Tel: +40 720 34 21 22

Domeniul și găzduirea

Pentru a putea crea un magazin online trebuie în primul rând să știi să creezi un site simplu. Cursul este împărțit în 3 secțiuni. Prima, noțiuni generale, te învață cum să cumperi un domeniu și o găzduire. A doua te va învăța cum să creezi un site simplu. A treia te va învăța cum să dezvolți un site simplu și să îl transformi în magazin online.

În această primă parte îți vom explica pașii pe care trebuie să ii parcurgi înainte să poți începe să lucrezi efectiv la site, aplicațiile de care vei avea nevoie, cum alegi și cumperi un domeniu etc.

Atenție! Pentru acest curs nu va fi nevoie sa îți cumperi un domeniu sau să platești găzduire. Vei avea o zonă de lucru pe calculatorul tău.

Dacă ai participat la cursul de web design nivelul 1 (la sediu sau online) atunci primele două secțiuni adică noțiunile generale și site-ul de prezentare le știi deja. Îți recomand să le parcurgi totuși, chiar dacă mai rapid, ca să îți reamintești și doar apoi să treci la secțiunea a treia, cea privind magazinul online.

Nefiind nevoie să îți cumperi un domeniu, găzduire etc. acest prim modul ți se va părea mai mult teoretic, dar ca să poți realiza site-uri și magazine online pe viitor pentru tine sau clienții tăi trebuie să știi acești pași. Pentru celelalte module îți recomandăm nu doar să citești materialul ci  pe măsură ce citești să și aplici pe zona ta de lucru fiecare element prezentat. Practica e cel mai simplu mod de a învăța.

Magazinul creat îl vei trimite instructorului la finalul cursului împreună cu numele și adresa la care să îți trimitem certificatul. În cazul în care te blochezi pe parcurs, contactează instructorul la adresa suport@azimutvision.ro și te vei primi ajutor. Notează în subiectul e-mailul numele cursului la care participi (Site și magazin online).

Să începem.

De ce ai nevoie pentru a realiza și publica un site?

  1. Un editor HTML
  2. Un editor de imagini
  3. Un CMS
  4. Un domeniu sau subdomeniu
  5. Găzduire (hosting)
  6. Creativitate, multă răbdare și atenție la detalii

 

Editoare HTML

Editoarele HTML facilitează realizarea paginilor web. Cel mai popular astfel de soft a fost Macromedia Dreamweaver (aparut in 1997). Începând din 2007 aplicația a fost distribuită de firma Adobe având versiunile CS3, CS4, CS5, CS5.5, CS6 si CC (aparut in 2013).

Poți descărca o versiune trial la adresa: https://creative.adobe.com/products/dreamweaver

Logo Dreamweaver

Poți folosi și editoare HTML gratuite cum sunt: Notepad++ (descărcabil la adresa  http://notepad-plus-plus.org/download/v6.6.3.html) sau SublimeText (descărcabil la  adresa http://www.sublimetext.com/download)

 

Editoare de imagini

Fie că vrei sa creezi o siglă pentru site-ul tău, să decupezi o imagine existentă sau să o micșorezi, vei avea nevoie de un editor de imagini. Cel mai popular editor de imagini este Adobe Photoshop. Poți descărca o versiune trial la adresa: https://creative.adobe.com/products/photoshop

Logo Photoshop

Un editor de imagini gratuit și bun este IrfanView pe care îl poți descărca la adresa: http://www.irfanview.com/main_download_engl.htm

Logo Irfanview

 

 

CMS-uri

CMS = Content Management System (Sistem de Management al Conținutului)

Pasul următor în evoluția web după editoarele HTML au fost CMS-urile. CMS-urile sunt aplicații care facilitează extrem de mult realizarea site-urilor web. În prezent toate site-urile sunt create utilizând CMS-uri.

Cele mai populare aplicații de acest fel sunt: WordPress, Joomla, Drupal, Typo3. Sunt gratuite. Li se pot adăuga funcții suplimentare prin instalarea de extensii gratuite sau contra cost.

Logo WordPressLogo Joomla LogoDrupalLogo Typo3

 

Dintre CMS-uri recomandăm WordPress pentru că are o comunitate foarte vastă de dezvoltatori și utilizatori și un număr foarte mare de extensii. Pe site-ul oficial sunt publicate în prezent peste 41.000 de extensii gratuite (https://wordpress.org/plugins/) și peste 2500 de teme gratuite (http://wordpress.org/themes/). Este cel mai utilizat CMS (peste 60 de milioane de site-uri).

În cadrul acestui curs vom folosi WordPress pentru a realiza site-uri și magazine online.
Cum îmi aleg domeniul ?

Domeniul ar trebui să fie cât mai scurt și în același timp să conțină cuvintele cheie cu care vrei să fii găsit pe Internet. Dacă vrei să vinzi pompe pe apă cel mai bun domeniu pentru tine este pompedeapa.ro. Poți cumpăra și pompe-de-apa.ro (mai bine rezervi tu ambele domenii, decât unul dintre ele să îl rezerve concurența).

