Tel: +40 720 342 122

Povești de Succes – Elena Dachin

Elena s-a reprofilat de la Contabilitate si HR catre sectorul IT ca Business Analyst

Felicitari Elena!

 

 

Sursă foto: Elena Dachin

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am activat timp de aproximativ 13 ani în domeniul economic, mai exact în Contabilitate și Resurse Umane și am terminat Facultatea Transilvania din Brașov, specializarea Finanțe-Bănci.

 

De unde ai aflat de Azimut Vision?
M-am apucat să fac un research personal și Google mi-a fost cel mai bun prieten, deci de pe Internet.

 

Care a fost motivul pentru care te-ai hotărât să faci acest curs la noi?
În primul rând, faptul că la voi cursul era acreditat, iar acest lucru mi-a oferit o încredere mai mare în firmă. Înainte nu știam absolut nimic despre voi, doar informațiile pe care am reușit să le găsesc pe Internet, dar cea mai interesantă parte mi s-a părut ideea aceasta de acreditare, fiindcă îți putea oferi un act concret.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări?
Așteptările pe care le-am avut au fost mai mult de la mine pentru mine, deci direcționate către mine. Sincer, nu aveam setate așteptări mai mari decât să ni se explice informațiile în așa fel încât să primesc o bază, să reușesc ca la finalul cursului să am o înțelegere asupra întregii povești, a rolului în sine și asupra a ceea ce am de făcut. În principiu, doream să-mi însușesc niște particularități de bază și să-mi dau seama dacă mi se potrivește cu adevărat acest domeniu.

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
A avut o răbdare fantastică cu noi, atât privind modul în care ne-a explicat materia, dar și în cazul situațiilor neprevăzute, spre exemplu atunci când se mai întârzia pentru că fiecare aveam un job separat. Din punctul meu de vedere și-a făcut foarte bine treaba, a avut foarte multă răbdare cu noi și până la urmă, mai departe ținea doar de noi.

 

Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut la curs?
Nu a existat nicio parte negativă. Mi-a plăcut deschiderea instructorului și mi-a plăcut deschiderea voastră ca și echipă pentru că erați acolo pentru orice întrebări sau nelămuriri, atât pe parcurs, cât și înainte de examen. Deci au fost multe chestii, interacțiune, lejeritate, nu am absolut nimic negativ de comentat.

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
A existat un moment mai greu la începutul cursului, însă ținea tot de mine. La doar câteva săptămâni de când am început, m-am angajat la o firmă să vedem încotro se duce experiența, dacă ne potrivim, dacă rămâne sau nu. Și chiar în perioada accea eu făceam și naveta și de multe ori mă prindea cursul conducând sau stăteam mai mult la locul de muncă pentru că se suprapuneau. Deci asta a fost pentru mine o parte mai dificilă, dar nu ceva marcant sau un impediment. Aș mai vrea să fac o mențiune, referitoare la limba engleză. Întreg cursul a fost în engleză, eu personal nu am o problemă cu limba fiindcă o cunosc și lucrez cu ea, dar aș sugera tuturor care vor să înceapă acest drum să aibă o bază solidă ca să poată înțelege materia predată cum trebuie. Oricum, am observat că în proporție de 95% se lucrează în limba engleză în acest domeniu.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?


Studiul individual contează. Pentru mine a contat în sensul în care nu eram sigură că am înțeles unele chestii, încercam să-mi fac o idee mai bună sau să văd dacă rămân cu ceva lacune, cu ceva goluri, încât să pot pune întrebări să văd unde mă împotmolesc. Cam asta a fost pentru mine studiul individual.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
În prezent lucrez în domeniul IT pe postul de Business Analyst, dar în viitor va urma și partea de preluare de proiecte. În ceea ce privește debutul meu în firmă, pot spune că este o poveste cute. Inițial am vrut să fie doar un internship, având în vedere faptul că soțul meu lucrează cu ei, m-am gândit că ar fi o idee bună și că m-ar putea ajuta să câștig puțină experiență. Ideea a fost că în acea perioadă se făceau angajări pe posturi full time de Business Analyst, iar eu am ajuns să ocup unul dintre aceste posturi.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job ?
Am avut și alte încercări, poate chiar peste 20-30 de aplicări și ulterior angajării am primit mai multe invitații pentru interviu, dar nu mai avea sens pentru mine  pentru că voiam să mă focusez pe șansa mea.

 

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Îmi place actualul loc de muncă, chiar îmi place. Aproape zilnic primesc o nouă provocare precum lucruri noi de învățat sau pe cele vechi de stabilizat. E ca un puzzle care cu timpul fie se așează mai bine, fie apar piesele lipsă. Chiar în prima lună avusesem o pasă mai ciudată, simțeam că pedalez cumva în gol și îi scrisesem Cristinei, am întrebat-o cât i-a luat să ajungă să aibă un nivel de înțelegere deplin asupra a ceea ce se întâmplă în jurul său. Ea mi-a făcut curaj și apoi am vorbit și cu Project Manager-ul meu și m-am liniștit pentru că e un întreg parcurs de învățare și fiecare învață diferit într-un timp diferit, nu există o lege. Chestia asta întotdeauna mi-a plăcut, partea de învățare, de creștere, de challenge, deci îmi place.

 

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Planul cu care am început era oricum un plan de reconversie profesională și dacă am găsit ocazia, mi-am făcut curajul să fac acest pas. Vreau să investesc puțin timp și puțină răbdare în alegerea mea și în mine pentru că sunt multe de învățat. Adică depinde de tine spre ce direcție pornești, pe ce produs ești sau pe ce părți de proiecte, dar sunt foarte multe de învățat și nu știu dacă vreodată o să poți să ajungi să spui „Le știu pe toate, nu mai am nimic de învățat”. Ține foarte mult de autodisciplină, automotivare, învățare și de înțelegere.

 

 

Consideri că în acest domeniu este nevoie de o continuă perfecționare?
Da, categoric da. În caz contrar, te poți trezi în situații în care să nu dai răspunsuri corecte, să faci anumite gafe și poți să eviți aceste lucruri prin comunicare, prin învățare și așa mai departe. Până la urmă ține de noi, de fiecare.

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Cu siguranță l-aș recomanda și am și făcut-o deja. I-am povestit de voi uneia dintre colegele mele și cred că v-a și contactat.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Poate sună ciudat, dar nu e ușor să-ți anulezi frica, însă e atât de plăcut să reușești asta. Cumva fiecare trebuie să-și facă o listă cu priorități și să știe ce-și doresc de la ei în primul rând. Domeniul acesta e foarte vast, nu e vorba numai de programatori sau project manageri, e un domeniu vast cu multe roluri și multe detalii și e frumos, dacă cineva se gândește să facă o schimbare în carieră, e un pas sau un lucru care merită încercat. Merită pentru că pare ca o altă lume, sunt mentalități diferite și oameni diferiți. Eu spun asta pentru că stau într-un oraș mai micuț și toate experiențele sunt raportate doar la zona mea, poate altora nu o să li se pară o diferență atât de mare, dar pentru mine a fost și a fost în sensul foarte bun. Deci merită și îi încurajez să o facă. Dacă se poate și au curajul să o facă, merită.