Când ți-ai actualizat ultima dată CV-ul?
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil te gândești la conținutul CV-ului tău doar atunci când îți cauți un job sau în cazul în care, deși ești angajat, găsești o ofertă foarte atrăgătoare care te-ar convinge să renunți la locul de muncă actual. Acest lucru este de înțeles, o revizuire amănunțită a CV-ului poate fi un efort destul de mare pe care tindem să-l amânăm, dar scrierea lui corectă și includerea informațiilor potrivite este extrem de importantă și poate face o diferență majoră în cariera ta.
Dacă te gândești la un nou parcurs profesional în sfera digitală, îți prezentăm astăzi câteva tips & tricks care să te ajute să te orientezi mai bine în jungla obținerii unui job în IT.
Șterge joburile vechi și irelevante
Dacă ești la început de drum profesional, orice tip de experiență poate fi de ajutor pentru obținerea unui job, însă dacă lucrezi deja de câțiva ani, poți filtra informațiile din CV, focusându-te doar asupra celor relevante. Pentru majoritatea joburilor din domeniul IT există sute de aplicanți, așa că este important ca CV-ul tău să iasă în evidență.
Deși este admirabil că ai lucrat ca ospătar sau casier în timpul vacanțelor de vară, aceasta nu este o informație care te va ajuta să obții un job în IT și doar va încărca inutil CV-ul, cu riscul să demotiveze recrutorul să citească mai departe.
Pe de altă parte, poți să menționezi tabăra de programare la care ai fost în clasa a 11-a și chiar să adaugi câteva detalii.
Atenție mare la editare
Dacă nu urmărești un job de designer, nu e neapărat ca CV-ul tău să fie o operă de artă.
Totuși, felul în care arată acesta este foarte important și va spune multe lucruri despre tine, relevante pentru orice job în domeniul IT:
→ cât de organizat și îngrijit lucrezi,
→ cât de bine reușești să urmezi o structură și un fir logic,
→ cât de ușor de citit și de înțeles sunt informațiile pe care le transmiți.
De asemenea, dacă ai sub 10-15 ani de experiență profesională, CV-ul tău nu ar trebui să depășească două pagini.
Folosește un font standard, prezintă informația succint înlocuind paragrafele cu câteva bullet points (pe care să nu le întinzi pe trei rânduri), aliniază toate câmpurile, folosește uniform textul bold sau italic pentru toate informațiile de același tip (de exemplu, pentru titluri), păstrează CV-ul aerisit și ușor de citit lăsând suficient spațiu alb, citește-l și recitește-l de câteva ori pentru a te asigura că ai eliminat orice dezacorduri, erori de exprimare sau gramaticale.
La final, îl poți printa ca să ai o privire de ansamblu a ceea ce va vedea recrutorul și să te asiguri că ești mulțumit de felul în care arată.
Folosește cuvinte-cheie
Studiază cu atenție anunțurile de angajare pentru posturile care te interesează și extrage câteva cuvinte cheie relevante pe care să le incluzi în CV-ul tău – de multe ori, recrutorii vor folosi un soft care va filtra sutele sau chiar miile de CV-uri primite după anumiți termeni specifici ce descriu abilitățile pe care le caută la noii angajați. UX/UI, SEO, back-end, web design, WordPress, sunt doar câteva exemple.
Așadar, în loc să scrii programare, enumeră limbajele de programare pe care le stăpânești, în loc să scrii editare foto/video, menționează programele pe care știi să le folosești.
Condimentează-ți CV-ul cu astfel de cuvinte-cheie, dar ai grijă să o faci într-un mod subtil – un copy-paste din anunțul postat de angajator îți va trimite aproape sigur CV-ul în grămada celor respinse.
Nu neglija partea de soft skills
Da, competențele tehnice sunt vitale în domeniul IT, însă la fel de mult contează pentru angajator și o serie de abilități non-tehnice care îți vor permite să te integrezi armonios în cadrul companiei și al echipei din care vei face parte, să te adaptezi rapid la cerințele jobului și să te aliniezi culturii organizaționale pe care o promovează.
Așadar, menționează în CV calitățile personale care consideri că te descriu cel mai bine și îți oferă un avantaj în obținerea jobului pentru care candidezi:
→ rezolvare de probleme,
→ gândire creativă,
→ autonomie
→ colaborare și lucru în echipă, abilități de comunicare, adaptabilitate, management, organizare și altele.
Include exemple relevante
Cuvintele cheie ce descriu cunoștințe tehnice și calități personale sunt importante, însă acestea nu au o semnificație deosebită dacă nu sunt susținute de exemple relevante care să le demonstreze adevărul.
Așadar, descrie situații concrete, cuantificabile, în care ai dobândit sau ai pus în practică cu succes competențele menționate.
Am dublat traficul organic în x timp; am crescut viteza de încărcare a site-ului; am crescut vânzările on-line cu x%; am actualizat baza de date în x timp; am instalat un sistem nou de securitate; am optimizat procesul de testare software automată; am dezvoltat un software care a redus costurile cu 10%; am implementat strategia x, iar reclamațiile din partea clienților au scăzut cu 23%; am condus o echipă de proiect formată din x membri; am ținut sesiuni de training pentru un număr de x angajați noi; am susținut un discurs/o prezentare în fața unui grup de 40 de persoane; am (re)negociat un contract… etc.
