Tel: +40 720 342 122

Povești de succes – Alin Manu

După ce a urmat cursul de Testare Software (Manual + Automation), Alin s-a angajat ca software tester. Citește mai jos povestea lui de succes.

Felicitări și mulțumim pentru interviu.


 

Sursă foto: Alin Manu

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și ulterior am activat în domeniul bancar timp de cinci ani.

 

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări ?
Mi-am dorit ca informația transmisă să fie accesibilă și unei persoane care nu avea efectiv experiență sau tangențe cu ceea ce se întâmplă în acest domeniu și atunci speram să mă ajute suficient, încât să mai pot prinde eu după aceea. Este de menționat faptul că este necesar să mai exersezi și singur pe lângă curs, să mai citești și să mai faci puțină muncă extra ca să reușești.

 

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
Am avut doi traineri, super faini amândoi, numai cuvinte de laudă. La Testare Manuală a fost Alisa și la Testare Automată a fost Sorin, iar amândoi au fost super ok, foarte de gașcă. Cu Alisa am mai vorbit și mai vorbesc chiar și acum, păstrăm legătura în continuare. Dacă am avut ceva nelămuriri în cadrul cursului, ei mereu au încercat să ne lămurească și să ne ajute, chiar dacă uneori nu era în perioada orelor de curs. Orice întrebare am fi avut, se opreau din predat și încercau să ne lămurească. Chiar pot spune că și-au dat interesul și au fost niște oameni super faini.

 

Ce ți-a placut / nu ți-a placut la curs?
Ce mi-a plăcut a fost faptul că a decurs totul foarte bine, a fost informația corect structurată și tot timpul a fost însoțită de practică, atlfel mie mi se pare puțin greu de înțeles doar la nivel teoretic. Consider că au fost echilibrate ambele părți, atât cea de teorie, cât și cea de practică. Chiar dacă la început s-ar putea să ți se pară puțin prea multă teorie pentru partea introductivă, este esențială ca să se stabilească un background. Părți negative nu au existat, a fost totul ok.

 

Sursă foto: Alin Manu

Ce ți s-a părut cel mai greu în cadrul cursului?
Prea greu nu aș zice că mi s-a părut nimic, probabil că a fost puțin greu cu programul, în contextul în care și lucram pe lângă. Cursurile fiind de la ora 18, aveam două zile pe săptămână pe care le încheiam la ora 21, iar timp de câteva luni se poate acumula oboseală, dar în afară de acest aspect nu a fost nimic care să mi se pară greu.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Cu siguranță a contat foarte mult, fiindcă de multe ori este vorba și de practică. Adică a înțelege noțiunile e una și a le aplica este alta. Nici nu prea ai cum să le înțelegi și să le reții pe moment, atunci când îți sunt explicate, necesită puțină muncă individuală din partea fiecăruia. Acum desigur că depinde și ce ai învățat la curs, dacă ai ales Testare Manuală sau Testare Automată, căci la Automată cu siguranță nu merge fără practică.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
În prezent lucrez la Algotech Solutions, e o firmă micuță și faină de aici din Cluj, pe postul de QA Junior.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job ?
Practic aplicasem la cinci firme, dintre care trei aveau posturi care cereau puțin mai multă experiență, dar eu am zis să-mi încerc totuși norocul. Din aceste cinci firme două mi-au răspuns și m-au chemat la interviuri, dar am ales prima variantă, cea la care lucrez acum.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
Da. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că am primit informația structurată, iar atunci când vrei să schimbi domeniul, ai nevoie de asta. Desigur că sunt și persoane care învață separat de capul lor, dar eu neavând timp mi-a convenit mai mult să primesc direct informația structurată, după care să știu eu ce mai trebuie să învăț și să văd unde mai am nelămuriri. Altfel, probabil că mi s-ar fi părut puțin mai greu.

 

 

Prin câte interviuri ai trecut la firmă? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Practic am aplicat, am primit un test tehnic pe care a trebuit să-l fac în aproximativ o oră jumătate, după care a fost interviul cu întrebări, apoi a mai urmat un interviu unde am primit și o ofertă.

 

Sursă foto: Alin Manu

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Domeniul IT mi-a depășit toate așteptările, e mult mai ok decât am crezut. Da, îmi place locul de muncă și acesta e un factor care contează foarte mult, să-ți convină compania și oamenii cu care lucrezi, să fie o cultură organizațională pe placul tău și în ceea ce privește munca, într-adevăr e puțin diferită față de ceea ce mă așteptam, dar numai din punct de vedere pozitiv.

 

Consideri că în acest domeniu este nevoie de o continuă perfecționare?
Cu siguranță. Eu lucrez de aproape șapte luni și încontinuu am sindromul impostorului, mi se pare că nu știu destule și că ar trebui să știu mai multe. Acum probabil că mă și evaluez puțin greșit, dată fiind perioada scurtă de timp în care am activat. Dar da, sunt o grămadă de lucruri de învățat și tot timpul se mai schimbă și chiar dacă nu ar fi așa, tot ar fi necesar să înveți constant și să te perfecționezi.

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, am și făcut-o. Chiar acum am un prieten care face cursul la voi.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
Să înceapă cât mai repede și să-și asume faptul că va fi o perioadă puțin mai încărcată  pentru ei și o să fie nevoie de efort conștient ca să poată să facă trecerea. De altfel, le-aș recomanda să fie prezenți la curs, să realizeze toate temele pe care le primesc și cât se poate de mult să facă și pe lângă, studiu individual. Până la urmă pentru tine lucrezi și asta contează cel mai mult. Sunt o grămadă de informații pe care le primești, iar dacă la început pare că este totul simplu, domeniul acesta necesită mai multe schimbări pe care trebuie să le facem fiecare