Tel: +40 720 342 122

Povești de Succes – Cosmin Popică

 

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am terminat Facultatea de Construcții Aerospațiale și am lucrat în domeniul aviației până în momentul când am terminat cursul.

 

De unde ai aflat de Azimut Vision ?
De Azimut Vision am aflat de la o cunoștință care a făcut cursul.

 

Care a fost motivul pentru care te-ai hotărât să faci acest curs la noi?
Pentru că din grupul meu de prieteni eu eram singurul care nu activa în domeniul IT. Eu am terminat Liceul de Informatică și cumva mi-am dorit să-mi acord o a doua șansă pentru acest domeniu, deci am ales să fac asta prin intermediul cursului vostru.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări ?
Pentru acest curs, așteptările mele au fost în primul rând să învăț ce este testarea, să adun câteva informații pe care să le am clare în minte și să știu să le folosesc, iar în urma proiectului pe care-l făceam pe parcursul cursului să pot da interviuri și să fiu cât de cât pregătit, cel puțin la nivel teoretic. În mod evident, cea mai mare așteptare era să-mi găsesc un loc de muncă, ceea ce s-a și întâmplat. În urma cursului, care s-a terminat în septembrie 2021, am început să depun CV-uri la mai multe firme, pe undeva prin octombrie am început primele interviuri, iar în luna noiembrie deja s-a petrecut prima angajare.

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
Interacțiunea a fost super, chiar am rezonat foarte bine cu Andrei, m-a ajutat super mult. Cu toții când am avut vreo întrebare ne-a răspuns, ne-a detaliat și ne-a dat exemple, chiar a făcut lucrurile să fie foarte clare. Ne-a luat pe toți de la zero, ca pe niște persoane care nu aveau cunoștințe absolut deloc, chiar dacă erau persoane în grupă care aveau ceva mai multe cunoștințe, pe toți ne-a luat de la același nivel, practic ne-a ajutat pe toți să creștem. În ceea ce privește interviurile și angajările, eu am păstrat contactul cu trainerul și m-a ajutat super mult și în momentele în care aveam interviuri.

 

Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut la curs?
M-am mai gândit la întrebarea asta și pot găsi doar lucruri care mi-au plăcut, nu pot găsi aspecte negative. Poate singurul aspect negativ a fost legate de faptul că vinerea când aveam cursul veneam obosit de la muncă, dar în același timp faptul că aveam flexibilitate să ne alegem orele în care puteam ajunge toți la curs era super. Interacțiunea a fost super, am interacționat mult între noi, toate discuțiile pe care le-am avut și toate lucrurile pe care le-am făcut au fost super deschise, unii dintre noi chiar ne-am împrietenit în urma cursului, deci chiar nu pot spune că au existat părți negative. Nu pot spune exact care a fost evoluția celorlalți, cu câteva excepții, dar eu zic că a fost totul bine.

 

