Tel: +40 733 01 02 40

Ți se potrivește o carieră în IT?

Tehnologia informației este industria cu cea mai rapidă creștere în toată lumea, aproape că nu mai există sector al economiei sau al vieții din care să lipsească soluțiile digitale. În același timp, angajații companiilor din sfera digitală se bucură de unele dintre cele mai mari salarii de pe piața muncii, la care se adaugă numeroase beneficii sub formă de asigurări și pensii private, bonusuri de performanță, concedii cadou și multe altele. Foarte mulți tineri sunt atrași de asemenea de clădirile înalte din oțel și sticlă unde își au sediul multe companii de IT, de cultura organizațională, de birourile moderne, atmosfera casual și alte caracteristici ale unei industrii de top.

Deși toate aceste avantaje ale unui job în domeniul tehnologiei sunt foarte atrăgătoare și aparent imposibil de refuzat, de multe ori ele nu sunt suficiente pentru acea motivație intrinsecă ce se naște din pasiune, din abilitățile și interesele ocupaționale pe care le ai, valorile și principiile care te definesc, stilul de viață pe care ți-l dorești și, nu în ultimul rând, viitorul pe care vrei să ți-l construiești. Alegerea carierei este una dintre cele mai importante decizii pe care le iei în viață și de aceea este bine să analizezi cu atenție toate aceste aspecte. O alegere corectă îți va aduce beneficii pe termen lung sau chiar pe viață și satisfacții atât profesionale, cât și personale – vei iubi ceea ce faci, vei ști că ești în locul potrivit și că faci o diferență.

O carieră în IT ți se potrivește dacă:

  • te pasionează tehnologia dincolo de rolul de utilizator, vrei să știi cum funcționează echipamentele IT dar și produsele software, care sunt procesele și condițiile din spatele rezultatelor, care este impactul diferitelor tehnologii la nivel de individ, de societate și de lume în general. Un interes autentic pentru tehnologie te va ajuta de asemenea să obții mai ușor un job în domeniu, să faci o impresie foarte bună la locul de muncă, să devii un membru valoros al echipei, să ai mereu motivația necesară pentru a căuta noi oportunități și a avansa în carieră.

 

  • ești o persoană informată și te interesează tot ce e nou, inovator, ai o curiozitate naturală pentru ultimele cercetări și descoperiri în domeniu și se întâmplă extrem de rar să-ți scape o știre despre cele mai recente tehnologii. Nu ți-e frică de necunoscut și de experiment, de „cărări nebătătorite” și ai multe idei out of the box pe care nu eziți să le pui în practică.

 

  • ai dorința să te dezvolți și să înveți continuu, pentru a ține pasul cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei. Un bun specialist digital este cel care nu se oprește niciodată din a învăța lucruri noi și a-și actualiza cunoștințele și abilitățile profesionale. Într-un domeniu atât de vast și cu schimbări atât de rapide cum este tehnologia informației, trebuie să ai o capacitate crescută de adaptare și de integrare în situații noi, reușind să implementezi soluții existente pentru probleme nou-apărute sau să identifici soluții noi pe baza ultimelor descoperiri.

 

  • atenția la detalii te caracterizează și reușești de multe ori să observi aspecte pe care alții nu le văd, să faci legături între elementele sau particularitățile unei probleme astfel încât să găsești răspunsuri creative și moduri noi de rezolvare. Într-o echipă de IT, fie că îndeplinești un rol tehnic, unul axat pe business sau pe relația cu clienții, atenția la detalii este crucială – amănunte aparent neglijabile pot schimba radical o situație sau un rezultat.

 

  • îți place să găsești soluții și să rezolvi probleme – probabil cel mai important scop al întregii industrii IT este identificarea și implementarea unor soluții pentru cele mai diverse nevoie și probleme. Fie că asiguri suport tehnic pentru problemele pe care le întâmpină utilizatorii produselor IT în activitatea lor de zi cu zi, fie că dezvolți soluții „din umbră”, sau optimizezi procese într-un business, o mare parte din cariera ta va fi despre a face viața oamenilor mai ușoară cu ajutorul cunoștințelor și abilităților profesionale pe care le ai. Este o carieră ce-ți poate aduce numeroase satisfacții, știind că ai avut un impact pozitiv fie în activitatea colegilor tăi, fie în viața unor oameni din alt colț al lumii.

 

  • știi să comunici eficient – nu trebuie să fii un orator desăvârșit, însă abilitatea ta de a transmite și recepționa mesaje corect, într-o manieră eficientă, demonstrând răbdare și empatie, va avea un rol decisiv în rezultatele muncii tale. Chiar dacă rolul tău nu presupune comunicare directă cu clienții sau cu partenerii de afaceri, este puțin probabil să nu fii parte a unei echipe în care comunicarea și colaborarea sunt foarte importante. În munca ta, vei colabora cu alte persoane pentru a înțelege în ce mod îi poate ajuta tehnologia și cum le poți oferi cele mai bune soluții.

 

Dacă te regăsești în majoritatea afirmațiilor de mai sus, tehnologia informației este, cel mai probabil, un parcurs profesional potrivit pentru tine. Chiar dacă nu excelezi la toate categoriile enumerate mai sus, nu e cazul să renunți la o carieră în IT. Fiind un domeniu atât de vast și cu o aplicabilitate ce-și extinde limitele în fiecare zi, îți vei găsi locul potrivit în funcție de trăsăturile tale de personalitate, caracteristicile și abilitățile individuale pe care le ai, perseverența și proactivitatea de care dai dovadă. Fă primul pas cu curaj chiar dacă nu ești un geniu la matematică sau nu ești cea mai sociabilă sau empatică persoană pe care o cunoști.

Putem spune, fără a exagera, că tehnologia schimbă lumea, iar tu poți fi parte din asta, îți poți valorifica cunoștințele, talentele și creativitatea pentru a veni cu soluții ingenioase și a ajuta oamenii să beneficieze de ajutorul tehnologiei mai ușor, mai rapid și mai eficient. Dacă nu ai avut până acum tangențe cu sectorul IT, dar știi că îți dorești o carieră digitală, vino la cursul nostru de Inițiere în IT unde vei învăța de la zero, timp de 6 săptămâni, ce presupune fiecare ocupație în domeniu, ce înseamnă programarea în diferite limbaje și multe alte lucruri care te vor ajuta să-ți dai seama ce ți se potrivește și să iei o decizie informată pentru cariera ta.

Vino la cursurile de inițiere în IT din Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara sau  Online Live – din confortul casei tale, oriunde te-ai afla. La finalul cursului vei obține o diplomă acreditată, recunoscută internațional, eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, care îți va atesta competențele informatice și te va ajuta să obții mai ușor un job un domeniu.

23 iunie 2021