Tel: +40 720 342 122

Povești de succes – Vlad Domide

După ce a urmat cursul de Software Tester, Vlad s-a angajat în domeniul IT. Citește mai jos povestea lui de succes și află toți pașii prin care a trecut pentru a reuși. 

Felicitări și mulțumim pentru interviu!


 

Sursă foto: Vlad Domide

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
În trecut, am lucrat în automatizări la o firmă din Cluj-Napoca. Am început facultatea la București la Spiru Haret, însă am abandonat-o după 3 ani.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări ?
În primul rând, nu mă așteptam să fie așa în detaliu și oarecum a fost puțin mai dificil decât mă așteptam la prima vedere, adică eu am ales Manual Automation Testing QA și m-am gândit, din ce am mai citit și pe internet și am mai auzit de la alții că în principiu nu ar trebui să fie mare scofală, dar m-am cam înșelat. Meseria aceasta e mai în detaliu decât mă așteptam. La partea de Manual a fost foarte multă teorie, dar apoi când treci la partea de Automation e mult mai interactiv și se vede că faci ceva pentru că sunt multe exerciții practice, teme, proiecte. Deci așteptările mi-au fost depășite pentru că așa cum ziceam nu mă așteptam să fie atâtea nuanțe la acest curs și să fie chiar atât de complicat, dar mi-au fost depășite toate așteptările pentru că acum știu o grămadă de chestii despre testare și mă bucur.

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Nu am simțit că nu fac față sau că a fost ceva mai greu, dar partea cu teoria…pe la jumătatea cursului m-am gândit: „Oare am făcut o alegere bună?”. Nu mă așteptam să fie așa grea partea asta cu testarea, mă așteptam să trec ca „gâsca prin apă”, dar am fost perseverent și nu m-am lăsat și uite că s-au întâmplat numai lucruri bune. Nu știam exact la ce să mă aștept, nu puteam spune că știu ce urmează și să fiu pregătit, dar în timp ce făceam călătoria asta împreună cu voi m-au încercat anumite dubii în legătură cu alegerea pe care am făcut-o, dar astea au fost singurele mele îndoilei și părți negative din întreaga experiență.


A contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Da, clar. Adică eu sunt adeptul faptului că trainerul sau profesorul tău trebuie să îți planteze o sămânță în cap, dar apoi tu esti responsabil să o dezvolți, să o uzi și ulterior să devină o plantă. Altfel, numai dacă citești teoria și înveți definițiile, nu vei putea să aplici asta. Totul ține de logic, poți să ai 1000 de exemple în memorie, citite din manualul X la pagina nu știu care, fiindcă nu o să te ajute cu nimic. Doar prin faptul că probabil o să treci de primul interviu de angajare pentru că îi vei impresiona cu noțiunile teoretice pe care le știi, dar asta e doar jumătate din toată chestia, căci apoi urmează partea practică și nu vei ști ce să faci pentru că ai învățat mecanic și nu ai înțeles nimic din ce se întâmplă. Poți să studiezi noțiunile teoretice la infinit, dacă nu faci nici măcar un proiect individual s-ar putea să nu fie pentru tine meseria asta, fiindcă dacă nu te pasionează nu prea ai cum să te dezvolți în domeniu.

 

Sursă foto: Vlad Domide


Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
În prezent sunt QA Engineer la compania Cognizant Softvision, este una dintre firmele mari de IT din România. Înainte se numea doar Softvision, dar ulterior s-a transformat într-un conglomerat internațional de companii. Am început direct cu full job. În urma interviului de 3 ore pe care l-am avut, și-au dat seama că la nivel de cunoștințe sunt puțin peste un internship, așa că mi-au oferit un post full time.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job ?
A fost a doua companie la care am dat interviu, la prima încercare am avut mai multe etape de parcurs, în general a fost foarte diferit.


Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? În ce sens?
Dacă nu făceam cursul la voi, probabil că nu aș fi avut curajul necesar să merg la un interviu doar cu setul de cunoștințe pe care le aveam înainte, fiindcă așa cum am zis, am studiat și în particular acest domeniu de activitate, n-am intrat cu totul neștiutor în domeniu, dar nu aș fi avut curajul să-mi depun CV-ul, deci clar nu aș fi primit job-ul pentru că nici măcar nu aș fi aplicat dacă nu făceam cursul la voi. Principalul atuu al acestui curs nu a fost diploma în sine, ci nivelul de cunoștințe pe care le-am acumulat și faptul că am dobândit încredere în mine cât să merg la interviuri din acest domeniu.

