Tel: +40 733 01 02 40

Povești de succes – Linda Taloș

După ce a urmat cursul de Testare Manuală, Linda s-a angajat pe un post de QA Tester. Citește povestea ei de succes și vezi care a fost experiența sa în cadrul cursului. Felicitări și mulțumim pentru interviu!


 

Sursă foto: Linda Taloș

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Toată pregătirea mea profesională de dinainte de curs a fost paralelă cu domeniul IT. Am terminat un liceu cu profil filologic, am urmat Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, apoi am făcut un master pe Lingvistică, după care am activat în învățământ timp de cinci ani. Ulterior, am făcut o schimbare radicală la acel moment și anume m-am întors la Cluj și am activat în domeniul Logisticii. Aceasta a fost prima schimbare majoră de la ceea ce mă pregătisem eu să devin și anume profesor.

 

De unde ai aflat de Azimut Vision?
De pe Internet în principiu. Căutam altceva după domeniul de Logistică, fiindcă simțeam că după șapte ani lucrați acolo, ajunsesem la un punct maxim în care mă plafonasem, nu mai puteam evolua, nu mai era nimic, iar atunci am căutat altceva care să-mi stârnească interes, plăcere și alte satisfacții. Atunci, la insistențele fratelui meu care lucrează în domeniul IT și a mai multor prieteni care la fel sunt în acest domeniu, am zis hai să încerc să vedem ce o să iasă. Mi s-a părut că testarea ar fi cea mai apropiată de ceea ce aș fi putut eu să fac pentru că neavând foarte multe tangențe, mi-ar fi fost prea greu să încep direct cu programarea spre exemplu. Am zis că un curs de Testare Manuală m-ar ajuta să-mi dau seama dacă îmi place, dacă mi se potrivește și așa am ajuns la voi.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări?
Cu siguranță am avut așteptări. Cred că prima așteptare a fost să văd dacă îmi place, dacă mă potrivesc și dacă o să pot face asta. Să-mi placă și să fac chestia asta cu plăcere, aceasta era cea mai mare frică a mea. Iar după, așteptarea era să pot ajunge în domeniul IT, să-mi găsesc un job pe Testare, să mă angajez și să învăț cât mai multe. Deci mi-au fost îndeplinite toate așteptările cu brio.

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
A fost totul minunat. Interacțiunea cu Sorin a fost la superlativ. De fiecare dată când aveam întrebări, de multe ori erau foarte multe întrebări și erau tâmpite, a avut întotdeauna răbdare cu noi și a făcut în așa fel încât să înțelegem. Mi-a plăcut foarte mult, adică cred foarte tare că poți să înveți mult mai mult făcând direct lucrurile, dar e foarte important să ai și o bază teoretică. Sorin a îmbinat foarte bine partea teoretică cu cea practică, s-a descurcat cu brio și aș repeta oricând experiența.

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Au fost momente grele, dar nu în acest sens sau nu atât de grele. Dat fiind faptul că lucram de luni până vineri îmi era puțin greu să mai găsesc concentrare, energie și timp să mă trezesc sâmbătă dimineața și să mă duc la curs. Dar nu știu, toată chestia e că trebuie să-ți placă, să te prindă și să-ți dorești foarte mult să faci totul până la capăt să vezi dacă merită sau nu merită pentru tine. Adică dacă faci o treabă, să o faci până la capăt. Momente așa mai grele nu cred că au fost, inițial când am început să sedimentăm termenii și să consolidăm toate conceptele noi, să facem diferența între termenii de testare și metode, era greu la un moment dat să le diferențiezi, să-ți dai seama ce se întâmplă aici și ce se întâmplă dincolo, dar după ce a intervenit partea practică, cumva s-au limpezit toate nedumeririle.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Contează foarte mult studiul individual, chiar dacă cursul este foarte bine structurat și începe de la zero și încet, încet te duce acolo unde trebuie să ajungi. Sunt foarte multe concepte, foarte mulți termeni pe care trebuie să îi asimilezi dacă vrei să și aplici ce înveți și trebuie să știi să faci diferența între ei să-i înțelegi. Aici intervine studiul individual pentru că trebuie să fii curios, să știi să cauți, să încerci să faci tu singur ceea ce înveți la curs. Era bine că aveam și teme pentru casă, am primit tot felul de exerciții care ni se păreau foarte grele la momentul respectiv, dar cumva era „rușinea” de a te duce cu tema nefăcută sau că te prezinți nepregătit, iar astfel din toată oboseala acumulată în timpul săptămânii, tot mai găseai o doză de energie să cauți, să fii curios, să descoperi, iar asta contează foarte mult și te ajută să găsești drumul spre succes.

 

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post?
După ce am terminat cursul, destul de repede aș zice eu, am reușit să ajung la un interviu la Mindit. Mindit este o companie românească 100% și cred că este cel mai bun loc unde puteam ajunge. În momentul de față sunt QA Tester pe Testare Manuală, dar chiar acum fac o ușoară trecere către zona de Product Owner pentru că asta cred că este una dintre bucuriile și unul dintre avantajele pe care ți le oferă domeniul IT, faptul că mereu ai o portiță către altceva, ai un drum să evoluezi, să ajungi cât mai sus, să descoperi altceva și îmi place super mult, cred că sunt printre cei norocoși.

 

Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
Am început cu un internship pe o perioadă de trei luni, dar a fost așa un internship mai atipic pentru că am intrat direct pe proiect și înainte să termin internship-ul, colega mea a avut un accident la ski și pot spune că am avut parte de testul suprem pentru că m-am ocupat singură de proiect. Colegii spun că acela a fost cel mai important test de care am avut parte și m-am descurcat cu brio pentru că atunci când ești nevoit să faci ceva fără să ai nevoie de confirmarea nimănui, atunci înveți cele mai multe lucruri și atunci eu am căpătat o încredere foarte mare în mine că pot să fac orice. După aceste trei luni, am primit contractul pe o perioadă nedeterminată.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job?
Nu mai țin minte exact, dar la sfatul oamenilor care deja lucrau în domeniu, am aplicat la toate joburile pe care le-am găsit pentru că nu se știa de unde sare iepurele. Într-adevăr, au fost și mulți recruteri care mi-au zis că am nevoie de experiență și că-mi vor păstra CV-ul în baza lor de date, iar la Mindit am ajuns printr-o recomandare a unui prieten și așa s-a concretizat treaba. Dar am aplicat la câteva firme, destul de multe, să zic undeva la 50. Adică nu m-am zgârcit cu CV-ul, am aplicat peste tot unde consideram că se potrivește. E greu la început pentru că de multe ori reprezintă un impediment faptul că nu ai experiență și cred că de multe ori șansele să fii angajat cât mai repede se concretizează prin recomandări.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
M-a ajutat super mult. Contează și curiozitatea ta pe parcursul cursului, așa cum am mai zis la început. Eu am terminat cursul în 30 august și m-am angajat în decembrie, dar în tot acest timp eram super stresată să nu uit ce am învățat și mă uitam la tot felul de tutoriale pe YouTube ca să rămân ancorată și să nu pierd contactul cu ceea ce am învățat. Contează foarte mult să fii curios și să fii acolo tot timpul, să mai citești ceva, să te mai uiți la un video, toate chestiile astea te ajută super mult cel puțin la început și la interviu.

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Am avut cred că trei interviuri pe zona de HR la celelalte firme, dar m-am oprit la ele, iar la Mindit am avut două interviuri, cel de HR și cel tehnic. Am vorbit despre proiectele făcute în cadrul cursului, dar nu mi s-a cerut să arăt nimic. Interviul a fost unul destul de practic din partea lor, am avut câteva întrebări teoretice pe partea tehnică și am avut de testat efectiv niște funcționalități. Nu a fost foarte greu, dar te ajută mult cunoștințele acumulate la curs pentru că în mare parte interviurile cu un junior se bazează pe asta că în rest nu prea ai ce discuta mai mult despre partea tehnică.

 

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Da, îmi place super mult. A fost ceva nou și mi-a depășit toate așteptările pentru că mă așteptam să fie bine dar nu mă așteptam ca lumea să fie atât de deschisă, să fii primit atât de bine cu atâta căldură și atâta încredere. Țin minte că eram în prima săptămână și nu înțelegeam ce se întâmplă, era totul super nou pentru mine, dar lumea e atât de drăguță și faptul că îți oferă siguranța de care ai nevoie să simți că poți să faci asta, a fost cu totul nou pentru mine fiindcă nu am mai primit-o în trecut de la niciun loc de muncă. Este peste așteptări pentru că tot timpul ai ceva nou de învățat, tot timpul apar noi provocări, dacă nu te potrivești pe zona de Testare spre exemplu, poți să te duci să explorezi și alte zone să vezi care ți se potrivește mai bine. Dacă vrei să faci mai mult pe Testare, să obții o certificare, ai tot sprijinul companiei, dacă dorești să treci pe partea Automată din nou ai parte de sprijin din partea companiei. Este un loc unde accentul cade pe evoluția ta personală și asta cel puțin pentru mine contează foarte mult pentru că nu-mi doresc să mă plafonez, să mă plictisesc și să devină totul automatizat la locul de muncă.

 

 

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, chiar am și făcut-o. Mie mi-a plăcut foarte tare cursul și cred că față de perioada pandemiei când l-am făcut eu, acum este o reală plăcere să mergi la cursuri. Ori de câte am vorbit cu oameni care se minunau de faptul că am schimbat domeniul, am recomandat tuturor cursul și chiar în seria din toamnă o să vină o prietenă. Lumea are încredere când povestesc despre curs pentru că se vede cât sunt de fericită și încântată, căci a fost efectiv o experiență care mi-a schimbat viața.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Este de încercat, asta pot să spun cu siguranță, că trebuie să încerci. În mod evident, nu pentru toată lumea o să fie la fel și nu tuturor o să li se potrivească, dar atâta timp cât nu încerci nu ai de unde să știi. Ca sfat, este foarte important să descoperi ce îți place, spre exemplu eu credeam că IT-ul este doar programare și cod, însă este un domeniu atât de vast și sunt atât de multe poziții pe care poți să le ocupi fără să știi toate cunoștințele acestea care te sperie. Deci trebuie încercat, trebuie văzut, trebuie descoperit. Îmi pare foarte rău că nu am făcut asta mai devreme, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Tuturor le recomand curaj, curaj în ideea descoperirii și de a se lăsa purtați așa de valul curiozității. Asta e cel mai important, să descoperi ce îți place și atunci nu o să simți că e greu când faci asta.