1. Introducerea in SQL – baze de date

Bine ai venit la cursul de baze de date MySQL. Te rog nu doar sa citesti, ci sa faci tu insuti fiecare pas pe care ti-l explic. Daca te blochezi undeva, scrie-ne pe adresa suport@azimutvision.ro

Sa ne apucam de treaba!

Oamenii interactioneaza zilnic cu bazele de date. De exemplu, cand iti faci un cont pe oricare dintre site-urile care impun autentificare,  cand mergi la un ATM pentru a retrage bani de pe card, accesezi o baza de date care contine informatiile tale personale, adica nume, prenume, cnp, sold curent.

Cand te uiti pe un site de cumparaturi online, daca au pe stoc produsul dorit de tine, informatia despre produs este luata dintr-o baza de date.

Nu confunda o baza de date cu un tabel in Excel. Un tabel in Excel este doar un tabel. O baza de date are mai multe tabele. Vei vedea clar diferenta pana la finalul cursului.

Nu doar site-urile web folosesc baze de date. Aplicatiile software folosesc tot baze de date, chiar daca nu sunt online. Un software de facturare, aplicatia accesata atunci cand esti la check-in pe aeroport, un soft de gestiune a unui depozit, etc.

Sa zicem ca avem o librarie si trebuie sa creem o baza de date pentru a o gestiona mai usor. Ce tabele va contine baza noastra de date?

Va contine un tabel cu cartile pe care le avem pe stoc. Acesta ar trebui sa aiba coloanele: nume carte, nume autor, anul aparitiei, editura, pret, cod unic de identificare (vei vedea in curand la ce trebuie coduri unice de identificare). Si, desigur, numarul de bucati pe stoc.

Ne mai trebuie un tabel cu furnizorii (editurile care ne trimit carti). Nume firma furnizor, CUI, J, banca, iban bancar, persoana de contact, email de contact, telefon de contact, observatii.

Si inca un tabel cu clientii: nume client, persoana fizica sau juridica, telefon, email, CNP – daca e persoana fizica, CUI daca e persoana juridica.

Aceste trei tabele sunt minimul necesar. Desigur, nu au numarul complet de campuri. Ce am scris eu mai sus e o varianta simplificata. In realitate daca ne apucam de un astfel de proiect vom avea mai multe tabele si fiecare tabel va avea mai multe campuri.

Deocamdata vroiam doar sa vezi ca o baza de date nu e un simplu tabel. E o colectie de tabele.

Inainte sa terminam acest modul introductiv sa mai raspundem la o intrebare: ce este SQL?

SQL

SQL vine de la Structured Query Language (limbaj de interogare structurat).

Este un limbaj prin care accesam si manipulam baze de date, comunicam cu bazele de date. Ce putem face mai exact folosind acest limbaj?

Putem sa creem baza de date in sine, sa creem tabele in baza noastra, sa adaugam inregistrari in tabele (randuri), sa adaugam coloane (campuri), sa setam permisiuni asupra tabelelor, sa modificam si / sau stergem inregistrari, tabele sau baza in sine. Putem sa cautam informatii in baza de date, sa le grupam, sa le sortam, etc.

Limbajul nu este unul nou, a fost dezvoltat de IBM in anii ’70. In prezent este un standard ANSI (American National Standards Institute), deci e limbajul standard daca vrei sa lucrezi cu baze de date.

 

MySQL

Dar ce este atunci MySQL? Este un sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD).

MySQL este un server care foloseste limbajul SQL ca sa gestioneze bazele de date. Bazele de date MySQL sunt gestionate scriind comenzi sau prin interfete grafice ale unor aplicatii. Deci [1] poti scrie cod sau [2] poti folosi un soft care sa te ajute sa gestionezi o baza de date. Vom invata ambele variante.

Nici MySQL nu a aparut ieri, prima versiune dateaza din 1995.

Cel mai des se foloseste impreuna cu limbajul PHP pentru a realiza aplicatii web. Ambele sunt gratuite. (Iti recomand ca pe viitor sa inveti si PHP daca te-ai apucat de MySQL).

Ca sa construiesti un site web dinamic vei avea nevoie:

  1. Sa stii limbajul SQL ca sa poti manipula baza de date
  2. Sa stii limbajul PHP (sau ASP, dar iti recomand PHP) ca sa poti crea scripturi
  3. Sa stii HTML si CSS ca sa poti crea partea vizuala a site-ului
SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment