Tel: +40 720 342 122

Povești de Succes – Alexandra Csete

Citește povestea de succes a Alexandrei. A urmat cursul de Software Tester și apoi s-a angajat în domeniu.

Felicitări Alexandra!

 

În ce domeniu ai activat înainte de începerea cursului? Ce studii ai urmat?
Am terminat Facultatea de Inginerie a Instalațiilor  din Cluj-Napoca și am lucrat în proiectare pentru instalații aproximativ patru ani înainte să vin la voi la curs.

 

Sursă foto: Alexandra Csete

Ce așteptări ai avut de la acest curs? Au fost atinse aceste așteptări ?
În mare parte mi-au fost îndeplinite toate așteptările pe care le-am avut. Și în timpul cursului am avut o discuție cu trainerul despre ce ne place la curs și ce am vrea să schimbăm, iar toate lucrurile pe care le-am semnalat s-au și schimbat între timp. În principiu, a fost vorba despre faptul că a fost puțin cam multă  teorie, iar noi ne-am fi dorit mai multă practică, să exersăm mai mult, să practicăm, să ne vadă munca și să putem primi un feedback. Dar cum am spus, totul s-a rezolvat, iar ca și așteptări mi-au fost îndeplinite toate.

 

 

Cum a o fost interacțiunea cu instructorul?
Foarte bună, era un colectiv foarte fain, s-a integrat și el cu noi și noi cu el. Discutam mereu, puteam să întrebăm orice, nu era vorba să te simți judecat dacă întrebi o prostie. Ne-a spus că și el a trecut prin aceleași situații ca noi și ne simțeam susținuți constant, ne-a explicat că suntem oameni și e normal să greșim, că suntem într-un continuu proces de învățare, mai ales având în vedere că noi eram la început. Ne-a zis să ne așteptăm să greșim și că e ok, ne-a dat și exemple din experiența lui.

Ce ți-a placut / nu ți-a placut la curs?
Mi-a plăcut faptul că era grupa mică, eram doar 8 persoane, iar trainerul s-a putut ocupa de fiecare în parte. Am auzit de la alți oameni că au făcut cursuri unde erau mult mai multe persoane și nu cred că te-ai putea ocupa așa bine de atâția. Îmi plăcea că ne verifica pe fiecare în parte la teme și la ce lucram, toți având un stil diferit de exprimare, ne explica fiecăruia ce am putea îmbunătăți. Fiind numai 8, îi permitea timpul să ne ia pe fiecare pe rând și să lucreze cu noi. Ce nu mi-a plăcut în schimb, ar fi partea legată de teorie, că mi-ar fi plăcut să fie mai multă practică încă de la început, dar sunt conștientă că a fost utilă și necesară și teoria.

 

Sursă foto: Alexandra Csete

Ți s-a părut ceva greu în cadrul cursului?
Nu, sincer nu. Mi se pare că poți să faci față indiferent din ce domeniu vii. Am avut și colege care veneau dintr-un domeniu cu totul diferit și s-au descurcat, deci mi se pare că poți să faci față chiar dacă nu ai deloc cunoștințe legate de IT. Eu cred că orice persoană care nu are neapărat o bază în spate, poate să treacă prin acest program cu ușurință.

 

Cât de mult a contat studiul individual și curiozitatea pe parcursul cursului?
Acum depinde și ce îți dorești de la curs, dacă vrei să ajungi să lucrezi în domeniu, cu siguranță studiul individual pe lângă curs te va ajuta. La curs ai o bază, înveți niște principii pe care după aceea tu poți să le tot dezvolți. Deci da, consider că studiul individual te ajută și să reușești să activezi în domeniu și chiar să îți întipărești mai bine toată teoria de la un curs la celălalt.

 

Unde lucrezi în momentul de față? Pe ce post? Ai început cu un internship în cadrul firmei sau direct cu un job?
Lucrez la Fortech pe un post de Software Tester. A fost direct full time job, deși inițial am căutat un internship deoarece mi se părea că mai am nevoie de puțină îndrumare, dar am reușit să obțin direct un job și a fost ok.

 

La câte firme ai aplicat înainte de a obține acest job ?
Am aplicat la foarte multe firme, dar la aceasta și la încă una am ajuns cel mai departe încât să primesc o ofertă și să depindă de mine dacă accept sau nu. Deci am avut două oferte și am ales-o pe aceasta.

