Pe lângă abilitățile tehnice foarte bune, indispensabile unui specialist digital, un Front-End Developer trebuie să lucreze având mereu experiența utilizatorului în minte, să dea dovadă de simț estetic și să aibă un ochi bine format pentru elementele de design.
De asemenea, comunicarea și colaborarea eficientă cu restul părților implicate este foarte importantă pentru succesul final al proiectelor la care lucrezi.
→ Dar oare este suficient să ai toate calitățile unui Front-End Developer bun pentru a obține cu ușurință un job în domeniu?
→ Ce caută companiile atunci când recrutează pentru această poziție și cum treci cu succes de interviul de angajare?
Vom răspunde la aceste întrebări în articolul de azi.
Aliniere la brand și la cultura organizațională
Ești un Front-End Developer foarte bun, ai cunoștințele, abilitățile și experiența care te recomandă pentru acest job, răspunzi corect la toate întrebările de la interviu și treci cu brio toate testele de pre-angajare. Și totuși nu obții jobul.
Cel mai adesea, asta se întâmplă atunci când stilul tău de lucru, valorile după care te ghidezi, identitatea vizuală pe care o dai produselor tale, modul tău de operare nu se potrivesc cu cele ale companiei, deși altfel sunt excelente.
În acest caz, dacă îți dorești cu adevărat să lucrezi în cadrul acelei companii, este foarte important să mergi la interviu cu temele foarte bine făcute, să aduni cât mai multe informații despre cum merg lucrurile acolo și să dai dovadă de flexibilitate, adaptabilitate și capacitatea de a te integra în mediul organizațional specific al angajatorului.
Specializare asupra unor anumite tehnologii
Aici vorbim despre un anume tip de produs, un anumit limbaj de programare, o anumită platformă pe care se lucrează preponderent în cadrul companiei. Ca Front-End Developer, vei ști cu siguranță niște HTML și CSS-ul de rigoare, un pic de JavaScript și ceva jQuery sau React, responsive design cât de cât ok, ceva testare și debugging, câteva elemente de securitate – în principiu, știi să faci de toate câte puțin, însă de multe ori acest lucru nu este suficient pentru a obține jobul.
Cunoștințele generale sunt foarte importante și te ajută mult în munca ta, dar pentru proiecte specifice derulate în companii specializate asupra unui anumit tip de produs, vei avea nevoie de cunoștințe și abilități aprofundate pentru anumite tehnologii.
Așadar, înainte să te prezinți la întâlnirea cu angajatorul, studiază profilul companiei și al proiectelor la care lucrează, specificul tehnologiilor folosite și al produselor finale și pune-ți la punct competențele specifice pe care le caută.
Capacitatea de a găsi rapid soluții creative
În general, angajatorii consideră gândirea critică și identificarea rapidă a unor rezolvări inovatoare pentru probleme ca fiind predictori de performanță mult mai relevanți decât nivelul profesional sau experiența anterioară a candidatului. Pentru asta, în marea majoritate a cazurilor vor exista în procesul de recrutare teste și probe practice, pe lângă interviul propriu-zis.
Așadar, pregătește-te din timp să-ți fie evaluate modul de gândire, capacitățile cognitive, atenția la detalii, rezistența la presiune, toleranța la frustrare, gradul de autonomie, cum reacționezi în fața problemelor neașteptate, cât de bine reușești să descompui probleme complexe în elemente de bază și să identifici cele mai eficiente soluții, cât de productiv poți să lucrezi atât individual, cât și în echipă.
Un portofoliu frumos, dar și viziune
Felul în care îți creezi portofoliul, exigența cu care îți prezinți abilitățile, munca și propria persoană, atenția la detalii, pot face diferența atunci când candidezi pentru un post de Front-End Developer. Folosește cât de mult poți portofoliul în avantajul tău – etalează-ți competențele și talentul cât de bine poți, folosește tehnologii, tehnici și programe pe care le stăpânești pentru a-ți crea un portofoliu cât mai impresionant.
Totuși, portofoliul nu poate fi singurul element care să vorbească despre tine în fața unui potențial angajator. Companiile caută de asemenea oameni cu viziune, spontaneitate, creativitate naturală, gândire rapidă, idei inovatoare, capacitatea de a înțelege și a se adapta imediat cerințelor unui anumit client și specificului unui anumit proiect. Așteaptă-te ca și aceste abilități să-ți fie evaluate în timpul interviului de angajare.