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
În primele ore poate a fost puțin mai greu, până ne-am obișnuit cu aplicația în care am lucrat și până ne-a explicat câteva chestii de bază, dar eu zic că lucrurile au avut mult mai mult sens după ce a stat instructorul cu noi și ne-a explicat pas cu pas totul.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Foarte mult. E foarte important să ajungi acasă și să mai lucrezi suplimentar pentru că altfel, oricât de bine ți-ar explica orice instructor, dacă nu pui în practică, în momentul următor uiți o mare parte din informații. Întotdeauna trebuie să pui în practică și să mai faci ceva aplicații suplimentare. Instructorul și-a dat interesul și ne-a mai trimis materiale pe care să ne axăm și din care să studiem, ne-a trimis probleme, iar astea doar în ideea în care cei care vor să lucreze chiar să aibă ce să facă și să evolueze.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
În momentul de față nu mai sunt tester, ci programator junior în Java la o firmă proaspăt deschisă din Brașov, iar până în luna iunie am lucrat la Ubisoft ca Manual Tester. În momentul în care am terminat cursul și am început să arunc cu CV-ul în stânga și în dreapta, am fost contactat de către Ubisoft pentru un post full time.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job?
Când am terminat cursul și m-am văzut cu diploma în mână, am luat aplicația LinkedIn și am aruncat cu CV-ul meu în toate părțile până m-au contactat câteva firme. Ca sfat pentru viitorii cursanți, odată ce terminați cursul sau poate chiar din timpul cursului, depuneți CV-ul peste tot,  nu contează dacă treceți sau nu, fiecare interviu în plus fie că e un răspuns negativ sau pozitiv, e o evoluție. Înveți lucruri noi de la  persoanele care te intervievează și e foarte important să rămâi cu ceva din fiecare experiență de genul. Dacă eviți să dai interviuri din frica de greșeală, atunci aia e de fapt greșeala.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
Eu consider că m-a ajutat foarte mult cursul, merg pe ideea că dacă nu l-aș fi început probabil că nici nu aș fi avut cunoștințele pe care le am acum și nici nu aș fi avut curajul să-mi depun CV-ul la firmele de IT. În momentul când m-am înscris la curs l-am văzut ca o rampă de lansare în lumea IT pentru mine și în același timp postul de tester l-am văzut la fel. M-a ajutat în primul rând pentru informațiile pe care le-am acumulat, pentru experiența pe care am strâns-o în limbajul pe care l-am făcut, pentru persoanele pe care le-am cunoscut acolo și cu care am păstrat legătură și pentru faptul că instructorul ne-a ajutat foarte mult și cel puțin pe mine m-a ajutat și după finalizarea cursului când am avut interviuri și i-am mai cerut sfaturi, iar asta a făcut diferența de fiecare dată, deci chiar m-a ajutat foarte mult.

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
În momentul în care m-au contactat cei de la HR la Ubisoft, am avut un interviu de cunoaștere, după care am primit un test teoretic pe care a trebuit să-l rezolv. În urma acestui interviu, am mai avut unul tehnic cu viitorul meu manager și aici am avut întrebări teoretice și o mică parte practică.

 

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Dat fiind faptul că majoritatea prietenilor mei lurează în IT, așteptările mele nu au fost nici depășite, dar nu am fost nici dezamăgit. Este exact ceea ce mă așteptam, lucrurile merg bine, eu sunt mulțumit de locul în care sunt acum și am un drum lung și promițător în fața mea. Deci cursul m-a ajutat, job-ul e bun, sunt foarte mulțumit, nu am ce să zic mai mult.

 

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
În viitor mă văd în continuare lucrând în acest domeniu, poate într-un viitor îndepărtat să am chiar propria firmă de IT, mi-ar plăcea poate să lucrez în străinătate, dar în același domeniu pentru că oferă o foarte mare flexibilitate față de locul din care lucrezi. Deci da, mă văd în continuare în domeniul acesta, peste cinci ani nu știu exact să-ți spun unde o să fiu, dar cu siguranță o să fie mai bine decât e acum.

 

Consideri că în acest domeniu este nevoie de o continuă perfecționare?
Fără doar și poate. De la un an la altul apar tehnologii noi, firmele caută tehnologii noi, caută proiecte noi și au nevoie de oameni care să fie pregătiți pentru aceste proiecte. Deci da, dacă vrei să evoluezi trebuie să înveți încontinuu.

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
L-aș recomanda și l-am recomandat. Chiar acum la Brașov e o grupă care face cursul și din acea grupă trei sau patru au venit prin recomandarea mea și par mulțumiți, iar eu sunt sigur că își vor găsi un loc de muncă imediat.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
În orimul rând, dacă își doresc să facă această schimbare să o facă, să nu mai amâne pentru că fiecare an care trece e un an pierdut, tehnologiile se înmulțesc, dificultatea în programare crește, dar în același timp se măresc foarte mult orizonturile programatorilor pentru că fiind foarte multe tehnologii au de unde să-și aleagă creanga din care să culeagă roadele. Sfatul meu e să nu se uite la suma de bani pe care o dau când fac un curs de genul pentru că dacă lucrurile merg bine și se adaptează și le place ceea ce fac, o să se întoarcă însutit. O să cunoască alți oameni care de asemenea vor și ei să învețe, asta înseamnă că sunt oameni de calitate, deci nu văd nimic de pierdut.