Tel: +40 733 01 02 40

Front-End vs. Back-End vs. Full-Stack Developer – cum decizi ce carieră să alegi

Într-un domeniu atât de competitiv cum este industria IT, unde toată lumea cunoaște avantajele profesionale și financiare de a fi „IT-st”, multitudinea de ocupații, specializări, posturi și nuanțe poate fi în schimb foarte derutantă pentru cineva aflat la început de drum în cariera digitală.

Prospectând site-urile de job-uri, putem observa cu ușurință că unii dintre cei mai căutați specialiști IT se numesc Web Developeri. Și nu e de mirare – fără ei, internetul nu ar mai fi la fel, nu ar arăta și nu ar funcționa la fel.

Web Developerii (în limba română dezvoltatori sau programatori web) sunt implicați în aproape „tot ce mișcă” pe internet – website-uri, aplicații, magazine online – toate sunt creația lor. Ei ne creează posibilitatea de a folosi în viața de zi cu zi produse digitale pentru a ne ușura munca, a ne scuti de drumuri, a ne economisi timp, a învăța sau a ne distra.

Dar la ce se referă termenii de Front-End, Back-End, Full-Stack, HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, C#, .Net și alții care însoțesc ocupația de Web Developer în anunțurile de angajare?
Ce înseamnă fiecare, ce abilități și cunoștințe presupune, în ce constă munca fiecărui specialist? Le vom lua pe rând și le vom descifra în cele ce urmează.

 

Ce înseamnă Web Development?

În cei mai simpli termeni, Web Developmentul presupune proiectarea, construirea și mentenanța site-urilor web. Este munca ce stă la baza funcționării optime a acestora, partea tehnică – programare, optimizare, sincronizare, siguranță – tot ceea ce face ca un site să arate bine, să se încarce rapid, să îndeplinească foarte bine scopul pentru care a fost creat și să ofere utilizatorilor o experiență plăcută.

De Web Development se ocupă trei tipuri de specialiști:

  • Front-End Developeri,
  • Back-End Developeri
  • Full-Stack Developeri.

Acești termeni determină cu te ce ocupi în calitate de web developer, ce tehnologii și limbaje de programare folosești în munca ta, la ce fel de proiecte lucrezi și care este rolul tău în cadrul acestora și chiar cât de mult ești plătit. Să vedem cu ce se ocupă fiecare:

 

Ce înseamnă Front-End Development?

Programarea Front-End se referă la partea de suprafață, vizibilă a unui site web, sau „partea clientului” – tot ceea ce vezi și cu ce interacționezi în calitate de utilizator atunci când intri pe un site, este munca unui front-end developer.

Acesta este responsabil de modul în care poți vedea conținutul pe diferite dispozitive (PC, tabletă sau mobil), precum și pe diferite sisteme de operare și browsere, el se asigură că toate butoanele și linkurile sunt la locul lor, funcționează și duc către ceea ce trebuie să ducă, că fonturile, culorile, imaginile, contrastele sunt plăcute, vizibile, că dimensiunea tuturor elementelor este potrivită, că poți folosi cu ușurință meniuri de navigare, grafice, tabele, liste etc.

Structura, poziționarea, comportamentul, conținutul și felul în care arată un site web, o aplicație sau un magazin online sunt responsabilitatea unui Front-End Developer.

Acesta folosește tehnologii precum HTML, CSS sau JavaScript pentru a crea cea mai bună experiență pentru utilizator. Pentru că se ocupă și de partea estetică a site-urilor web, un Front-End Developer are cel mai adesea și cunoștințe de Web Design sau grafică, cum ar fi, de exemplu programele de editare foto sau video sau de creare a elementelor grafice.

 

Ce înseamnă Back-End Development?

Programarea Back-End se ocupă de partea ascunsă, invizibilă, din spatele unui site web sau „partea serverului”.

Utilizatorii nu pot vedea sau interacționa cu elementele back-end ale unui site, însă fără acestea nu ar putea funcționa elementele front-end, pe care le văd și cu care interacționează utilizatorii. Atunci când utilizatorul apasă pe un buton creat de Front-End Developer, acesta trimite o comandă către server, de exemplu, să extragă o informație dintr-o bază de date și să o trimită înapoi utilizatorului, ca răspuns la comanda sa – acest lucru este posibil datorită muncii unui Back-End Developer.

Acesta este responsabil de corectitudinea și viteza de realizare a sarcinilor în interiorul unui site, a unui magazin online sau a unei aplicații, scrie cod care face posibilă realizarea comenzilor venite de la utilizator prin intermediul interfeței front-end, aranjează și stochează date, se asigură că site-ul în general funcționează corect și este sigur.
În munca sa, un Back-End Developer folosește tehnologii precum PHP, Python, Java, C#, .Net, SQL, Ruby.
De asemenea, pentru a înțelege foarte bine modul în care poate crea cea mai bună funcționalitate pentru un website, acesta trebuie să fie familiar și cu tehnologiile folosite în front-end development.

Pentru ca un website să funcționeze în cei mai buni parametri de eficiență și siguranță, este nevoie de o comunicare și colaborare excelentă între specialiștii Front-End și Back-End.
Exemplu: Dacă ne gândim la un restaurant, partea de front-end este interiorul localului, modul în care este amenajat, mobilierul, obiectele pe care le folosesc clienții și meniul. Partea de back-end înglobează toate acele elemente nevăzute pentru client, dar fără de care restaurantul nu ar putea funcționa – bucătarul care folosește instrumente de gătit și ingrediente stocate în cutii și frigidere, personalul care se ocupă de spălatul vaselor și curățenie etc.

 

Ce înseamnă Full-Stack Development?

Specialiștii IT care au atât competențe de Front-End, cât și de Back-End Development, se numesc Full-Stack Developeri. Aceștia pot crea un site cap-coadă, ocupându-se atât de partea vizibilă cu care interacționează utilizatorul, cât și de partea nevăzută care face posibilă această interacțiune.

În general, cunoscând ambele părți ale web developmentului, înseamnă că poți avea mai multe oportunități profesionale, mai multe proiecte la care poți lucra și chiar mai mulți bani. Totuși, în mare parte din cazuri, „omul orchestră” sau „omul bun la toate” nu are o specializare superioară asupra uneia sau alteia dintre ramuri, însă are suficient de multe cunoștințe încât să se poată ocupa de ambele. De aceea, de multe ori, un Developer Full-Stack se ocupă mai mult de planificarea și supervizarea implementării proiectelor decât de programare propriu-zisă.

Așadar, ce carieră crezi că ți se potrivește cel mai bine? Te vezi creând experiențe extraordinare pentru utilizatorii site-urilor pe care le construiești sau mai degrabă făcând posibile acele experiențe, din culise?
Indiferent care este scopul tău final, dacă vrei să devii Back-End sau Full-Stack Developer, majoritatea specialiștilor experimentați în domeniu te vor sfătui să începi cu partea de front-end development, care îți va servi drept bază solidă de competențe și înțelegere a proceselor și te va ajuta să iei decizii importante legate de cariera ta pe viitor.

Am scris detaliat în articolele anterioare despre ce este și cu ce se ocupă un front-end developer și care sunt calitățile unui front-end developer bun pentru a te ajuta să iei cele mai bune decizii profesionale. Iar dacă mai ai întrebări, nu ezita să ne contactezi.
Suntem prietenoși, disponibili și ne pasă!

23 iunie 2021