Tel: +40 733 01 02 40

Cum să te pregătești pentru un interviu pentru un job entry-level în IT

Începuturile nu sunt niciodată ușoare. Majoritatea sunt frumoase – pentru că implică entuziasm, planuri mărețe, o motivație puternică, emoții copleșitoare, avântul și însuflețirea caracteristice oricărui debut – dar nu vin fără încercări și provocări de toate felurile, bariere de depășit, situații dificile, chiar gânduri de a renunța. Este valabil pentru mai toate începuturile – fie că vorbim despre relații, cursuri și facultăți, proiecte personale, demersuri profesionale.

Pentru un începător în orice arie profesională, fie că este proaspăt intrat pe piața muncii sau își schimbă total domeniul de activitate, obținerea primului job poate fi o provocare. Tehnologia informației nu este o excepție, mai ales pentru cineva care nu a mai avut până acum tangențe cu domeniul, nu este familiar cu practicile specifice sferei digitale, cultura organizațională a companiilor din acest sector și profilul candidaților pe care îi caută pentru posturile vacante.

Vestea bună este că lumea în care trăim astăzi este într-un continuu proces de digitalizare, ceea ce rezultă într-o nevoie tot mai crescută de noi specialiști în domeniu, acest lucru făcând loc în industrie oricui este pasionat de tehnologie și hotărât să învețe și să se dezvolte continuu pentru a deveni un profesionist bun.

 

Vom vorbi astăzi despre cum te poți angaja în IT fără experiență și ce poți să faci pentru a obține un job entry-level în sfera digitală.

 

Stabilește-ți un scop foarte clar

În primul rând, clarifică și definește cât mai clar pentru tine de ce îți dorești un job în IT, formulează-ți un scop, un obiectiv, pe care să-l cunoști foarte bine și în care să crezi cu adevărat. Vrei să ajuți oamenii, să contribui la inovații, să schimbi lumea, să revoluționezi modul în care trăiesc, interacționează, comunică, se distrează oamenii, să fii un rock star în domeniu și să ajungi la fel de cunoscut ca Steve Jobs sau Elon Musk?

Nu există motivație greșită atunci când este susținută de argumentele corecte și de pasiune. Sau poate că există una – dacă vrei să o faci doar pentru bani, las-o baltă – nu vei ajunge foarte bun și vei fi și nefericit.

O astfel de carieră se întreține și crește în primul rând cu pasiune pentru domeniu – pasiunea pentru partea financiară și pentru celelalte beneficii oferite de joburile digitale nu va fi suficientă ca să te ajute să avansezi.

 

Fă-ți CV-ul și scrisoarea de intenție să iasă în evidență

În majoritatea cazurilor, CV-ul și scrisoarea de intenție reprezintă primul tău contact cu potențialul angajator, poate unica ta șansă de a face o primă impresie bună. Felul în care le construiești va decide cel mai probabil dacă vei fi invitat la un interviu sau nu. Iar pentru că joburile în IT au de obicei sute sau chiar mii de candidați, este de dorit ca aplicația ta să atragă atenția recruiterilor. Cum faci acest lucru? Iată câteva idei:

  • Include cuvinte-cheie din anunțul de angajare – în descrierea posturilor vacante vei găsi de obicei informații detaliate despre cunoștințele și abilitățile pe care le caută angajatorul, despre responsabilitățile și sarcinile viitorului angajat. Studiază-le cu atenție, alege-le pe cele care te caracterizează cel mai bine și includele în aplicația ta, însoțite de exemple relevante care să le susțină.

  • Nu sări peste scrisoarea de intenție – tocmai pentru că majoritatea candidaților sar. Da, întocmirea ei consumă timp și este muncă în plus, dar mai ales atunci când ai foarte puțină experiență în domeniul pentru care aplici, o scrisoare de intenție îți oferă oportunitatea să detaliezi care este motivația ta și să convingi recruiterul că abilitățile tale te recomandă pentru job. Atenție, NU repeta, ci detaliază și exemplifică ce ai scris deja în CV.

  • Adaptează-ți CV-ul și scrisoarea de intenție la jobul pentru care aplici – da, este tentant să-ți faci un CV generic și să-l trimiți în câteva secunde la zeci de companii – este simplu, rapid, poți spune că ai făcut ceva ca să-ți găsești un job și … o mai fac și alte sute de candidați ca tine, iar recruiterii nu sunt impresionați deloc. Arată din prima angajatorului că ești dispus să te implici și să muncești pentru ceea ce-ți dorești, că poate conta pe tine și că vei fi o adiție valoroasă în compania lui.

  • Subliniază competențele și abilitățile transferabile pe care le ai – atunci când aplici pentru un job entry-level, este evident că nu ai prea multă experiență în domeniu, însă experiența relevantă din alte domenii și abilitățile personale te pot ajuta să obții jobul. Concentrează-te în special pe partea de soft skills – care sunt foarte căutate în domeniul IT. Abilitățile de comunicare, muncă în echipă, leadership sau interacțiune cu clienții îți vor aduce puncte în plus pentru angajare.