Cunoștințe despre ultimele inovații în domeniu
- Care sunt cele mai noi trenduri în materie de design și interfața cu utilizatorul?
- Cât de în temă ești cu ele și în ce măsură ai reușit să-ți adaptezi cunoștințele și abilitățile?
- Care sunt ultimele versiuni ale tehnologiilor cu care lucrezi și cât de mult le-ai integrat în munca ta?
- Ce au mai făcut în ultimul timp concurenții companiei la care îți dorești să lucrezi și ce idei ai tu pentru creșterea competitivității?
Vei impresiona întotdeauna un potențial angajator venind cu idei și propuneri bazate pe ultimele inovații tehnologice, arătând că ești la curent cu cele mai noi tendințe ale industriei și ești mereu gata să înveți și să pui în practică ultimele tehnologii apărute în domeniu.
În sfera digitală nu ai cum să rămâi un specialist foarte bun pentru o perioadă îndelungată dacă nu înveți continuu și nu ții pasul cu evoluția rapidă a domeniului.
O pasiune autentică pentru munca ta
Angajatorii sunt mereu interesați de un candidat care dă dovadă de o doză sănătoasă de perfecționism ce îi vine natural atunci când îi pasă cu adevărat ca ceea ce face să fie în cea mai bună formă posibilă. Aici vorbim despre fiecare aspect al muncii tale în calitate de Front-End Developer – eficiență, funcționalitate, accesibilitate, design, securitate.
Asta înseamnă că nu te lași niciodată până nu găsești cea mai bună soluție pentru orice problemă, că atenția la detalii este a doua ta natură, iar experiența utilizatorului este o prioritate pentru tine.
Oamenii cu adevărat pasionați de ceea ce fac alocă timp, resurse, energie, se informează mereu și găsesc soluții creative, depun tot efortul necesar pentru a înțelege și a satisface nevoile tuturor părților implicate în proiectul la care lucrează.
Independență și autonomie
Niciun angajator nu vrea să fie mereu cu ochii pe tine, să simtă nevoia să verifice tot ceea ce faci, să-ți dea indicații sau să primească zeci de întrebări în fiecare zi despre fiecare aspect al muncii tale. Sigur, într-o primă fază, atunci când ești la început într-o companie, aceste lucruri sunt normale și acceptate, însă e foarte important să ajungi să poți lucra independent într-un timp cât mai rezonabil.
Așadar, încă de la interviu trebuie să dai dovadă de încredere în sine și în abilitățile pe care le ai, să-ți demonstrezi capacitatea de a lucra în mod independent și de a lua decizii cu privire la activitatea ta.
Pregătește și câteva exemple relevante de cazuri în care ai fost responsabil de anumite proiecte și le-ai încheiat cu succes, situații în care ai obținut rezultate foarte bune lucrând fără supraveghere și ți-ai dovedit capacitatea de evaluare și validare a propriei munci.
Entuziasm
Entuziasmul se simte, se vede, este ceva ce ai sau nu. Și este extrem de important atât pentru tine, cât și pentru angajator. Dacă după ce ai aflat toate detaliile în timpul interviului de angajare nu ești prea încântat, fie că este vorba de angajator, atmosfera din companie, natura proiectelor la care urmează să lucrezi, mai bine las-o baltă – oricât de mult te-ai strădui, nu vei reuși niciodată să fii 100% acolo, 100% mulțumit de munca ta.
În calitate de Front-End Developer, oportunitățile de angajare sunt foarte numeroase și variate, este aproape imposibil să nu găsești companii de profil cu care să rezonezi, să ai valori comune și unde să poți lucra la proiecte care să te pasioneze cu adevărat. Nu în multe domenii există această oportunitate extraordinară, așa că profită din plin de ea – vei beneficia de foarte multe satisfacții profesionale și personale aflându-te în locul potrivit, făcând ceea ce te împlinește.
De cât de riguros te pregătești pentru interviu și felul în care te prezinți la întâlnirea cu angajatorul vor depinde foarte multe aspecte care pot fi în avantajul sau în dezavantajul tău, inclusiv salariul, poziția pe care vei lucra, echipa din care vei face parte, proiectele în care vei fi implicat.
Așadar, gândește-te la efortul pe care îl depui pentru a obține un anumit job ca la o investiție pe termen lung care merită din plin.