Tel: +40 733 01 02 40

Ce este și cu ce se ocupă un Software Developer

Aplicațiile de pe telefon prin care îți plătești facturile sau cele care îți numără pașii, jocurile pe calculator, rețelele sociale, e-mailul și alte aplicații mobile sau programe pe calculator pe care le folosești zilnic – toate au fost create de niște specialiști digitali care se numesc software developeri.

 

Ce este un Software Developer?

Software Developerii sunt mințile creative din spatele programelor pentru calculator și aplicațiilor mobile de toate felurile. Ei concep, proiectează, construiesc, testează și optimizează programe și aplicații cu scopul principal de a rezolva anumite probleme, de a facilita și eficientiza anumite sarcini sau pur și simplu pentru distracție – cum se întâmplă, de exemplu în cazul jocurilor pe telefon sau calculator.

În timp ce unii Software Developeri se concentrează asupra unui program specific sau a unei anumite aplicații, alții se ocupă de crearea unor rețele sau sisteme care stau la baza acelor aplicații și programe, cât și a dispozitivelor pe care rulează, făcându-le posibilă funcționarea. Acest aspect împarte developerii de software în două mari categorii: Software Developeri de aplicații și Software Developeri de sisteme.

  • Software Developerii de aplicații și programe sunt responsabili de proiectarea și crearea aplicațiilor și programelor desktop și mobile. În cea mai mare parte, munca lor constă în crearea produselor digitale pentru consumatori, pentru clienții finali.
    Acest lucru presupune că ei trebuie să înțeleagă care sunt nevoile utilizatorilor, să dezvolte produse software care să îndeplinească acele nevoi, să monitorizeze performanța acelor produse, să le corecteze, modifice și îmbunătățească pe parcurs, atunci când este nevoie.

  • Software Developerii de sisteme se ocupă în principal de componentele software de la nivelul sistemelor de operare, a rețelelor și a structurilor care stau la baza funcționării produselor software pe care le folosesc utilizatorii.
    Acest rol este orientat în cea mai mare parte către crearea de soluții digitale pentru companii, instituții și organizații. Aceasta presupune crearea de produse software pentru programe și aplicații din cele mai diverse domenii – medical, aerospațial, militar, industrial, de comunicații, științific, de business și multe altele.

 

Cu ce se ocupă un software developer?

Întrebarea la care încercăm să răspundem aici este: Ce face un software developer în fiecare zi la job?
Răspunsul poate varia destul de mult în funcție de nivelul său de experiență, domeniul în care lucrează sau specializarea pe care o are.
În general însă, activitățile tipice pe care le are un software developer într-o zi obișnuită de muncă, sunt:

  • Analizează cerințele și nevoile clienților și soluțiile propuse
  • Proiectează, dezvoltă și testează produse software care să răspundă acelor nevoi
  • Fie scrie și testează cod, fie colaborează cu programatori pentru această etapă
  • Analizează feedback-ul venit de la Software Testeri și realizează modificările necesare
  • Recomandă moduri de optimizare a soluțiilor software pe care clienții le folosesc deja
  • Se asigură de buna funcționare a aplicațiilor și programelor
  • Monitorizează calitatea și performanța produselor software în timp
  • Documentează fiecare aspect al unei aplicații sau a unui program
  • Colaborează cu alți specialiști IT pentru a crea produse complete, eficiente și sigure
  • Se ocupă de mentenanța, actualizarea și îmbunătățirea produselor create

Pe lângă acestea, Developerii Seniori pot avea și sarcini administrative sau de management, cum ar fi organizarea ședințelor, supravegherea angajaților sau planificarea și gestionarea bugetelor. Developerii care supervizează un proiect software începând cu stadiul de planificare și până la finalizarea procesului de implementare se mai numesc și Manageri de Proiect în IT, iar uneori gestionează echipe numeroase sau chiar conduc departamente întregi în cadrul companiilor de IT.

În cea mai mare parte din timp, dezvoltarea produselor software este o muncă de echipă, iar colaborarea eficientă cu alți specialiști IT este crucială pentru succesul anumitor proiecte.
Așadar, pe lângă competențele tehnice pe care le presupune acest rol, e nevoie de abilități de comunicare eficientă și relaționare cu toate părțile implicate.

 

Unde lucrează Software Developerii?

În calitate de Software Developer, poți fi angajat într-o companie, poți fi freelancer sau poți avea propriul tău business.
Unii aleg această ocupație pentru că visează să lucreze la Google sau la Facebook, alții se orientează către start-up-uri unde au mai multă libertate să-și pună în valoare creativitatea și mai multe oportunități de inovare, în timp ce o parte dintre developeri preferă să lucreze pe cont propriu.

