Oricât de atentă sau perfecționistă ar fi o persoană, de oricâte ori ar verifica ceea ce a făcut, din oricâte perspective s-ar asigura de calitatea muncii sale, întotdeauna există posibilitatea să rămână mici detalii scăpate din vedere și să apară neajunsuri sau erori. Este un lucru normal care i se poate întâmpla oricui nu are abilități de robot și memorie sau viteză de calculator.
Însă, dacă ne gândim la faptul că majoritatea organizațiilor își măsoară succesul în încasările pe care le înregistrează, iar acestea depind în mod direct de reputația pe care au, de numărul de clienți care îi recomandă și implicit, de calitatea produselor pe care le creează și le pun pe piață – erorile, defectele, problemele ce țin de siguranță și nemulțumirea clienților nu sunt admisibile.
Funcționarea defectuoasă a produselor software implică costuri foarte mari ce țin de repararea celor aflate în garanție sau chiar rechemarea unora dintre ele, despăgubirea utilizatorilor afectați, iar pe termen lung, pot avea efecte dezastruoase pentru o companie, ducând chiar la falimentul și dispariția acesteia.
Așadar, orice companie care proiectează, realizează și comercializează produse software, este interesată ca acestea să aibă o calitate înaltă, să fie sigure și să satisfacă nevoile clienților.
Faptul că a greși e omenește nu poate fi folosit drept scuză pentru calitatea proastă a produselor sau ca justificare în fața clienților nemulțumiți. Iar problema nu ar consta doar în clienți dezamăgiți și pierduți sau în reputația pătată a companiei.
Produsele software sunt folosite în industrii extrem de importante, chiar vitale, cum ar fi medicina, apărarea sau aviația, iar erorile de software pot fi foarte periculoase în aceste domenii. Faptul că livrezi un produs compromis sau neconform poate implica prejudicii semnificative, pagube materiale și financiare uriașe sau chiar pierderi de vieți omenești.
Astfel, pentru a putea să livreze produse impecabile, să mențină standarde ridicate de calitate și siguranță atunci când lansează un produs nou sau versiuni noi ale unui produs existent, companiile au nevoie de măsuri de identificare și soluționare a erorilor. Aici intervine Software Testerul.
Prin munca sa, folosind metode de testare manuală, automată sau o combinație dintre cele două, gândindu-se la diferite scenarii, la diferite funcții pe care trebuie să le îndeplinească un produs, examinând, analizând, observând și evaluând diferite aspecte ale unui produs, el se asigură că produsul:
- Este sigur – de cele mai multe ori, pentru a putea folosi un produs software, utilizatorii vor divulga anumite date personale.
Cel mai simplu exemplu ar fi cumpărăturile online, unde introducem date personale precum nume și prenume, adresă și date bancare pentru a efectua plata. Dacă hackerii ar reuși să obțină acces la aceste informații, am putea suferi prejudicii considerabile. Așadar, în timpul testării sunt identificate și eliminate breșele care le-ar oferi această posibilitate.
-
Este de calitate – spuneam mai sus că succesul unei companii depinde în mare măsură de calitatea produselor pe care le livrează.
Pentru ca soluțiile software să se ridice la așteptările clienților și să îndeplinească scopul pentru care au fost create, software testerul identifică și soluționează problemele înainte ca produsele să fie lansate.
-
Este conform așteptărilor – testerul se asigură că produsul îndeplinește toate acele funcții și rezolvă toate acele probleme pentru care a fost creat, într-un mod care să răspundă exigențelor de calitate și siguranță.
De asemenea, soluțiile pe care le oferă produsul trebuie să fie ușor de accesat, eficiente și executate în timp util. Practic, testerul verifică dacă produsul face ceea ce promite repede și bine, pentru a crește gradul de satisfacție al clienților.
-
Este compatibil cu diferite dispozitive și platforme – una dintre caracteristicile importante pentru un client este ca produsul pe care îl cumpără să fie ușor, intuitiv și confortabil de utilizat, să fie accesibil de pe diferite dispozitive și compatibil cu diferite browsere. Testerii verifică inclusiv aceste aspecte – de exemplu, în ce măsură o aplicație poate fi folosită confortabil, la viteză, dimensiune și rezoluție optimă, atât de pe desktop cât și de pe telefon.
Nicio companie nu poate subestima importanța testării software în livrarea unui produs de calitate către clienți. Munca unui tester este extrem de valoroasă în cadrul oricărei companii sau echipe care dezvoltă soluții software. Acesta planifică, pregătește, execută și raportează tot procesul de testare. Astfel, e nevoie ca, pe lângă abilitățile tehnice, testerul să fie și un bun comunicator și colaborator pentru a face echipă eficientă cu ceilalți specialiști implicați în dezvoltarea produselor software și a valorifica cât mai mult munca sa, contribuind semnificativ la îmbunătățirea produselor.
Atunci când echipa de testare dă undă verde unui produs, acesta este pregătit să fie lansat pe piață. Însă companiile trebuie să fie mereu conștiente că încrederea clienților nu se construiește ușor. Pentru a o obține, trebuie să livreze în mod constant produse de calitate, de aceea echipa de testare software are un rol extrem de important în succesul pe care-l va avea un produs și, implicit, compania producătoare.
Dacă simți că un astfel de rol este pentru tine, primul pas este să te înscrii la un curs acreditat de Software Tester. Mentorii Azimut Vision te așteaptă la cursurile de Software Tester din Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara sau Online Live – la care poți participa de oriunde te afli.
În cadrul cursului, vei dobândi toate cunoștințele și abilitățile necesare pentru a obține o poziție entry-level de Software Tester într-o companie de IT, chiar dacă începi de la zero. Poveștile de succes ale cursanților noștri sunt cea mai bună dovadă că este un drum pe care îl poți parcurge cu încredere.
Diploma pe care o vei obține la finalul cursului este eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și este recunoscută la nivel internațional, ceea ce reprezintă un avantaj la angajare.
În plus, pentru a te dezvolta în continuare, a crește profesional și a avansa în carieră, în timpul cursului vei beneficia și de pregătire și simulări pentru a te putea înscrie la examenul în urma căruia poți obține Certificarea Internațională pentru Software Testeri (ISTQB).
Verifică aici când va avea loc următorul curs în orașul tău sau online și pășește cu încredere spre perspective noi, o carieră nouă, un viitor frumos.