Un domeniu .ro va fi găsit de cei care caută pe Google și sunt localizați în România. Dacă site-ul este dedicat românilor din România atunci cel mai potrivit este un domeniu .ro . Dacă este adresat românilor din lume recomandat este un domeniu .com

Costul unui domeniu .ro este de 51.26 USD (+ TVA).

Costurile domeniilor .com, .net etc. variază.

 

De unde îmi cumpăr domeniul ?

Dacă vrei să cumperi un domeniu .ro intră pe site-ul rotld.ro

ROTLD

 

 

Dacă vrei să cumperi un domeniu cu altă terminație (.com, .biz, .net, .info, .org, etc.) intră pe Godaddy.com

Godaddy.com

Ambele site-uri îți descriu simplu pașii necesari pentru a cumpăra un domeniu. Poți plăti cu cardul sau la bancă.

 

Găzduirea (Hosting)

După ce ți-ai rezervat un domeniu, următorul pas este să îți faci un abonament de găzduire. Sunt multe firme care oferă găzduire.

Recomandăm hostgator.com – lucrăm cu ei din 2006 și pană în prezent nu am avut nici un fel de probleme. Deasemenea recomandăm digitalocean (dar pentru această variantă va trebui să vă pricepeți la administrare server linux). Nu recomandăm hostso, webhostingworld sau webfactor deoarece avem feedbackuri negative de la clienții care au avut probleme utilizând aceste firme de găzduire.

Costul pentru găzduire variază în general între 45 și 500 lei / an (în funcție de firma aleasă).

Atenție! Pentru un site construit cu WordPress vei avea nevoie de un server Linux (nu Windows). Majoritatea serverelor oferite de firmele de hosting sunt servere Linux.

Întrebare: Este necesar să am un abonament de găzduire?

Răspuns: Da. Altfel site-ul tău nu va fi vizibil pe Internet. (Nu e necesar pentru acest curs)
Am cumpărat domeniul și am un abonament de găzduire. Acum ce fac?

Firma de găzduire îți furnizează userul și parola de logare la panoul de control. Acesta poate fi cPanel sau Plesk (pot fi și alte softuri instalate pe server, dar acestea două sunt cele mai utilizate). Recomandăm cPanel (este mai ușor de utilizat) iar în continuare vom exemplifica pe acest tip de panou.

Utilizând userul, parola și adresa URL primite de la firma de găzduire te loghezi la panoul de control (vezi imaginea de mai jos).

cPanel gazduire

 

Acolo vei găsi o serie de butoane pentru a crea conturi de email, backup etc.

cPanel utilizator logat

 

Dă click pe butonul FANTASTICO, Quick Install sau SOFTACULOUS. Au rolul de a-ți instala CMS-ul dorit în câțiva pași (mult mai ușor și mai rapid decât dacă îl instalezi manual).

Fantastico

 

Apoi dă click pe WordPress (în partea stângă a ecranului – vezi imaginea de mai jos)

Instalare wordpress - fantastico

 

Dă click pe “New Installation”

wordpress new instalation

 

Trebuie să selectezi domeniul (sau subdomeniul) unde vrei să instalezi aplicația la rubrica “Install on Domain”. Noi vom instala aplicația pe cursuri.azimutvision.ro

Următorul câmp este “Install in Directory”. Daca nu completezi nimic la acest câmp, site-ul tău va fi la adresa cursuri.azimutvision.ro

Noi am completat “test” la acest câmp deci site-ul va avea adresa cursuri.azimutvision.ro/test

În secțiunea “Admin Access Data” îți creezi userul și parola de administrator al site-ului.

În secțiunea “Base Configuration” introduci adresa ta de e-mail și titlul site-ului.

Apoi dai click pe “Install WordPress”.

wordpress instalation 2

 

Ți se confirmă că aplicația a fost instalată. Dă click pe butonul Finish installation.

instalare wordpress 3

Inserează adresa ta de email pentru a primi detaliile instalării (opțional, dar recomandat). Primești pe e-mail userul și parola de logare.

instalare wordpress 4

 

Site-ul tău arată acum așa:

site wordpress default

 

Implicit pentru toate site-urile WordPress (instalate pe www.numedomeniu.ro) logarea se face la oricare din adresele URL www. numedomeniu.ro/wp-admin sau www.numedomeniu.ro/wp-login.php

Pentru un site WordPress instalat pe www.numedomeniu.ro/titlu logarea se va face la www.numedomeniu.ro/titlu/wp-login.php sau la www.numedomeniu.ro/titlu/wp-admin

Felicitări! Acum după ce te loghezi vezi Dashboardul (Tabloul de Bord) și poți începe să lucrezi la site.

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment