După ce a urmat cursul de Testare, Flaviu s-a angajat ca software tester. Citește mai jos povestea lui de succes.
Felicitări Flaviu!
În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
După ce am terminat liceul, nu am știut încotro să mă îndrept și am zis că dacă nu sunt hotărât ce facultate să fac, mai bine nu mai fac niciuna că nu are rost să-mi pierd timpul. Un an jumătate sau doi am lucrat în mai multe părți, am lucrat și în străinătate necalificat, iar după ce m-am întors în țară, la îndemnul unui prieten care mi-a sugerat un curs de IT, am încercat, deși inițial nu aveam nicio înclinație în acest sens, a fost totul mai mult la întâmplare.

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări?
Ca idee, mă gândeam ca până la sfârșitul cursului să știu toată partea de teorie, în principiu tot ce ține de teoria acestui job de tester. Pe partea de Automation n-am știut la ce să mă aștept sincer pentru că niciodată n-am avut tangențe cu partea de cod sau cu limbaje de programare, dar pe parcursul cursului a fost foarte multă informație, foarte mult de asimilat și a ajuns să fie mult mai mult decât m-am așteptat.
Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut la curs?
Nu știu dacă pot să spun ceva care nu mi-a plăcut. De exemplu, eu am și termen de comparație pentru că după cursul de la Azimut am mai făcut încă două cursuri în altă parte tot pe QA și datorită nivelului mare de informații pe care l-am acumulat de la voi, la celelalte două cursuri primeam doar informații pe care deja le știam, au fost foarte puține lucruri care au fost noi. Per total nu a fost ceva care să nu-mi placă, trainerii au fost foarte ok, ne-au ajutat mai mult decât a trebuit, ne-au răspuns la toate întrebările, chiar nu a fost nimic de care să mă plâng.
Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Mi s-a părut puțin grea partea de programare la început, neavând deloc tangențe anterioare în domeniu, dar trainerii chiar s-au făcut înțeleși foarte ușor. Am pus destul de multe întrebări ca și echipă, ne răspundeam unii altora, deci nu a fost vreun moment în care să cred că este ceva ce nu pot să învăț.
Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Cred că studiul individual este cel care îi diferențiază pe cei care sunt pasionați de ceea ce fac și cei care nu sunt pasionați. Mie a început să-mi placă atunci când am văzut că prind totul foarte ușor din mers, chiar n-am avut nevoie de foarte mult studiu individual, însă lucrurile de care am zis că merită să știu mai mult, nu am ezitat să le aprofundez și să întreb și pe unul și pe altul. Deci da, cred că studiul individual face cel mai mult diferența.
Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
Lucrez de patru luni jumătate la o firmă din Cluj pe poziția de tester manual, dar am o marjă pe săptămână în care fac și Automation, deci e ok. Am început direct cu un job, chiar și pentru mine a fost o surpriză că m-au acceptat fiind junior, dar așa a fost politica firmei la momentul respectiv. Pot spune că am nimerit unde a trebuit.

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job?
Sincer, nu am aplicat la foarte multe firme pentru că inițial aveam în plan să fac freelancing pe partea de tester, dar tot așa prin intermediul unor prieteni, a avut cineva o recomandare și prin prisma acesteia am ajuns eu la firma respectivă. Deci nu știu dacă aplicasem la zece firme în total, dar pe bază de recomandare am ajuns foarte ușor în domeniu.
Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
A fost decisiv, dacă nu făceam cursul la voi, nu treceam. Tot ce m-a întrebat la interviu și toate informațiile care mi-au fost necesare pe parcurs le știam de la curs.
Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Nu a fost nimic extrem de complicat. Am avut două interviuri, primul cu HR-ul care a fost un interviu normal de cunoaștere despre mine, școală, educație, planuri de viitor și un al doilea interviu tehnic cu QA Manager-ul care a vizat mai mult întrebări de teorie, dat fiind faptul că eu nu aveam experiență în domeniu și nu mă puteam axa neapărat pe partea practică.
Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Sincer să fiu chiar îmi place, nu m-aș lăsa de QA prea curând pentru că-mi place ce fac, nu mă trezesc dimineața stresat că iar trebuie să fac asta, e ceva care mă ține într-un entuziasm continuu. Și faptul că nu intervine rutina niciodată mă ajută super mult, e super tare.
Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Chiar intenționez să rămân în domeniu și să evoluez atât la firma aceasta cât și la altele. Nu o să refuz oportunități noi, dar domeniul IT este locul unde intenționez să rămân câțiva ani buni de acum înainte.
Consideri că în acest domeniu este nevoie de o continuă perfecționare?
Asta e o chestie pe care o am și eu personal, dacă ajung la un punct în care simt că nu mai pot să evoluez și apare rutina și nu mai am oportunități de a face ceva care să mă ajute să mă dezvolt, atunci nu mai fac lucrurile cu același drag. Deci da, ai nevoie de continuă perfecționare, trebuie să înveți tot timpul lucruri noi și să te adaptezi unor situații noi, cam așa e.
Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, deja l-am recomandat multor persoane. Cred că verișoara mea o să se înscrie în grupa din toamnă pentru QA. Deci da, nu am ce să nu recomand, mai ales prin prisma faptului că am făcut și alte două cursuri pe lângă, unul tot în România și celălalt în străinătate și nu am găsit la niciunul dintre ele informații noi față de cele pe care le-am acumulat la Azimut. Deci nu ar merita să faci în altă parte.
Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Chiar e o provocare destul de mare, depinde și ce ai făcut înainte, dacă ai avut un job ani de zile care să-ți placă, dar eu aș zice să nu ezite niciodată. Și la noi la curs am avut cursanți care au venit din tot felul de domenii care nu aveau nicio treabă cu IT-ul, deci eu le-aș sugera să încerce oricând. Dacă într-adevăr vor și dacă chiar își doresc să pună suflet să facă ceva mai frumos și mai curat, chiar nu ar trebui să ezite.