Tel: +40 733 01 02 40

Învață IT de la zero – de unde să începi

Dacă mai era nevoie de încă o confirmare a faptului că domeniul IT reprezintă viitorul, că este un sector sigur care înregistrează creșteri chiar și în perioadele de criză, că nevoia de specialiști este în continuă creștere la fel ca și salariile în acest sector, circumstanțele globale generate de pandemia Covid-19 au demonstrat-o din plin.

Situația socio-economică actuală a scos la iveală vulnerabilități ale unor sectoare la care poate nu ne-am fi gândit înainte și  i-a făcut pe mulți oameni să-și reevalueze poziția în câmpul muncii, perspectivele în carieră, să se gândească la alte oportunități, să ia în calcul reconversia profesională și să exploreze domenii de activitate mai sigure, cum este sectorul IT. Și antreprenorii au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că au nevoie de soluții digitale pentru a rămâne competitivi și a oferi clienților cele mai bune și accesibile produse și servicii.
Astfel, pe măsură ce crește cererea de soluții digitale din sfera de business, crește și mai mult nevoia de specialiști IT, aceștia devenind indispensabili pentru toate ariile economiei și din ce în ce mai căutați, ceea ce le oferă siguranța locului de muncă și un confort financiar sporit.

Multă vreme, domeniul IT a fost văzut ca unul inaccesibil celor fără studii temeinice și îndelungate de specialitate, o arie de activitate rezervată celor cu abilități deosebite, unde ajungeau în trecut să lucreze olimpici la matematică sau la informatică și „dresori” de calculatoare geniali. Pentru o perioadă relativ scurtă de început, această asociere a fost adevărată, însă avansul tehnologic și dezvoltarea rapidă a sferei digitale au dus la accesibilizarea joburilor în IT, apărând foarte multe poziții care necesită cunoștințe și abilități non-tehnice și interdisciplinare, astfel că profesioniștii care migrează din alte domenii către o carieră digitală sunt bine-veniți și apreciați.

Așadar, dacă te gândești să pășești în lumea fascinantă a tehnologiei informației și să-ți construiești o nouă carieră în acest domeniu – ai toate șansele – indiferent de experiența ta anterioară sau de pregătirea profesională pe care o ai.
Niciodată nu este prea târziu cum nu poate fi nici prea devreme – nici vârsta nu este un impediment atunci când abordezi această nouă provocare cu hotărâre, perseverență, disponibilitate și responsabilitate.

 

Noi îți oferim 9 sfaturi care să te ajute să pășești cu dreptul în această călătorie:

1. Stabilește-ți un scop foarte clar.
Gândește-te foarte bine DE CE vrei să înveți IT? Nu este întotdeauna ușor atunci când pornești pe un drum nou, iar un scop foarte bine definit și important pentru tine te va ajuta să nu renunți pe parcurs și să atingi succesul la final.
Fie că vrei să renunți la job-ul actual și să devii freelancer sau să-ți deschizi propria afacere, fie că vrei să ajuți oamenii, să participi la rezolvarea unor probleme importante în domenii vitale, să contribui la inovații digitale care schimbă lumea, să ai un venit substanțial și sigur sau oportunități reale de avansare în carieră – nu pleca la drum fără un obiectiv clar.

 

2. Nu cădea în capcana experienței anterioare.
Dacă ai o experiență foarte vastă în altă arie de activitate, va trebui să pășești cu grijă într-un domeniu cu totul nou pentru a nu cădea în capcana lucrurilor cu care te-ai obișnuit atât de mult și știi foarte bine cum trebuiesc făcute.
Aici începi de la zero, devii un burete care absoarbe tot, nicio informație nu este irelevantă, asculți, pui întrebări, iei notițe, te informezi din diferite surse, studiezi individual și pleci mereu de la ideea că nu știi… nimic.
Va trebui să accepți că ai ce învăța de la persoane mult mai tinere sau cu mai puțină experiență profesională decât tine, că e posibil să treci de la profesor la elev sau de la șef la începător.

 

3. Valorifică abilitățile pe care le ai deja.
Totuși, experiența ta anterioară este foarte valoroasă și apreciată atunci când o pui în serviciul dezvoltării, creșterii, îmbogățirii noilor abilități pe care le înveți. Cunoștințele interdisciplinare te vor ajuta foarte mult să asimilezi mai ușor anumite informații noi, să înțelegi procese sau să faci legături între diferite fenomene.
Nu renunța de tot la ceea ce îți plăcea să faci înainte, ci caută modalități să integrezi abilitățile pe care le ai deja pentru a aduce plus valoare noii tale ocupații.

 

4. Creează-ți un grup de suport, alătură-te unei comunități de oameni care lucrează în domeniu, participă la evenimente organizate de companiile din sfera digitală.
Adună cât mai multe informații „din interior” despre diferite ocupații cu aspecte pozitive și negative, nivel salarial, oportunități profesionale și posibilități de avansare, echilibrul între muncă și viața personală. Orice job are aspecte mai puțin dezirabile, dar atâta timp cât sunt minore în comparație cu satisfacțiile pe care ți le poate aduce, știi despre ele și ți le asumi, acestea nu vor fi un impediment în calea învățării și a aspirațiilor tale.

 

5. Lucrează la dezvoltarea ta personală.
Pe lângă competențele digitale, partea de soft skills are de asemenea o importanță crucială pentru integrarea optimă la locul de muncă și succesul profesional. Așadar, identifică-ți punctele slabe la care ai putea să mai lucrezi pentru a le îmbunătăți și te vei bucura de rezultate atât pe plan profesional, cât și personal.
Unele dintre cele mai importante abilități non-tehnice într-o companie de IT sunt comunicarea eficientă, lucrul în echipă, atenția la detalii, gândirea critică, rezolvarea de probleme, creativitatea, adaptabilitatea, răbdarea, toleranța la frustrare și alte caracteristici, în funcție de job, pe care ți le poți dezvolta pentru a te ajuta în noua ta carieră.

 

6. Urmează cursuri de specialitate.
Da, în prezent ai la dispoziție o mulțime de surse și informații care te pot ajuta să înveți IT singur, iar dacă ești un autodidact desăvârșit, vei reuși cu siguranță. Însă, majoritatea dintre noi, avem nevoie de ajutor din partea unor profesioniști, mai ales atunci când începem de la zero.
Așadar, îți recomandăm să apelezi la cursuri de specialitate alături de mentori dedicați care te vor sprijini și te vor motiva în călătoria ta spre o nouă carieră. Așa te poți asigura că vei beneficia de o pregătire special concepută și structurată pentru începători, că vei primi toate informațiile relevante și vei dobândi cunoștințele și abilitățile care te vor ajuta să mergi mai departe către un job real în domeniul IT.
Alege programe de formare care îți oferă sprijin de la A la Z, începând cu primul curs introductiv și până la interviul de angajare.

 

7. Nu sări pași.
Ai auzit de web developer, software tester, business analyst în IT și multe alte ocupații pe care le au cei care lucrează în IT, dar nu prea știi ce anume presupune fiecare job sau care ar fi potrivit pentru tine. Dacă nu ai mai avut până acum tangențe cu domeniul IT, optează pentru un curs de inițiere, special conceput și proiectat pentru începători, în cadrul căruia te vei familiariza cu termenii de specialitate, cu diferite limbaje de programare, vei afla despre ocupații pe care le poți avea în domeniu, iar la final vei putea lua o decizie informată pentru noua ta carieră – ce îți place, ce ți se potrivește, în ce direcție vrei să te îndrepți.

 

8. Țintește poziții entry level.
Poate fi dificil pentru tine să te împaci cu ideea că lucrezi pe o poziție entry-level, mai ales atunci când ai foarte multă experiență profesională sau chiar vii de pe o poziție de management din alt domeniu. Dar orgoliul nu are loc într-un început bun al unei cariere noi. Cel mai bine te vei adapta, te vei integra și vei învăța dacă pleci din poziția de începător și urci treptat pe scara profesională pe măsură ce aduni competențe și abilități noi.
Pornind de jos, cerințele vor fi adaptate pregătirii tale din acel moment și vei avea mult mai multe oportunități de învățare și dezvoltare – vei avea doar de câștigat.

 

9. Nu uita să trăiești.
Da, ai citit bine. Tehnologia informației este un domeniu foarte vast, cu multe provocări, cu un volum imens de informații care te pot face de multe ori să te simți depășit de situație, extenuat sau pe punctul de a renunța. De aceea este important să ai grijă de echilibrul dintre muncă și viața personală.
Acordă studiilor și job-ului tot timpul și importanța pe care le merită, dar nu uita să te relaxezi, să te întâlnești cu prietenii și familia, să călătorești și să faci alte activități care îți plac.

 

Îți poți construi o carieră frumoasă în sfera digitală chiar dacă nu ești as la matematică, nu-ți place să stai toată ziua în fața unui calculator sau nu te interesează în mod deosebit programarea. Într-un domeniu atât de vast și cu o aplicabilitate atât de variată, sunt o mulțime de roluri foarte importante care nu au napărat o legătură foarte strânsă cu definiția clasică și, să recunoaștem, deja învechită, a „IT-stului.” Așa că vei găsi cu siguranță locul potrivit pentru tine dacă decizi să urmezi o carieră digitală. Echipa Azimut Vision este aici pentru tine ca să-ți răspundă la întrebări și să te ajute să-ți realizezi obiectivele, contactează-ne.

23 iunie 2021