Despre testarea software am tot vorbit în articolele anterioare, am stabilit ce este și cu ce se ocupă un software tester, cât este de important un astfel de specialist digital într-o companie de IT dar nu numai și care sunt principalele calități ale unui software tester bun.
Așadar, știi deja destul de bine ce presupune testarea software, ce cunoștințe și abilități trebuie să ai pentru acest job, cât sunt de căutați software testerii pe piața muncii și care sunt avantajele profesionale, financiare și personale dacă lucrezi în domeniu. Probabil că până acum ai și decis dacă este o ocupație care ți se potrivește și, dacă citești acest articol, te gândești să-ți construiești o carieră în această direcție.
Dar cum alegi între testarea manuală și cea automată? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de testare software și, cel mai important, care e cel mai potrivit pentru tine?
Despre toate aceste aspecte vom discuta în continuare:
Ce este testarea manuală?
Testarea manuală este cel mai vechi și mai riguros tip de testare software. Aceasta presupune, așa cum sugerează și denumirea, prezența fizică a unui tester în fața calculatorului care să execute manual operațiunile de testare ale unui produs software. Ținând cont de perspectiva utilizatorului final, acesta verifică accesibilitatea, calitatea, performanța și siguranța produsului, apoi generează rapoarte de testare fără să folosească instrumente de testare automată.
Ce este testarea automată?
Testarea automată este realizată cu ajutorul unor instrumente de automatizare care execută singure cazurile sau scenariile de testare comparând rezultatele reale cu rezultatele așteptate și generează rapoarte fără a fi necesară prezența fizică sau intervenția unui tester. Totuși, în faza inițială, aceste instrumente presupun și o componentă manuală – atunci când sunt create tot de un tester, dar care are cunoștințe de programare.
Care sunt avantajele și dezavantajele testării manuale și testării automate?
→ Pentru că fiecare operațiune este executată de o persoană, testarea manuală presupune foarte mult timp, spre deosebire de testarea automată, care este executată de calculator, fiind astfel foarte rapidă.
→ Totuși, cu cât mai mult timp petrece testerul concentrându-se asupra unui produs, cu atât este mai mare probabilitatea să identifice elemente care nu funcționează corect, folosindu-și intuiția, atenția la detalii, gândirea critică și alte calități umane de care un program de testare automată nu este capabil.
→ Multe procese de testare sunt repetitive și pot deveni obositoare pentru testeri – acestea pot fi automatizate, economisind astfel timp și ușurând munca testerilor.
Totuși, în timpul testării automate nu vor putea fi identificate și alte erori decât cele specifice pentru care a fost proiectată – un test automat verifică doar ceea ce i s-a spus să verifice, nefiind capabil să identifice alte probleme.
→ În timpul testării manuale pot apărea erori umane care sunt eliminate prin testarea automată.
→ Testarea manuală necesită prezența fizică a unei persoane care să efectueze testele, în timp ce testarea automată poate rula non-stop fără supraveghere sau intervenție umană. Totuși, crearea testelor automate necesită la rândul ei prezența unui specialist.
→ Atunci când este nevoie ca un produs sau o caracteristică a unui produs să fie testate imediat, acest lucru se poate realiza doar prin testare manuală.
Automatizarea testării durează, iar asta ar întârzia mult rezultatele în caz de urgență.
→ Anumite caracteristici ce țin de experiența utilizatorului pot fi testate doar de un tester uman. Este extrem de greu, aproape imposibil și nejustificat de scump și consumator de timp să creezi teste automate care să imite comportamentul utilizatorilor atunci când folosesc o aplicație și mai ales să evalueze latura vizuală sau emoțională a interacțiunii cu produsul.
→ Pe termen scurt, testarea manuală este mai ieftină decât testarea automată. Dacă un test trebuie executat doar de câteva ori, automatizarea acestuia nu este justificată.
Pe termen lung, atunci când aceleași teste se execută de sute de ori asupra unui produs sau a mai multor produse similare, testarea automată devine mult mai avantajoasă decât cea manuală, economisind resurse financiare, umane și timp.