În ceea ce privește principalii angajatori care caută Software Developeri, aproape că nu mai există în prezent companii care să nu-și bazeze o mare parte din activitate pe ajutorul produselor software. În acest fel, oportunitățile profesionale pentru software developeri sunt vaste și variate, aceștia putând opta pentru o gamă largă de companii și domenii:

  • Companii specializate pe software development pentru clienți externi
  • Firme care oferă servicii financiare
  • Firme de asigurări
  • Bănci
  • Firme care oferă servicii de consultanță în tehnologia informației și digitalizare
  • Companii de telecomunicații
  • Companii de management
  • Organizații și instituții din sectorul public etc.

Opțiunile de carieră pentru Software Developeri sunt extrem de variate și permit o flexibilitate ridicată în ceea ce privește domeniul de activitate. În economia actuală, aproape orice industrie se bazează pe tehnologie și soluții digitale, ceea ce înseamnă că Software Developerii sunt foarte căutați și apreciați atât de către marile companii, cât și de către clienții individuali.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc dispozitive care funcționează pe bază de software, cum ar fi echipamentele electronice sau automobilele de ultimă generație, tot mai multe companii își bazează strategiile de dezvoltare pe tehnologie și digitalizare, iar exigențele securității cibernetice sunt tot mai ridicate – crește și cererea de software developeri. Este un domeniu în plină ascensiune care oferă oportunități aproape nelimitate specialiștilor în crearea și dezvoltarea de produse software.

 

Cum poți deveni software developer?

Te pasionează lumea inovatoare a tehnologiei și posibilitățile pe care le oferă, iar acum că ai aflat ce presupune activitatea unui software developer, crezi că ar fi o carieră potrivită pentru tine. Dacă ești gata să faci primii pași pentru a te dezvolta profesional în acest domeniu, înscrie-te la cursul de Software Developer Azimut Vision și pornește la drum cu gândul că limita e cerul!

 

Ai cel puțin 9 motive foarte bune pentru care să alegi acest curs:

  1. Cursul este special proiectat pentru a fi accesibil celor care încep de la zero. Așa că poți participa cu încredere chiar dacă nu ai mai avut până acum tangențe cu domeniul IT.
  2. Vei participa la 100 de ore împărțite în cursuri și laboratoare, unde vei învăța tehnologii care îți vor permite să candidezi pentru joburi în domeniu, chiar dacă nu ai pregătire anterioară de specialitate: C#, SQL, .NET, GitHub, HTML5, CSS3, Typescript.
  3. Vei învăța de la profesioniști cu o experiență vastă în domeniu, care îți vor oferi informații actuale, reale, „de pe teren” din viața de zi cu zi a unui software developer, cu situații concrete pe care le vei întâlni la viitorul tău job și soluții specifice pentru diferite probleme.
  4. Mentorii Școlii de IT Azimut Vision îți vor fi alături pas cu pas, sprijinindu-te și îndrumându-te pe tot parcursul procesului de formare, dar și atunci când îți vei actualiza CV-ul cu noile competențe și te vei pregăti pentru interviurile de angajare în domeniu.
  5. Cursul este acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări, ceea ce înseamnă că în urma absolvirii, vei primi o diplomă eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, recunoscută la nivel internațional, ceea ce îți va crește șansele de angajare în domeniu atât în România cât și în străinătate.
  6. Vei avea acces exclusiv la Platforma de Cariere pe care am creat-o în parteneriat cu companiile de IT cu care colaborăm, astfel încât vei putea să candidezi pentru posturile entry level și internship-urile pe care le au disponibile.
  7. Cursurile se desfășoară în afara programului normal de lucru, între orele 18:30 și 21:30, așadar poți participa chiar dacă în prezent ai un job, fără să-ți fie afectat programul.
  8. Cursul acreditat de Software Developer se desfășoară în Cluj-Napoca, Sibiu sau online live – astfel că poți participa fie la sală, în cele două orașe, fie din confortul casei tale, oriunde te-ai afla.
  9. Poți achita costul cursului în până la 12 rate fără dobândă, astfel încât participarea la programul de pregătire să nu-ți creeze un disconfort financiar.

Dacă mai ai întrebări sau vrei să discutăm despre oportunitățile tale de carieră în domeniul IT, vrei să afli și despre alte cursuri acreditate de IT sau pur și simplu vrei să facem cunoștință și să vedem dacă ne potrivim, îți răspundem cu drag la numărul de telefon +40 720 34 21 22.

23 iunie 2021