Cursuri, traininguri, certificări, hobby-uri și interese
Dacă ai participat la programe de formare de specialitate sau ai pasiuni relevante pentru jobul la care aplici, include-le în CV. Dacă ai creat un joc de șah online pentru tine și prietenii tăi, menționarea lui te-ar putea ajuta să obții un job de software developer, de exemplu.
Această secțiune îl ajută de asemenea pe angajator să înțeleagă dacă vei reuși să te integrezi în cultura organizațională – dacă ai observat pe conturile de social media ale companiei că sunt organizate adesea team building-uri în aer liber, iar tu ești pasionat de drumeții și aventuri, menționează asta.
Totuși, descrie toate aceste aspecte în cât mai puține cuvinte și abține-te să menționezi cursul de cofetar sau workshop-ul de olărit din urmă cu trei ani – îți poți surprinde colegii cu aceste informații după ce vei fi angajat.
Adaptează-ți CV-ul pentru job-ul la care aplici
Nu trebuie să îți faci un CV nou de fiecare dată când aplici la un job, dar e nevoie de anumite ajustări care, deși pot presupune ceva cercetare și timp investit din partea ta, vor face o diferență foarte mare pentru șansele tale de a fi invitat la un interviu.
→ documentează-te cu privire la cerințele specifice pe care le are fiecare job;
→ evidențiază abilitățile pe care le caută fiecare angajator în parte;
→ demonstrează cât de bine te potrivești cu viziunea;
→ valorile și cultura companiei din care vrei să faci parte.
Un recrutor cu experiență va identifica imediat un CV general care este trimis la zeci sau chiar sute de companii și va interpreta acest lucru ca pe o lipsă de interes și dorință de implicare. În felul acesta, CV-ul tău poate ateriza în coșul de gunoi în mai puțin de un minut – poate sună dur, dar acesta e adevărul – dintre sute de CV-uri, un număr foarte mic de aplicanți care ies în evidență primesc șansa unui interviu.
Ce se întâmplă dacă minți în CV?
Nu se întâmplă nimic bun, promitem și garantăm!
Evită să incluzi în CV informații neadevărate doar pentru că îți dorești să impresionezi – efectul va fi exact invers.
→ nu te declara experimentat în tehnologii despre care știi teoretic cum funcționează sau doar ai citit despre ele;
→ dacă ai fost asistent în cadrul unui proiect;
→ nu scrie că ai fost manager;
→ evită să incluzi abilități pe care le-ai avut cândva și nu le-ai mai exersat de atunci.
Un profesionist HR cu experiență îți va pune întrebări țintite prin care va descoperi imediat adevărul și vei fi descalificat fără drept de apel. Iar dacă vei reuși printr-o minune să obții un job în IT mințind în CV, acest lucru va fi descoperit în primele tale săptămâni la job și nu vei trece nici măcar de perioada de acomodare sau training, irosind astfel atât resursele tale, cât și pe ale angajatorului. Mai mult, riști să primești recomandări proaste care îți vor tăia șansele de a obține un job în domeniu în viitor.
De ce este bine să ai CV-ul actualizat tot timpul?
Cea mai populară metodă de a-ți găsi un job nou este să cauți pe site-urile cu posturi vacante și să aplici la cele care crezi că ți se potrivesc. Însă puțină lume știe că adesea, în loc că publice anunțuri, recrutorii caută angajați noi în bazele de date ale acestor site-uri.
De exemplu, dacă au un post vacant de front-end developer, ei vor face o căutare pe site-ul de joburi după cuvinte cheie precum front-end sau web developer, HTML5, Javascript și altele.
De aceea, este important să-ți menții la zi CV-urile și profilele de pe diverse platforme profesionale. Fie că urmezi un curs sau înveți pe cont propriu o abilitate nouă cum ar fi editarea și crearea imaginilor în Photoshop, alocă-ți câteva minute să le adaugi la lista ta de competențe profesionale. Nu poți ști niciodată când îți vor fi de mare ajutor sau chiar îți vor schimba viața profesională.
Datele personale și datele din contact din CV
Deși o adresă de e-mail precum pisica_miau@yahoo… sau sexymarcel@gmail… poate fi o sursă de amuzament pentru prietenii tăi, un recrutor nu va fi deloc impresionat și îți va pune la îndoială seriozitatea și profesionalismul. Abține-te și de la formulări precum hackerrau@… sau javalover@…, care, deși au legătură cu domeniul, pot fi o dovadă de imaturitate sau neprofesionalism.
De asemenea, prezintă cât mai succint detaliile personale precum adresa exactă (menționează doar orașul), vârsta, starea civilă și alte detalii care ar putea crea un dezavantaj în faza inițială de screening a CV-urilor. Poza nu este obligatorie în CV, iar dacă nu ești sigur că te prezintă 100% ca pe angajatul ideal pentru job-ul la care aplici, evită să o adaugi.