Tel: +40 733 01 02 40

Reconversia profesională – te poți angaja în IT dacă vii din alt domeniu?

Beneficiile unei cariere în sectorul digital nu mai sunt demult un secret pentru nimeni. Fiecare cunoaștem „un IT-ist” care „o duce bine” – are un salariu mare, lucrează într-un mediu modern și confortabil, nu-și face griji în legătură cu siguranța locului de muncă, este apreciat pentru munca depusă, se bucură de oportunități reale de dezvoltare profesională și avansare în carieră și de multe alte beneficii care vin la pachet cu un job în domeniul tehnologiei informației. Acestea sunt lucruri pe care le știe toată lumea, însă ceea ce nu știm de cele mai multe ori este cum a ajuns acel om acolo.

Ce, unde și cum a învățat, ce cunoștințe și abilități are, cum a ajuns să fie angajat în domeniu – a fost un elev olimpic, un geniu la matematică, a construit un robot cu sentimente?
În majoritatea cazurilor aceste stereotipuri nu pot fi mai departe de adevăr – dar sunt totuși foarte răspândite printre persoanele care nu au mai avut până acum tangențe cu domeniul IT.

  • Din acest motiv, primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l faci atunci când te gândești la o reorientare profesională către sectorul IT este să te informezi.

Vorbește cu oameni care lucrează în domeniu, citește despre companiile de profil, vezi care sunt cerințele pentru angajarea pe diferite posturi și ce presupun acestea, înconjoară-te cu oameni de la care poți învăța, pune întrebări, ascultă cu atenție, auto-educă-te. În scurt timp, vei reuși să vezi realitatea de pe piața muncii, care te va ajuta să te convingi de faptul că deși nu ai absolvit o facultate de informatică, acest lucru nu ar trebui să te împiedice să-ți urmărești scopul de a lucra în domeniu și nici nu este cazul să începi acum o facultate de la zero, având studii în alt domeniu.

  • Poți urma cursuri, programe de formare și traininguri de specialitate în cadrul cărora vei învăța tot ce trebuie să știi pentru a trece cu succes de un interviu pentru un post entry-level în IT. Niciun recrutor nu te va respinge doar pentru că nu ai studii superioare de profil tehnologic, atâta timp cât poți demonstra practic că îndeplinești cerințele postului.

Poveștile de succes ale absolvenților cursurilor de IT Azimut Vision sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Cristina, absolventă a Facultății de Peisagistică, a devenit Software Tester; Diana a devenit Web Designer deși a terminat Sociologia; Linda a studiat administrarea finanțelor în domeniul business hotelier iar acum este Software Tester la una dintre cele mai cunoscute companii IT din Cluj; Saman, student la Facultatea de Inginerie Electrică, este Tehnician IT; Mircea a absolvit Facultatea de Construcții, a activat câțiva ani în domeniu, apoi a decis să se reorienteze către testarea software; Bogdan a trecut de la Farmacie la IT, iar exemplele pot continua.

Mai mult, faptul că vii din alt domeniu este, în cele mai multe cazuri, un avantaj. Cunoștințele și abilitățile pe care le ai deja te pot ajuta să te descurci mult mai bine la noul tău job în IT. Îți poți valorifica experiența profesională anterioară pentru a-ți ajuta colegii din noua echipă și a contribui la dezvoltarea unor proiecte noi.

Cele mai importante și apreciate calități în companiile IT sunt:

  • perseverența;
  • atitudinea deschisă, orientată spre învățare;
  • spiritul de echipă;
  • abilitățile de comunicare eficientă;
  • creativitatea;
  • rezolvarea de probleme.

Cursurile de IT Azimut Vision sunt special proiectate astfel încât să poți începe cu succes o carieră în domeniu chiar dacă începi de la zero. Mentorii care sunt alături de cursanți la fiecare pas vin din echipe reale de IT, cu informații corecte, concrete și actuale „de pe teren” și sunt acolo pentru a se asigura că la sfârșitul cursului, fiecare participant va avea toate cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face primii pași în noua lor carieră.
Dacă îți dorești cu adevărat să înveți și să devii un profesionist în domeniu, vei fi sprijinit, încurajat și ajutat din momentul înscrierii la curs și până treci cu succes de interviul de angajare.

Absolvenții cursurilor Azimut Vision au acces exclusiv la o platformă dedicată de joburi în domeniu, unde companiile de IT partenere publică anunțuri de angajare pentru pozițiile entry-level disponibile. La rândul lor, candidații își pot încărca CV-ul, scrisoarea de intenție și portofoliile sau proiectele pe care le-au realizat în cadrul cursului. Mentorii școlii îți acordă sprijin și consiliere inclusiv pentru a-ți actualiza CV-ul în conformitate cu noile abilități dobândite și a-ți crește șansele de a obține mai multe interviuri.

Așadar, indiferent de domeniul în care ai urmat studiile și de experiența profesională pe care o ai, dacă îți dorești cu adevărat o nouă carieră în IT, noi suntem aici pentru tine.
Verifică oferta educațională Azimut Vision, vezi când organizăm următorul curs în orașul tău sau online live și înscrie-te – este primul pas în noua ta carieră. Iar dacă ai nevoie de mai multe informații, ne vom bucura să te ajutăm – doar scrie-ne sau sună-ne.

Sperăm să ne cunoaștem curând! 🙂

23 iunie 2021