→ În cazul testării manuale, testerul se poate opri oricând pentru a explora un aspect pe care nu îl luase în considerare până atunci, descoperind astfel și alte probleme ascunse. Testele automate vor rula cap-coadă așa cum au fost programate, fără a lua în considerare alte aspecte.
→ Testele automate necesită mentenanță și actualizare continuă – pe măsură ce caracteristicile unui produs se schimbă, testele trebuiesc ajustate în consecință, pentru a testa noile funcționalități și criterii de performanță.
Testarea automată va înlocui testarea manuală?
Există un acord implicit la care aderă majoritatea specialiștilor în domeniu – răspunsul este NU, testarea manuală nu poate fi înlocuită în totalitate de testarea automată. De aceea, dacă îți dorești să îți dezvolți o carieră pe latura manuală a testării, nu îți face griji, jobul tău va fi în siguranță. Iată de ce:
- Faptul că un anumit test automat a raportat rezultate bune, nu înseamnă că produsul nu poate avea alte probleme majore care au rămas nedetectate. Asta se întâmplă pentru că testul automat nu a fost programat să le caute.
De aceea este bine ca testele automate să fie completate de cele executate manual de către un tester uman. - Testarea software nu constă doar în parcurgerea unor pași predefiniți și compararea performanței pe care o are un produs cu performanța pe care ar trebui să o aibă – asta fac testele automate.
Testarea software presupune cunoștințe solide în domeniu, foarte multă explorare, creativitate, curiozitate, gândire critică, atenție la detalii – inteligența umană este indispensabilă. - Un tester uman va vedea imediat dacă ceva „nu arată bine” sau „nu e la locul lui”. Testele automate nu pot detecta aceste aspecte vizuale. Atunci când un tester interacționează cu o aplicație așa cum ar face-o un utilizator, acesta va identifica destul de ușor neajunsurile ce țin de design, accesibilitate sau utilizabilitate, în timp ce testele automate nu sunt capabile să verifice aceste lucruri.
- Atunci când o caracteristică sau o funcție nouă a unui produs software este gata să fie testată, testarea manuală este accesibilă imediat și poate identifica o problemă în cel mai scurt timp. Crearea testelor automate necesită multă muncă și mult timp, iar dacă există o problemă, aceasta va fi semnalată doar după finalizarea testării și nu imediat ce va fi detectată.
Testarea automată nu este menită să o înlocuiească pe cea manuală, ci să o ajute, ușurând foarte mult munca unui tester uman. Specialiștii consideră că oricât de mult ar avansa testarea automată în viitor, întotdeauna va fi implicat și factorul uman în testarea produselor destinate oamenilor.
Testarea manuală vs. testarea automată – care e mai bună?
Testarea manuală și cea automată sunt la fel bune, utile și valoroase, una poate fi mai bună sau mai potrivită decât cealaltă doar în funcție de context, de natura proiectului și de caracteristicile care urmează a fi testate. Pentru optimizarea costurilor și a timpului necesar încheierii cu succes a unui proiect, este important să se găsească și să se aplice echilibrul potrivit între testarea manuală și cea automată pentru a obține cele mai bune rezultate.
Testarea manuală vs. testarea automată – ce să alegi?
Să alegi întotdeauna ce simți că este cel mai potrivit pentru tine. În acest moment ai deja toate informațiile necesare pentru a lua o decizie cu privire la viitoarea ta carieră.
Testarea manuală îți va oferi oportunitatea să te axezi pe latura umană a produselor digitale, să-ți folosești cunoștințele, abilitățile și inteligența pentru a te asigura că utilizatorii vor avea parte de cea mai bună experiență posibilă cu produsul pe care îl testezi.
Dacă optezi pentru testarea automată, vei putea să-ți valorifici pasiunea pentru programare și să oferi un ajutor extrem de valoros testerilor umani, ușurându-le foarte mult munca.
La Școala de IT Azimut Vision poți urma cursuri acreditate de Testare Software manuală și automată, în orașul tău sau online live, alături de mentori dedicați cu experiență vastă în domeniu care îți vor fi alături și te vor sprijini în timp ce faci primii pași în noua ta carieră digitală. Verifică aici cursurile care vor începe în curând și pornește cu curaj într-un nou capitol din viața ta profesională care îți va aduce numeroase satisfacții.