 

Asigură-te că poți demonstra că știi să faci ce caută angajatorul

Înainte să aplici pentru un job în IT, citește cu atenție anunțul de angajare, descrierea postului și profilul candidatului pe care îl caută compania.

Gândește-te cât mai obiectiv în ce măsură ai putea să faci față acelui post. În foarte puține situații vei ieși de la un interviu de angajare în domeniul IT fără să fi trecut printr-un test, sau chiar două-trei. Școlile, diplomele, experiența și competențele trecute în CV te vor ajuta să ajungi la interviu, dar ca să obții jobul va trebui să demonstrezi ce știi să faci, practic.

 

Construiește-ți un portofoliu relevant

Interviurile de angajare pot fi niște situații foarte stresante chiar și pentru cineva cu multă experiență în domeniu. Din acest motiv, este destul de ușor să omiți, să încurci sau chiar să uiți lucruri, iar un portofoliu pe care ai tot timpul din lume să-l pregătești în liniște înainte de interviu îl va ajuta pe angajator să înțeleagă mai bine ce știi să faci atunci când nu ai emoții.

Așadar, fă ceva concret cu care să te prezinți în fața angajatorului și care să fie o reflecție cât mai fidelă și, desigur, avantajoasă, a abilităților pe care le ai, a stilului tău personal și a modului în care lucrezi.

 

Demonstrează atitudinea potrivită, ambiție și determinare

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni cu aceleași cunoștințe și nivel de experiență obțin jobul și alții nu?

De multe ori, atitudinea potrivită, entuziasmul, ambiția, deschiderea și determinarea vor compensa cu succes lipsa experienței și a anumitor abilități atunci când vorbim despre valoarea pe care o poți aduce într-o companie în calitate de angajat.
Trebuie să vrei să fii bun, să înveți, să crești. Trebuie să demonstrezi că ești deschis pentru moduri noi de a face lucrurile, echipe diverse în care să te integrezi, că nu ți-e frică de schimbare, de provocări și, în cele din urmă de muncă.

 

Află cât mai multe informații despre companie, interviu și recruiter

Pentru a te simți cât mai confortabil în timpul interviului, încearcă să afli din timp cât mai multe detalii despre persoana sau persoanele cu care te vei întâlni, despre formatul interviului, eventualele probe practice prin care va trebui să treci. Poți culege aceste informații de pe site-ul companiei, de la actuali sau foști angajați sau chiar de la persoana care te contactează pentru a te invita la interviu.

Și nu uita niciodată – angajatorul nu îți face o favoare prin faptul că îți oferă un job. Acesta are cel puțin la fel de multă nevoie de tine, câtă ai tu de el. Treaba ta este să evoluezi constant și să aduni experiență și abilități care să te facă cât mai bun la jobul tău, iar treaba angajatorului este să te aprecieze corect.

 

Pregătește-te să răspunzi și la întrebări non-tehnice

Abilitățile tehnice excelente sunt vitale, dar adesea nu și suficiente pentru o carieră de succes în IT.

De cele mai multe ori, vei lucra în cadrul unei echipe, vei interacționa cu partenerii sau cu clienții companiei sau va trebui să iei de unul singur decizii importante cu privire la anumite proiecte. De aceea, angajatorul va fi interesat în cadrul interviului și de abilitățile tale de comunicare și relaționare cu ceilalți, de a lucra atât independent cât și în echipă, de a-ți asuma greșeli, de gândire critică, muncă sub presiune sau capacitatea de a gestiona conflicte.

 

Cere ajutorul unui prieten

Roagă-ți prietena cea mai bună, fratele, profesorul sau, de ce nu, mama, să-ți citească CV-ul și scrisoarea de intenție și să-ți spună ce părere au și dacă ai mai putea îmbunătăți ceva. De asemenea, caută pe internet exemple de întrebări la un interviu pentru jobul la care aplici (vei găsi foarte multe!) și faceți un mic joc de rol, o simulare de interviu în care tu să fii candidatul și să oferi răspunsuri.

Astfel, vei avea ocazia să te pregătești alături de o persoană cu care te simți confortabil și vei primi feedback sincer care te va ajuta să treci cu succes de interviul propriu-zis.

 

Nu renunța!

Nu e ușor să obții primul job în niciun domeniu. Unii sunt norocoși și au succes din prima sau a doua încercare, alții (majoritatea) trec prin zeci de interviuri până când își găsesc locul în domeniu. Important este să nu renunți. Vei avea momente în care vei simți că nu ești bun de nimic, iar în secunda următoare vei striga „sunt un geniu!”, ca a doua zi să fii dezamăgit din nou și apoi iar fericit.

Așa este orice proces de învățare, de creștere – durerea, frustrarea, eșecurile – sunt doar trepte către succes.

23 iunie 2021