Tel: +40 733 01 02 40

Poți învăța IT singur? Argumente pro și contra

Auto-educarea nu este un concept nou, însă în ultimii ani a devenit un trend ce a luat amploare foarte rapid. Este cool să fii autodidact în defavoarea învățământului formal și a apărut un volum imens de surse de inspirație și informare, de la cărți și ghiduri how to, până la ateliere, spații de co-working și alte proiecte menite să faciliteze învățarea individuală. Acum poți învăța din cărți sau de pe internet o varietate extraordinară de abilități care în trecut puteau fi deprinse doar în școli sau de la persoane cu experiență în domeniu.

Croșetat, gătit, recondiționarea mobilierului vechi, plantarea unei grădini ecologice, crearea bijuteriilor handmade, mecanică auto sau programare – un ocean de informații despre orice te pasionează și vrei să înveți este la câteva click-uri distanță. Nu mai e nevoie să urmezi o școală de specialitate pentru a deprinde o mare parte din meserii – poți învăța singur, în ritmul tău, când vrei, cum vrei, unde vrei, cât vrei și îți place.

Exceptând câteva profesii precum medicina sau aviația unde educația formală, instituționalizată nu poate fi înlocuită, putem spune că astăzi oricine poate deveni orice fără a trece printr-un sistem de învățământ oficial, costisitor și de lungă durată.

Dar oare chiar așa să fie? Atunci de ce există atât de multe facultăți și școli de specialitate cu zeci de mii de studenți? De ce există profesori, mentori, instructori și de ce sunt atât de căutați?
Răspunsul este simplu: studiul individual nu este pentru oricine, la fel cum nu oricine obține cele mai bune rezultate învățând sub îndrumare.

Înainte să alegi modul în care vei învăța abilități noi, este important să înveți și să descoperi lucruri despre tine: stilul de învățare, tipul de motivație, care sunt riscurile și cum să le eviți – care sunt situațiile periculoase în care este posibil să nu reușești să reziști tentației de a renunța și cum să faci față acelor momente.

 

 

Orice tip de învățare alegi, trebuie să știi că cea mai mare parte din muncă vine din partea ta. Cei mai buni profesori din lume nu vor putea să te învețe nimic dacă nu te implici și nu aloci resurse suficiente acestui demers.

Apoi, mai sunt o serie avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul atunci când optezi să înveți IT singur sau să apelezi la specialiști în domeniu.
Despre acestea vom vorbi în continuare:

 

 

  1. Banii

Să începem cu asta ca să scoatem elefantul roz din cameră. Educația formală și cursurile acreditate în domeniul IT sunt scumpe, cel puțin la prima vedere, pe când să înveți singur acasă de pe internet e gratuit, cel puțin în aparență.

Ia în calcul faptul că, urmând o formă acreditată de învățământ, vei putea începe să lucrezi mult mai repede în domeniu, amortizându-ți investiția inițială într-un timp relativ scurt. Și învățând singur, oricum vei cheltui niște bani, cel mai probabil – pentru aplicații, resurse educaționale contra cost, chiar și o carte – deși nu este un mod prea popular de a învăța IT, o carte bună citită la timpul ei te va ajuta să eviți anumite greșeli pe care poate nu le-ai fi luat în calcul sau să obții niște informații valoroase pe care nu te-ai fi gândit să le cauți în altă parte.

 

  1. Timpul

Timpul înseamnă bani sau… nu. Depinde cum îți valorizezi tu timpul și cât de mult consideri că poți dedica procesului de învățare, ca mai apoi să începi să ai un venit de pe urma celor învățate.

Optând pentru învățarea individuală, poți ajunge ca la final să consumi mai multe resurse decât dacă ai fi apelat la un curs plătit – timp, energie, motivație, chiar și bani pe care nu i-ai câștigat în tot acest timp. Dar dacă după ce ai cântărit bine toate aspectele decizi că este mai avantajos pentru tine să aloci timpul și celelalte resurse necesare auto-educării, înseamnă că acest demers poate fi cel mai potrivit pentru tine.

 

  1. Ritmul

Un avantaj important al învățării individuale este că o poți face în ritmul tău, adaptat modului în care tu reușești să înveți cel mai bine și cel mai eficient. Te poți opri mai mult timp asupra unui subiect pe care simți nevoia să-l aprofundezi sau poți trece mai repede peste altul pe care l-ai înțeles din prima, fără să aștepți să treacă timpul alocat acelui subiect în cadrul unui curs organizat.

De asemenea, îți poți alege propriile materiale și metode de lucru, totul depinde de tine – ceea ce poate fi rețeta succesului pentru unii dintre noi și un dezastru pentru alții – încearcă să evaluezi cât mai obiectiv acest aspect înainte de a lua o decizie cu privire la modul în care alegi să înveți.

 

  1. Abilitățile tale personale

Pentru a fi un autodidact bun, ai nevoie de o serie de abilități personale fără de care acest demers are toate șansele să se termine prost: disciplină, motivație intrinsecă puternică, răbdare, toleranță la frustrare, capacitatea de a filtra informațiile relevante, acceptarea eșecurilor, implicarea în activități repetitive, capacitatea de a-ți păstra concentrarea și determinarea chiar și atunci când simți că avansezi extrem de încet sau chiar stai pe loc.

De asemenea, trebuie să știi cum să înveți, să-ți stabilești o structură, niște pași clari, un ritm, o ordine logică a elementelor însușite și un sistem de autoevaluare pe parcurs – altfel riști să te pierzi în multitudinea de informații disponibile despre domeniul IT și să nu reușești să faci nimic concret.

 

  1. Nivelul de la care pornești

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când începi să înveți ceva nou, dar în special competențe informatice. Dacă începi de la zero și nu ai mai avut până acum tangențe cu domeniul IT, îți va fi extrem de greu să selectezi conținuturile relevante, corecte și actuale pe care să ți le însușești. Cel puțin în faza inițială a învățării, te-ar ajuta enorm îndrumarea cuiva experimentat în domeniu care să-ți ghideze primii pași în sfera digitală – înțelegerea conceptelor de bază este mult mai importantă decât învățarea limbajelor de programare în sine – pe acestea vei reuși să le înveți mult mai ușor stăpânind fundamentele.
Vezi aici ghidul nostru despre cum să înveți IT de la zero.

 

  1. Scopul tău

Uneori îți va lua o zi întreagă să scrii cinci linii de cod și tot nu vei obține rezultatul dorit. Aproape orice om obișnuit ar renunța în acest moment, însă ție nici nu ar trebui să-ți treacă prin minte, dacă vrei cu adevărat să devii un specialist digital. Să înveți programare nu este cea mai mare dificultate în acest demers. Cel mai important lucru care va contribui la succesul tău este stabilirea unui scop clar. Trebuie să știi foarte bine de la început de ce vrei să înveți, ce vrei să înveți, cum vei reuși să continui să înveți. Menținerea concentrării asupra acestui scop poate fi mai dificilă atunci când ești singur în această călătorie – de multe ori, sprijinul și încurajările unui profesor sau ale unui mentor fac diferența între succes și eșec.

 

  1. Evaluarea

Auto-educarea presupune în majoritatea cazurilor și auto-evaluare, iar modul în care ne măsurăm propriile performanțe nu este întotdeauna cel mai obiectiv. În multe cazuri, poate fi destul de greu să-ți dai seama de unul singur la ce nivel ești, ce anume ar trebui să aprofundezi, unde să insiști sau cu ce nu ar fi cazul să-ți mai consumi timp, să identifici anumite elemente lipsă sau puncte slabe. Critica constructivă a unui mentor cu experiență în domeniu te-ar putea ajuta foarte mult în astfel de situații.

Totuși, doar tu poți decide ce formă de evaluare ți se potrivește cel mai bine. Pentru că evaluarea din exterior te poate motiva, responsabiliza, mobiliza să faci mai mult și mai bine, dar în același timp îți poate crea o anxietate de performanță care să te expună riscului de a renunța.

 

  1. Colaborarea

În majoritatea cazurilor, atunci când urmezi un program educațional organizat, vei învăța alături de alți colegi și vei avea ocazia să lucrezi în echipă, vei avea acces la ideile, părerile și feedback-ul colegilor, vei putea explora mai multe soluții posibile pentru diverse probleme, iar mediul de lucru creativ îți poate facilita procesul de învățare.

În același timp, poți fi genul de persoană care obține cele mai bune rezultate învățând individual, în ritmul propriu, folosind propriile metode – doar tu poți opta pentru cea mai bună variantă pentru tine.

 

  1. Flexibilitatea

În general, programele educaționale formale sunt dependente de un anumit interval orar și de o anumită locație în care se desfășoară. Singur, poți învăța când, cum, cât și de unde vrei, iar această flexibilitate este extrem de importantă pentru mulți dintre noi.

Totuși, există opțiuni și în acest caz – poți opta pentru cursuri de IT online live acreditate, la care poți participa din confortul casei tale sau de oriunde dorești.

 

  1. Acreditarea

Învățând singur, abilitățile pe care ți le vei însuși vor fi singurul mod în care vei putea demonstra că deții competențele necesare pentru a obține un job în domeniu. Deși în unele cazuri o probă practică înainte de angajare va fi suficientă, de multe ori vei avea nevoie și de o atestare formală a competențelor profesionale.

În urma absolvirii cursurilor acreditate de IT Azimut Vision, vei obține o diplomă eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii care este recunoscută la nivel internațional și îți va spori considerabil șansele de a obține un job în domeniu.

22 iunie 2021