teoretice si in care nu iti voi spune sa pui in practica fiecare element parcurs.

In modulele urmatoare, pe masura ce iti explic, vei testa practic fiecare comanda sau proprietate a CSS, acesta fiind cel mai simplu mod de a invata. In cazul in care te blochezi la orice pas, scrie-mi la adresa suport@azimutvision.ro. In subiectul mailului scrie „Curs CSS3”.

CSS3 merge mana in mana cu HTML5, daca ai cunostinte de HTML iti vor fi utile. Daca nu stii deloc HTML poti parcurge acest curs, dar retine ca daca vrei sa creezi site-uri web vei avea nevoie si de HTML.

Sa incepem.


Ce e CSS?

Denumirea de CSS provine din limba engleza de la Cascading Style Sheets. Se poate traduce in limba romana ca fiind foi de stil in cascada. CSS este un limbaj de tipul foaie de stil.

Suna confuz? Nu doar ca te vei lamuri, dar pana la finalul cursului ti se va parea floare la ureche.

Prin limbajul CSS setezi tot ceea ce tine de estetica unui site: ce culoare sa aiba fundalul paginii, ce culoare sa aiba scrisul, cat sa fie de mare, ce tip de font sa folosesti etc. Fara CSS o pagina web este asemanatoare unui fisier text scris in Notepad. Vezi mai jos in imaginea din stanga o pagina web creata in HTML fara CSS iar in dreapta aceasi pagina dupa ce i-am aplicat si elemente de CSS.

css3css4

CSS merge mana in mana cu limbajul HTML. Daca ai deja notiuni (macar) minime de HTML, iti vor fi utile. Dupa cum ai vazut in imaginile de mai sus, in timp ce HTML controleaza structura unei pagini web, CSS controleaza si dicteaza prezentarea acesteia.

CSS a aparut pe 17 dcembrie 1996, da, acum 20 de ani. CSS nivelul 2, adica CSS2 a aparut in 1998.  La CSS3 a inceput sa se lucreze imediat dupa aparitia CSS2.

CSS3

CSS3 contine multe elemente noi cum ar fi animatii si tranzitii (2D si 3D), umbre, gradienti, colturi rotunjite, noi selectori, box model etc.

CSS3 folosesti daca vrei ca site-ul tau sa aiba versiune pentru tableta si/sau pentru telefon mobil, adica sa fie responsive.

Tot CSS3 vei folosi ca site-ul tau sa poate fi vizualizat corect pe toate browsere-le (cross browser).

In cadrul cursului vom invata CSS3, care contine si elementele din CSS2 si cele de CSS. Ca si la HTML, unde versiunea HTML5 contine si etichetele existente in HTML (cu exceptia celor scoase din uz), si in CSS se construieste peste versiunile anterioare.

In CSS lucram cu stiluri. In modulul urmator vom invata ce este un stil, cum arata, cum si unde il definim.

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment