Tel: +40 720 342 122

Povești de Succes – Ioana Stoinea

Citește povestea de succes a Ioanei. A urmat cursul de Testare Software și apoi s-a angajat în domeniu.

Felicitări Ioana și o promovare cât mai rapidă la nivelul următor!

 

Sursă foto: Ioana Stoinea

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am terminat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, specializarea Engleză-Franceză, iar apoi am urmat un program de masterat în Managementul Resurselor umane la Academia de Studii Economice. Am activat în domeniul Relații cu clienții pentru o companie din Franța timp de trei ani, apoi am fost asistent executiv la Renault timp de cinci ani și ulterior am lucrat la Groupama timp de trei ani jumătate.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări ?
Înainte să mă înscriu la curs, m-am interesat de la prietena mea ce anume trebuie să învăț, ce a învățat ea și cum a decurs totul. Eu am citit dinainte manualul ISTQB Foundation Level și așteptarea mea de la curs a fost să punem accent mai mult pe partea practică și nu pe teorie, căci teoria o învățasem deja din manual, adică nu mi-ar fi plăcut să pun accentul doar pe ceea ce știam. Așa cum i-am spus și trainerului meu, Andra, așteptările mele au fost legate de aspectele practice și exemplele din viața reală a unui tester și am avut noroc că așteptările mele au fost îndeplinite cu brio, fiindcă Andra ne-a dat foarte multe exemple din realitate și a pus foarte mult accent pe partea practică și cum ne poate ajuta ceea ce învățăm în viața de zi cu zi.

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
Pentru mine această interacțiune a fost cea mai importantă, deoarece asta am și căutat. Aș fi putut la fel de bine să mă înscriu într-un program de training unde cursurile erau înregistrate, iar eu le puteam urmări oricând aveam timp, dar în acest caz mi-ar fi lipsit interacțiunea cu trainerul, temele primite și feedback-ul, ceea ce nu mi-ar fi plăcut deloc. Instructorul ne-a ajutat foarte mult și să ne angajăm, toate sfaturile pe care ni le-a dat ne-au ajutat. Pot spune că și-a depășit atribuțiile, nu ne-a predat doar cursurile care erau în programă, ci și-a dat tot interesul să ne ajute cât mai mult să ne angajăm, să ne folosească toate cunoștințele. Chiar mi-a plăcut foarte mult.

 

Ce ți-a placut / nu ți-a placut la curs?
Nu aș putea spune că a fost ceva ce nu mi-a plăcut. A fost greu într-adevăr, a fost grea partea de programare, dar ca orice lucru nou pe care-l vezi pentru prima dată, este normal să ți se pară așa.  Faptul că am avut un instructor foarte bun care ne-a învățat ce trebuie să facem a contat foarte mult, iar pe parcurs mi se părea totul din ce în ce mai ușor odată cu parcurgerea cursurilor. Deci în principiu, nu am avut aspecte negative de semnalat.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Eu consider că a contat foarte mult, în special studiul manualului înainte de a începe cursul. Mai ales dacă lucrezi full time și faci cursul seara după programul de lucru, e multă teorie și mult de învățat și altfel înțelegi când deja știi anumite lucruri și ți le mai explică cineva încă o dată, decât dacă te-ai fi confruntat cu ele pentru prima oară. Mie mi se pare că m-a ajutat foarte mult și am văzut că și la interviu au fost foarte multe întrebări din manual și din ce am învățat la curs. Apoi exercițiile practice de la partea de Python au fost foarte importante și a fost necesar să le facem pentru că la fiecare curs trebuia să le rezvolăm sau să discutăm ce am făcut la cursul anterior. Asta este foarte important, că dacă nu recapitulăm constant, vom rămâne în urmă. Eu am considerat că trebuie să profit cât mai mult de acest curs și ar fi fost păcat să amân din diferite motive. M-am implicat la fiecare curs, făceam odată cu ceilalți exercițiile, cred că merită să ne implicăm ca să avem cât mai multe beneficii la final.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
În momentul de față lucrez la Ubisoft pe postul de QA Tester. A fost direct un full time job.

 

 La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job ?
Am aplicat la multe companii, dar doar la trei dintre ele am fost la interviuri.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
M-a ajutat foarte mult, dacă nu aș fi avut cursul chiar dacă aș fi învățat eu acasă manualul și programare, dacă nu aș fi trecut în CV că am urmat acest curs, nu știu dacă aș fi putut fi luată în considerare ca și candidat. Poate că depinde de cât de mult lucram singură acasă, dar eu consider că a contat foarte mult că am o diplomă și cineva vede că eu într-adevăr știu și am cunoștințele necesare.

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Am dat trei interviuri, prima etapă a fost o probă practică, apoi una cu teamlead-ul și colegii pe care îi am acum în echipă și apoi unul cu resursele umane.

 

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Da, îmi place foarte mult, m-a ajutat mult tot ce am învățat și mai ales sfaturile Andrei. Domeniul IT este așa cum mă așteptam, chiar mai bine de atât. Am avut norocul de a mă angaja la o companie care folosește ultimele tehnologii, se axează pe evoluție, pe noutate. Bănuiesc că aici depinde foarte mult unde te angajezi și ce experiență ai. Am învățat foarte multe de când m-am angajat, toți colegii m-au ajutat foarte mult, n-am simțit că fiind primul job în IT, aș avea probleme sau nu m-aș descurca. Acum după trei luni în cadrul companiei, pot spune că deja mă descurc bine, nu mă mai consider începătoare.

 

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Îmi doresc să rămân în același domeniu, acumulând cât mai multe skill-uri în această direcție și să trec mai mult pe partea de testare automată.

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, deja am recomandat prietenilor mei care erau interesați să facă acest curs și oricărei persoane îl recomand cu mare încredere pentru că personal, consider că la acest curs am primit mai mult decât mă așteptam. Cel puțin implicarea trainerului nostru a fost mai mult de 100% și eu am fost foarte mulțumită, chiar se merită. Adică pentru oricine dorește să facă o schimbare în carieră, chiar recomand această școală de IT.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Sfatul meu ar fi să se intereseze foarte bine ce înseamnă un job în acest domeniu ca să nu aibă o dezamăgire în momentul când se angajează și și-ar putea da seama că nu le place ceea ce fac. Eu zic că merită să ne asumăm riscuri și să nu stăm pe loc pentru că piața muncii e în continuă schimbare și e păcat să nu profităm și să evoluăm odată cu ea, dezvoltându-ne potențialul la maxim. Și i-aș mai sfătui să încerce pentru că nu e chiar atât de greu precum pare. Într-adevăr necesită efort, dar nu e imposibil, să nu mai stea să se uite doar la alții cum evoluează și cum își schimbă carierele fiindcă totul este posibil dacă ești dispus să te implici și să încerci. Să fie cât mai atenți și activi la cursuri, să fie implicați și să dea tot ce au mai bun la interviuri.