Tel: +40 720 34 21 22

Povești de succes – Dorin Oana

Citește povestea de succes a lui Dorin. A urmat cursul de Software Tester și apoi s-a angajat în domeniu.
Felicitări Dorin pentru perseverența și ambiția de care ai dat dovadă în parcurgerea pașilor stabiliți inițial, reușind astfel să-ți îndeplinești obiectivul – un job în IT.

 

 

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Înainte am activat în domeniul vânzărilor, respectiv pe partea de transport.
Pe vânzări am făcut mai multe cursuri de perfecționare, dar facultatea pe care am terminat-o este facultatea de sport. Nu are nicio legătură nici cu vânzările, nici cu IT-ul. Am lucrat destul de mult în vânzări, 11 – 12 ani.

Sursă foto: Dorin Oana

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări?
La început am zis că acesta o să fie lucrul următor din viața mea. Am venit la cursul acesta cu mindset-ul clar că o să-mi schimb domeniul de activitate. Adică, nu am venit numai „ca să fac un curs, să am încă ceva”.
Când am venit la curs, asta am vrut și am știut că făcând cursul acesta, eu o să-mi schimb domeniul de activitate. Am anticipat cumva că în momentul în care faci un curs de genul acesta și ești într-un domeniu nou, indiferent ce experiență ai avut înainte, tu aici în domeniul IT vei intri ca și începător și cumva am anticipat lucrul acesta și din punct de vedere financiar și mi-am setat un goal ca în decurs de doi ani să ajung din punct de vedere financiar la nivelul apropiat la care eram când am plecat din vânzări.
În momentul în care am ales, am avut foarte clar în cap planul acesta.

 

 

 

 

Cum a fost interacțiunea cu instructorul?

Neașteptat de bună.
Câteodată, el avea încredere mai mare în ceea ce pot și ceea ce înțeleg eu, decât eu însumi. Din punctul acesta de vedere, jos pălăria. Chiar a fost super ok. El e genul de om, căruia îi place să predea și în momentul în care are cursanți care studiază, vor să învețe mai mult, el pur și simplu, din tot ce știe el îți dă, nu contează că îl întrebam sâmbăta sau duminica, el avea un răspuns pentru mine și asta conta foarte mult pentru că așa am reușit să învăț în timpul duratei cursului lucruri mult mai multe decât erau incluse în programă și asta a fost un punct forte pentru mine mai departe.

 

 

Sursă foto: Azimut Vision

 

 

Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut la curs?
Pe mine ce m-a încântat a fost faptul că am reușit ca de la nivelul în care nu știam nimic să am cunoștințele necesare să pot să înțeleg lucruri destul de complexe în ceea ce privește testarea și chiar limbajul de programare, gen : OOP, POM etc. Mă gândeam că o să fie prea complicat să le înțeleg, dar datorită cursului am reușit destul de bine să înțeleg lucrurile acestea și asta m-a încântat cel mai mult.
Chiar poti, chiar dacă nu ai cunoștințe, dar cu un pic de bunăvoință din partea ta poți să faci multe lucruri.

 

Nu pot să zic că a fost ceva ce nu mi-a plăcut. Poate că acum, când am în spate câteva luni de research în căutarea unui job și aproape două luni de lucru într-o firmă, aș fi vrut ca în programa de curs să fie introduse mai multe lucruri, pentru că asta mi-ar fi folosit și mai mult. Dar la momentul la care am făcut cursul, nu am băgat de seamă, a fost super ok.

 

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Au apărut câteva lucruri mai complicate de înțeles, dar cu practică se pot înțelege. Sunt anumite lucruri la limbajele de programare, trebuie să îți acorzi mai mult timp ca să poți înțelege cum trebuie, dar nu e nimic complicat. La momentul când se derulează cursul, orice întrebare ai, trainerul îți răspunde, dar în momentul acela nu prea ai multe întrebări că nu știi despre ce e vorba, neavând cunoștințe dinainte, dar nu există ceva complicat, sunt anumite noțiuni, într-adevăr, care în funcție de fiecare persoană în parte, probabil unele se înțeleg mai ușor, altele mai greu.
Nu există nimic complicat. Felul în care este construit cursul și cum se predă, e foarte plăcut și se fac foarte multe analogii din viața normală, din alte domenii, în așa fel încât poți să faci legăturile mult mai ușor. De asta zic ca nu exista ceva greu.