 

Te-a ajutat cursul în vederea obținerii actualului loc de muncă? (păstrarea/promovarea la locul de muncă). În ce sens?
Consider că informațiile care ne-au fost predate le puteai învăța și tu singur acasă, dar nu cred că le-ai fi putut lua treptat, să le structurezi într-o formă favorabilă ție, să ajungi de la un început până la un sfârșit. Au fost toate foarte bine organizate și a contat faptul că era cineva care îți putea da constant un feedback. Degeaba te apuci tu acasă să te documentezi, să îți iei informații, dacă cineva cu experiență nu îți dă un feedback, e greu să reușești. Ok, citești din teorii, dar în viața reală se poate întâmpla să fie diferit. Și faptul că trainerul a dat exemple din experiența lui personală ne-a ajutat mult pentru că au fost foarte benefice. Din punctul meu de vedere merită cursul, având în vedere că faci totul cu cineva care cu asta se ocupă, are experiență în domeniu. Dacă ai o întrebare sau o nelămurire, poți întreba trainerul și îți oferă un răspuns în două minute, nu trebuie să stai tu să cauți sau ceva de genul. Pe mine m-a ajutat foarte mult faptul că a fost o chestie organizată.

 

 

Prin câte interviuri ai trecut la firma? Ai dat un test, ai arătat proiecte făcute de tine în cadrul interviului?
Am avut primul interviu de HR în care trebuie să vorbești despre tine, te întreabă ce fel de persoană ești, ce principii ai, apoi am avut un interviu tehnic de testare, unde am primit un test online cu diferite tipuri de întrebări, a trebuit să găsesc bug-uri introduse în diferite poze, dar totul a fost sub forma unei discuții, nu un test scris.

 

Sursă foto: Alexandra Csete

Îți place actualul loc de muncă? Este lucratul în IT ceea ce te așteptai?
Da.  IT-ul este exact cum îl auzeam descris de alte persoane care lucrează în domeniu și e foarte diferit de domeniul în care am lucrat anterior.  E foarte fain că ai flexibilitate, poți  să te organizezi cum vrei și lumea are încredere în tine că te descurci, ai libertatea să fii tu și să-ți găsești propriul mod de a-ți face munca. Tot ce contează e ca la sfârșitul lunii task-urile tale să fie îndeplinite, însă pe parcursul lunii poți să jonglezi așa cum vrei tu cu tot.

 

Ce planuri ai pentru viitor? Unde te vezi peste 5 ani?
Vreau să rămân în domeniu, mai am multe de învățat și vreau să evoluez cât mai mult, să avansez în post și să văd dacă mi-ar plăcea și altceva, de genul Management sau Teamleader. O să încerc să experimentez încet și să văd dacă mi-ar plăcea și ceva care să nu fie chiar atât de tehnic, dar tot în domeniu. Nu văd ceva care m-ar face să-mi schimb domeniul pentru că am prea multe beneficii.

 

Ai recomanda cursul unor prieteni?
Da, e important să ai o bază. Această bază de la curs te va ajuta să treci de un interviu de angajare, apoi vei avea mult mai multe de învățat după ce te angajezi. Ne învață cum trebuie să gândim, că trebuie să avem toate lucrurile clare și să întrebăm dacă nu știm ceva, nu să presupunem.

 

Ce le-ai spune persoanelor care sunt în căutarea cursurilor în domeniu și vor să își schimbe locul actual de muncă?
În primul rând, majoritatea cursurilor sunt programate astfel încât să fie flexibile și pentru oamenii care lucrează, deci nu trebuie să renunțe la job pentru a participa. Poți să faci un curs să vezi dacă îți place, să îți dai puțin seama despre cum stau lucrurile, care e diferența dintre o firmă mică și o companie pentru că am trăit pe pielea mea și e total diferit. Pentru început, poți să încerci paralel cu jobul și să vezi dacă ți se potrivește ceva pentru că sunt foarte multe cursuri. Sfatul meu ar fi să încerci, într-adevăr îți ocupă ceva timp, dar dacă vrei să faci o schimbare este important să știi că ai încercat și ți se potrivește ceea ce ai ales.