Tel: +40 733 01 02 40

Top limbaje de programare in 2020

Daca iti doresti sa te reprofilezi in IT, o prima intrebare pe care ti-o poti pune este „Dar ce limbaj de programare sa invat?”

Mai multe surse estimeaza ca sunt intre 500 si 700 de limbaje de programare, in timp ce Online Historical Encyclopaedia of Programming Languages ne spune ca numarul acestora este de 8945.

Un lucru e cert. Nu poti invata toate limbajele de programare. Nu ai cum. Si nici nu trebuie.

Mai jos gasesti o serie de statistici ca sa iti faci o idee ce limbaje de programare sunt cautate in prezent, pe ce merita sa te axezi, ce sa inveti pentru a-ti gasi un nou job sau pentru a incepe un nou proiect.

 

 1. GitHub

Din comunitatea GitHub fac parte peste 40 milioane de developeri si gazduieste peste 44 de milioane de proiecte. Statistica realizata de GitHub este in functie de numarul de proiecte pe care le gazduiesc. Observi in imaginea de mai jos ca pe primul loc din 2014 si pana acum se afla tot limbajul Javascript. Acesta e urmat de Python, Java, PHP si C#.

cele mai utilizate limbaje de programare

 

2. PYPL

Indexul PYPL a fost citat de publicatii ca Developer Tech, DevOps, InfoWorld, eWeek sau Techworld.

Conform PYPL (PopularitY of Programming Language) cele mai populare limbaje de programare in aceasta luna sunt Python, Java , Javascript, C# si PHP.  Dupa cum observi, primele 5 limbaje de programare sunt aceleasi ca si mai sus, doar ca in alta ordine.

PYPL – vezi tabelul de mai jos:

 

3. Tiobe

Conform indexului Tiobe cel mai cautat limbaj de programare este Java. El este urmat de C, Python, C++, C# si Javascript.

top cele mai populare limbaje de programare 2020

 

4. CodinGame

Conform studiului anual efectuat de CodinGame in care au fost inclusi atat developeri cat si specialisti in resurse umane, cele mai cautate 10 limbaje de programare in prezent sunt, in aceasta ordine:

 1. JavaScript (71% dintre respondenti cauta candidati care sa cunoasca acest limbaj)
 2. Java (57%)
 3. C# (53%)
 4. Python (51%)
 5. C++ (40%)
 6. PHP (40%)
 7. C (16%)
 8. Kotlin (16%)
 9. ObjectiveC (16%)
 10. Ruby (15%)

Ce sa inveti?
Dupa cum vezi nu exista un limbaj de programare care sa fie considerat cel mai popular de catre toata lumea.  Sunt totusi cateva limbaje care apar mereu in top 10:
Javascript
Java
Python
C#
PHP
La intrebarea „ce sa inveti”, raspunsul e simplu. Alege oricare dintre limbajele cele mai populare.

Spor la invatat.