 

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
În prima parte a cursului, când a fost modulul de Manual, atunci încă lucram, dar după am plecat de la firmă și tocmai acesta a fost un motiv ca să pot să exersez. Studiul individual contează foarte mult. Mai ales dacă chiar vrei cu adevărat să faci acest lucru. Acesta a fost țelul meu.  Da, sigur sunt o grămadă de tutoriale, dar în grămada aceea sunt foarte multe care nu sunt bune și sunt multe care sunt bune. Ca să le găsești pe cele care sunt bune, care te învață structura așa cum trebuie, trebuie să fie cineva care te îndrumă, care știe despre ce vorbește și atunci când vede un tutorial poate să confirme : „da este ok, poți să te uiți” sau să zică „asta nu are nicio treabă”.
Deci, din acest punct de vedere, în momentul în care nu ai nicio cunoștință e nevoie de cineva care să te îndrume în ce direcție să mergi, unde să te uiți, unde să cauți, cum să cauți, pentru că sunt anumite informații pe care tu crezi că le poți găsi, dar tu ai o gândire din alt domeniu și ca să găsești răspunsul care-ți trebuie, trebuie să ai mindset-ul de tester, de IT-ist,  programator și pentru a avea asta, la început îți dai seama că nu poți să îl ai, acesta trebuie să îl formezi.

 

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
Îți dai seama că m-a ajutat, pentru că dacă nu aveam cunoștințele pe care le-am învățat în cursul acesta nici nu aveam cum să aplic la anumite job-uri care sunt acum pe net și ajutorul mare a fost că am reușit cumva să creez logica și felul de a gândi, care e necesar pentru a putea lucra în domeniul acesta. Eu zic că acesta este cel mai important exemplu și la interviul de angajare, cel care mi-a luat interviul, cel mai mult l-a interesat acest lucru, nu neapărat câte cunoștințe am la nivel teoretic, ci cum gândesc eu, cu exemple practice : cum ai testa aia, ce ai face acolo, de ce ai face aia, de ce nu ai face cealaltă, dacă te lovești de problema asta, care e modul de rezolvare. Cam acestea sunt întrebări la interviu și oamenii care îți iau interviul, în general doresc să vadă dacă ai logica în spate necesară ca să poți să înveți lucruri noi, ca să poți să faci ceea ce ei au nevoie. Cam asta zic eu că am luat de la acest curs și asta e bine că în momentul în care ai ceva structurat, cum e un curs, îți creează, dacă studiezi, logica necesară să poți intra în domeniu.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
Pe un post de Junior Automation Tester la Endava.

 

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Am fost doar la două interviuri, din cauza situației de anul trecut din 2020.
Noi am terminat cursul în august 2020, în martie a fost starea de urgență, firmele, lumea nu știau despre ce e vorba, cu partea aceasta de lucru de acasă. Cam în toate domeniile se aștepta ca în septembrie, octombrie să revină la lucru, dar nu s-a mai întâmplat lucrul acesta.
Din această cauză, firmele în august, septembrie, octombrie căutau oameni cu experiență, chiar și pe poziție de junior. Asta a fost un fenomen, pentru că nu știau cum să lucreze de acasă, nu știau cum să facă internship-urile și asta a fost destul de greu pentru cei noi, care doreau să intre în domeniu, cum am fost și eu făcând cursul acesta, pentru că nu au fost foarte mult oportunități. De fiecare dată răspunsul era : avem nevoie de un pic de experiență.
Cum să am experiență dacă eu sunt pe o poziție de junior, iar această poziție este specificată peste tot ca fiind chiar de început. Asta a fost anul trecut, o perioadă foarte grea din acest punct de vedere. Acum lucrurile stau altfel. Am văzut că de anul acesta, firmele s-au obișnuit cu starea aceasta în care lumea lucrează de acasă. S-a văzut că există eficiență, că echipele comunică, ceea ce am văzut și eu acum, lucrând pe proiect și deja se organizează internship-uri mai multe. Firmele caută, pentru că foarte multe domenii au avut nevoia să treacă online și atunci sunt multe proiecte acolo noi, în derulare, plus proiectele vechi, care se adaptează timpurilor acestora.
Deci, practic de lucru este foarte mult în acest domeniu și firmele caută și pe partea de testare și programare. Domeniul este foarte activ și foarte bun.

La Endava am avut trei interviuri mari și încă vreo două, în total cinci interviuri.
Prima dată este partea de HR, în care iei legătura cu recruiter-ul și acolo povestește cu tine partea generală, să vadă cam cum ești, care e mindset-ul tău, ce vrei de la viață, ce vrei de la firmă. Dacă ei consideră că te potrivești pe proiectul pe care îl au ei în vedere, atunci urmează pasul următor, interviul tehnic, unde te întâlnești cu o persoană tehnică, care știe partea de testare, în cazul meu, testare automată, programare și acolo discuți foarte mult logica din spate.
După urmează interviul în care te întâlnești cu partea tehnică și partea de recrutare ca să îți facă oferta și să vadă dacă ești ok cu oferta pe care ți-au facut și se potrivește cu nevoile tale.
După au mai fost niște interviuri legate de proiecte. În cadrul firmei există mai multe proiecte, Project managerii care caută oameni pe diferite posturi, și în funcție de ce nevoie au ei, caută un anumit profil și acolo mai ai câteva interviuri ca să intri pe un anumit proiect. Cam așa s-a desfășurat la mine treaba.