 

 


Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
După selecția de la HR, am primit câte un link de la un test online din Manual si Automation, deci și teorie și practică. Am obținut un punctaj foarte mare la acel test și apoi am dat un test de engleză, scris și oral, iar apoi am intrat într-un interviu de o oră cu un QA de la departamentul tehnic și acolo am primit tot felul de întrebări tehnice, de genul „Cum aș face un test pe pagina X?”, „Ce s-ar întâmpla dacă de sărbători se schimbă logo-ul site-ului” și tot felul de exemple similare. Merită menționat faptul că toate astea au fost acoperite de ce am făcut la curs. Nu a fost nimic, nicio întrebare la care să nu fi regăsit răspunsul în cursul pe care l-am făcut. Chiar și dacă nu știai nimic despre domeniul IT înainte de a te înscrie la curs și ai fi învățat, ai fi trecut interviul cu brio. Mi s-a făcut o ofertă de muncă și datorită rezultatului foarte bun pe care l-am obținut în urma examenului, aș fi avut și posibilitatea de a alege proiectul pe care vreau să lucrez în cadrul companiei.


Îți place actualul locul de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Evident, am ales bine și domeniul de activitate și cursul. M-a ajutat să ajung aici și de când m-am angajat, deja după o lună m-am înscris la alt curs profesional în cadrul firmei pentru că trebuie să te dezvolți în acest domeniu, nu poți sta să te plafonezi. Pot spune că acel curs pe care l-am făcut la voi a fost un deschizător de drumuri. Deci munca în IT este exact ce mă așteptam, știam câteva lucruri elementare de la prieteni care lucrează de ani buni în acest domeniu și într-adevăr este exact cum mi-au povestit ei. Cum circulă zvonurile pe internet că este munca în IT, fix așa e.


Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Cum ziceam, deja m-am și înscris la alt curs din cadrul firmei, pe o platformă de certificare aprobat de ei și nu mă voi opri aici. După ce termin acest curs, probabil o să mă duc la altul, nu o să-mi mai schimb domeniul. Este foarte puțin probabil să plec în alt domeniu, dar nu cred că se va întâmpla asta. Și peste 5 ani tot aici mă găsești, nu știu dacă tot în cadrul aceleiași firme, dar cu siguranță nu voi fi la același nivel de cunoștințe, o să fiu mai avansat, dar tot în domeniul IT, 99%.


Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, l-am și recomandat deja. Dacă nu mă înșel, din toamnă se va înscrie cineva. Deci da, am recomandat și voi recomanda în continuare cu siguranță. Deci pe mine m-a ajutat foarte mult, sunt un exemplu grăitor al acestui lucru, cred că și pe alți colegi de la mine din grupă i-a ajutat, fiindcă majoritatea și-au schimbat domeniul și s-au angajat în IT, deci clar că voi recomanda tuturor oamenilor care vor să facă asta. Chiar și oamenilor care nu vor pentru că poate ei încă nu știu de fapt că vor, merită să spui cuiva că există un curs în urma căruia îți poți schimba domeniul de activitate. Cu siguranță am să recomand.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
În primul rând, dacă aș vorbi cu varianta mea mai tânără, m-aș întreba de ce nu am făcut asta mai repede. În al doilea rând, știu că este dificil, că ai o anumită teamă să-ți schimbi domeniul de activitate, dar atâta timp cât ești consecvent, perseverent și îți menții decizia de a face acest lucru, spre exemplu îți dorești să lucrezi în IT, nu contează că ai întâmpinat vreo greutate, trebuie să aștepți puțin să vezi cum poți trece peste. Important este că dacă iei o decizie, să o duci până la capăt și abia pe urmă poți vedea dacă a fost bine sau nu. Eu încurajez oamenii să-și schimbe domeniul de activitate, dacă vor evident, chiar recomand. Deși poate părea puțin mai înfricoșător la început, sunt multe lucruri care vin în favoarea ta.