Tel: +40 720 342 122

Povești de succes – Cristian Porumb

După ce a urmat cursul de Java Developer, Cristian s-a angajat ca Software Production & Platform Engineer Analyst. Citește mai jos povestea lui de succes.
Felicitări și mulțumim pentru interviu.


 

 

Sursă foto: Cristian Porumb

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am lucrat timp de 14 ani ca Inginer Proiectant, în domeniul Automatizărilor Industriale și Acționări Electrice. Din anul 2017 sunt asbolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Inginerie Electrică, specializarea Energetică Industrială.

 

Ce așteptări ai avut de la curs? Au fost atinse aceste așteptări?
La început, pot să vă mărturisesc că am avut așteptări foarte mari. Am crezut că după ce finalizez cursul, toate companiile de IT o să sară pe mine și o să-mi ofere un loc de muncă, însă nu a fost chiar așa. Dar dacă e să trag o linie, mă gândesc că din moment ce am reușit să mă angajez în domeniu, consider că așteptările mi-au fost atinse.

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
Cu instructorul consider că am interacționat foarte bine. Am avut suport din partea sa atât în perioada orelor desfășurate și chiar și în afara cursului, în special pentru rezolvarea diferitelor teme pe care le primeam. Țin minte că ne repeta de două sau de trei ori definițiile și termenii de specialitate pentru a ni se întipări bine în minte. Putea să ni le repete de oricâte ori aveam nevoie și tot nu părea să fie obosită.

 

Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut la curs?
În primul rând, mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit la curs, am creat o relație foarte bună cu ei. Chiar și faptul că am putut să mă simt din nou ca la școală, fiindcă după o bună perioadă de lipsă a școlii, ajungi să-ți dorești acest lucru. Ca și lucru negativ nu știu ce aș putea spune, poate cursul ar fi putut fi structurat mai bine, să aibă un suport de curs mai bine pus la punct. Deși dacă e să vorbim despre adevărata parte a IT-ului, este necesar să știi să îți cauți pe Internet toate informațiile de care ai nevoie.

 

 

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Când am ajuns la capitolul de Object-Oriented Programming mi-am cam prins urechile. De altfel, termenii de specialitate au fost puțin dificili pentru mine, fiindcă până la începutul cursului avusesem doar o tangență superficială cu ei.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
Momentan lucrez la Accenture ca Software Production & Platform Engineer Analyst și am fost angajat printr-un program de internship. După ce am absolvit acest program, am intrat pe un proiect în domeniu.

 

Sursă foto: Cristian Porumb

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job?
La foarte multe, cu siguranță au fost peste zece aplicări.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? În ce sens?
Da, absolut. Din moment ce criteriul de baza a fost Java Programming, clar m-a ajutat cursul pentru că înainte nu aveam nicio tangență cu Java. Atunci, cursul pe care l-am absolvit m-a ajutat să-mi pun bazele, să ajung să cunosc termenii de specialitate, iar ulterior și după angajare m-a ajutat și în special în timpul internship-ului. Momentan, la proiectul pe care lucrez la job, lucrez în Python și cred că din momentul în care începi să ai legătură cu domeniul IT, nu trebuie să te gândești la un singur program și o singură tehnologie, trebuie să ai o vedere de ansamblu.

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Interviul a fost împărțit în două etape, un interviu cu echipa de HR și un un interviu tehnic. La partea de interviu tehnic am fost întrebat de proiectele pe care le-am realizat la voi, am fost întrebat inclusiv despre modul în care s-a desfășurat cursul de Java pe care l-am absolvit, modul în care au fost tratate problemele, dacă am primit teme și modul în care au fost verificate acestea. Chiar am fost surprins că m-au întrebat dacă pot să dau un exemplu de problemă pe care am avut-o în timpul cursului și cum am rezolvat-o.

 

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Da, îmi place locul de muncă, îmi plac colegii, momentan lucrez într-o echipă foarte diversificată cu oameni din mai multe țări și îmi place foarte mult acest lucru. De asemenea, fiind începător am foarte multe lucruri pe care nu le cunosc, dar am găsit deschidere din partea colegilor și de fiecare dată mă ajută să lămuresc problemele. Ce să spun, înainte nici nu mă gândeam ce însemna IT-ul, dar pot să vă spun că după cele trei luni de când sunt angajat, mi-am dat seama de faptul că este un domeniu foarte dinamic și tot timpul trebuie să fii pregătit să înveți ceva nou. La angajare am mers cu un curs Java, momentan lucrez cu Python, dar am dat și de alte tehnologii pe parcurs.

 

Sursă foto: Cristian Porumb

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Pentru viitorul apropiat, intenționez să aplic pentru o certificare AWS care mă va ajuta în viitor pentru proiectul în care sunt acum angrenat. Peste cinci ani nu știu, zicea cineva la un moment dat că în viață e bine să speri cât mai mult ca să ai și de unde să pierzi și să și rămână, deci cred că mă văd un Full Stack Developer.

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
L-am recomandat deja.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
În primul rând, să analizeze foarte bine ceea ce vor să facă înainte să înceapă, fiindcă este nevoie de foarte multă muncă. Să încerce să-și controleze psihicul foarte bine și să nu dispere când vor vedea că lucrurile nu ies chiar cum și-ar imagina ei sau ar vrea să le iasă și nu în ultimul rând să fi perseverenți, doar așa o să reușească, cel puțin aceste lucruri le-am testat eu pe pielea mea.