 

Sursă foto: Dorin Oana

 

Îți place locul actual de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Da, pe proiectul acesta lucrez altceva decât am învățat, total altceva, pentru că la curs se face testare web și eu aici fac testare API, de asta ziceam la un moment dat că mi-ar fi plăcut ca în programa cursului să existe mai multe domenii de testare, adică mai multe lucruri pe care să le poți învăța, pentru că sunt foarte multe. Dar știu că e greu, să se introducă în programă, dar asta zic eu acum, după ce am început să lucrez, dar la momentul respectiv nu am băgat de seamă că e mult, că e puțin, eram încântat că învăț lucruri noi și că le pot înțelege.
Din acest punct de vedere, eu sunt încântat că sunt tehnologii noi pe care le învăț și am traininguri cu băieții care sunt mai vechi pe proiect, pe testare.
E un stil altfel de a lucra în acest domeniu și e un pic diferit față de partea de vânzări.
Legat de programa de curs, cu Alex am discutat despre cum ar arăta o zi de lucru, ce se întâmplă, cum lucrez, cine face parte din echipa în care ești, cum este structurat un proiect, dar până nu experimentezi singur, pe propria piele, vezi totul la nivel teoretic și îți reamintești că asta ai învățat la nivel teoretic și acum chiar le faci.

 

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Eu rămân pe planul inițial, să schimb domeniu. Acum sunt în derulare, până acum mi-am atins obiectivele imediate în sensul ca să parcurg cu succes cursul, să pot înțelege și să am încredere că ceea ce am făcut îmi poate folosi.
Pasul doi a fost să mă angajez la o firmă de IT, ceea ce am reușit să fac.
Pasul trei era să pot să fac față în proiectul în care o să intru, prin cunoștințele pe care le-am dobândit până acum, ceea ce se întâmplă.
Pasul următor este cu partea financiară, care acum se derulează. Sunt anumite lucruri negociate până la sfârșitul anului, dar după lucrurile se pot schimba. Din punctul meu de vedere sunt on track cu ce mi-am propus dinainte.

 

 

Consideri că în acest domeniu este nevoie de o continuă perfectionare?
În fiecare domeniu este nevoie de perfecționare, pentru că tot timpul apar lucruri noi, dar în domeniul acesta de IT, fie că ești pe programare sau pe testare automată, trebuie într-adevăr perfecționare, mai ales dacă vrei să crești și ca nivel financiar și ca bagaj de cunoștințe, pentru că sunt foarte multe lucruri care apar de la o lună la alta și dacă cumva nu te educi, să afli lucrurile noi, să faci lucruri pe lângă ceea ce faci de obicei e greu, pentru că te plafonezi.

 

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, l-aș recomanda. În special dacă dau peste un trainer ca Alex. Contează foarte mult trainerul. Dacă oamenii sunt hotărâți să facă ceva cu acest curs, merită să meargă. De recomandat, îl recomand, pentru că într-adevăr îți schimbă perspectiva și îți schimbă valorile și mindset-ul legat de ceea se înseamnă domeniul IT.

 

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Un sfat concret e greu de dat, din cauză că fiecare om e diferit. Și eu am avut exact aceleași îndoieli la început, dar până la urmă e vorba de cât de bine te cunoști tu pe tine, ca și persoană. Dacă ai încredere că poți începe de la început, dacă nu ai un orgoliu și poți înțelege că în momentul când intri în domeniu o să fii iar începător, în poziția cea mai de jos și în funcție de vârsta pe care o ai, s-ar putea să ai șefi mai tineri care să îți zică ce să faci. De asta, foarte mult contează în momentul în care decizi să faci un lucru, cât de bine te cunoști pe tine și cât de mult vrei să faci lucrul respectiv. Așa cum ai văzut din ce ți-am povestit până acum, eu în momentul când m-am hotărât am avut ceva clar în cap și încă urmez planul respectiv.
Poate că sfatul ar fi : să aibă un plan concret în minte. Da, ce vreau să fac…. Și să pună clar lucrurile pe pași și atunci poate că o să meargă mai ușor pentru ei, cel puțin pentru mine așa a fost.