Pentru majoritatea dintre noi, nu mai trece nici măcar o singură zi fără să intrăm pe un site, într-un magazin online, să folosim o aplicație web sau pe mobil. Interacționăm constant cu produse digitale, fie că plătim facturi, facem cumpărături, ne uităm la filme sau socializăm pe internet. Apreciem site-urile și aplicațiile care se deschid rapid, reacționează instant atunci când apăsăm pe un buton sau accesăm o pagină, sunt ușor de folosit atât pe telefon sau tabletă cât și pe laptop, sunt estetice, se ridică la nivelul așteptărilor pe care le avem atunci când le accesăm și, cel mai important, oferă ceea ce promit.
De toate aceste lucruri sunt responsabili niște specialiști IT, care se numesc Web Developeri – ei se asigură că fiecare parte a acestei experiențe este una plăcută și eficientă pentru utilizatori.
În prezent, există aproape două miliarde de site-uri web, iar afirmația „dacă nu ești pe internet – nu exiști”, devine din ce în ce mai adevărată, mai ales pentru firme și furnizori de servicii, care nu mai pot fi competitivi fără o prezență online puternică.
Așadar, creatorii de site-uri web au o misiune foarte importantă în munca lor și sunt la mare căutare atât de angajatorii din domeniu, cât și de clienți individuali.
Ce este un Front-End Developer?
Un Front-End Developer este responsabil pentru construirea, adaptarea și implementarea tuturor elementelor vizuale dintr-o aplicație web. Tot ceea ce vezi și cu ce interacționezi atunci când intri pe un site sau într-o aplicație, este acolo unde este și arată așa cum arată pentru că așa a decis Front-End Developerul – culori, dimensiuni, texte, imagini, liste, meniuri și restul lucrurilor pe care le vezi pe un site, sunt structurate de acesta.
Imaginează-ți că înainte de implicarea unui front-end developer, un website este ca o casă goală, fără mobilă, fără elemente de decor, fără culoare, fără nimic – doar pereții și acoperișul.
Rolul lui este similar cu cel al unui designer de interior – să transforme un loc fără conținut în unul plăcut, confortabil, eficient, util, funcțional și frumos. Așadar, fără Front-End Developeri buni, internetul ar fi un loc mult mai urât și mai trist, mai neprietenos și, cu siguranță, mult mai puțin tentant decât este acum, când ne este greu să părăsim o aplicație care ne place, la fel cum nu ne dorim să plecăm dintr-o casă frumoasă și confortabilă.
Cu ce se ocupă un Front-End Developer?
Principalul tău scop în calitate de front-end developer este să creezi site-uri web prietenoase cu utilizatorul – vizitatorii site-ului trebuie să aibă o experiență plăcută, să găsească și să citească cu ușurință informațiile relevante pentru ei și să nu întâmpine dificultăți la folosirea diferitelor funcții ale site-ului, aplicației sau magazinului online. Pentru aceasta trebuie să te asiguri, de asemenea, că site-ul pe care îl creezi este compatibil cu multitudinea de sisteme de operare, browsere și dispozitive pe care le folosesc utilizatorii.
Nu mai puțin importantă este partea estetică a paginilor web – de la modul în care este structurată informația până la felul în care arată, Front-End Developerul se ocupă de titluri și paragrafe, fonturi, dimensiuni și culori ale textului, liste, tabele, formulare, meniuri și submeniuri, link-uri, butoane, imagini, fișiere audio și video, animații, tranziții, transformări 2D și 3D – toate sunt responsabilitatea front-end developerului. Un nivel de responsabilitate destul de ridicat, însă și satisfacțiile în urma muncii depuse sunt pe măsură.
Ce trebuie să știi pentru a lucra ca Front-End Developer?
În calitate de Front-End Developer, vei proiecta și vei dezvolta site-uri, aplicații și magazine online cu ajutorul unor tehnologii web specifice, ca CSS, HTML sau Javascript, pe care va trebui să le stăpânești foarte bine pentru a fi un specialist bun în domeniu. Tot ceea ce vede un utilizator atunci când folosește un site sau o aplicație este creat folosind aceste tehnologii, fiecare fiind răspunzătoare de realizarea anumitor elemente din componența site-ului sau a aplicației.
Pe lângă competențele tehnice, vei avea nevoie de asemenea de o serie de calități și abilități personale – pentru a fi cât mai performant în calitate de front-end developer, e nevoie să știi să comunici eficient, să poți fi un membru valoros al echipei, dar să te descurci bine și cu sarcinile individuale, să nu-ți lipsească atenția la detalii, creativitatea și gândirea critică.
De asemenea, activând într-un domeniu cu o evoluție atât de rapidă, este foarte important să-ți dorești să înveți și să te dezvolți continuu, să fii mereu la curent cu ultimele inovații și avansări în sfera tehnologiei.
Mă pot angaja ca Front-End Developer fără facultate de profil?
Da. Acest lucru este valabil pentru majoritatea joburilor în domeniul IT – pentru a trece cu succes de etapele procesului de angajare este nevoie, în primul rând, să demonstrezi că ai cunoștințele și abilitățile necesare postului pentru care candidezi. Trecerea cu brio a testelor dinainte de angajare sau un portofoliu relevant pot ține locul unei diplome de absolvire a unei instituții de învățământ în domeniu.
Te poți convinge de acest lucru citind cu atenție anunțurile de angajare pentru posturi din domeniul IT – majoritatea cerințelor pentru candidați se referă la abilitățile practice și caracteristicile personale și doar foarte rar vei vedea menționată drept condiție absolvirea unei facultăți de profil. Asta înseamnă că în prezent, oricine își poate construi o carieră digitală de succes fără a mai petrece câțiva ani pe băncile facultăților de informatică – este nevoie doar de pasiune pentru tehnologie, perseverență, dorință de învățare și dezvoltare și alegerea celor mai buni parteneri care să te însoțească în această călătorie – cursuri de formare profesională în domeniu și mentori care să îți fie alături pas cu pas.
Curs acreditat de Front-End Developer
Dacă tot ce ai citit mai sus ți se pare prea complicat sau inaccesibil – este normal și nu ești singur. Pentru cineva care nu a mai avut până acum tangențe cu domeniul IT, o nouă carieră digitală pare un țel mult prea îndepărtat.
De aceea, am proiectat cursurile Azimut Vision astfel încât să fie accesibile persoanelor care încep de la zero, fără cunoștințe sau experiență anterioară în domeniu.
Mentorii noștri sunt alături de fiecare cursant, pas cu pas, având grijă ca fiecare să-și însușească toate cunoștințele necesare, de la prima lecție introductivă și până la interviul de angajare în IT. Nu o spunem noi, sunt poveștile de succes ale cursanților noștri care urcă acum pe scara profesională în IT, după ce au venit din domenii total diferite.
Te așteptăm la cursurile acreditate de Front-End Developer din Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, dar și online-live, la care poți participa de oriunde te afli.
La final, obții o diplomă acreditată de Designer Pagini Web, eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, fiind recunoscută la nivel național și internațional. Aceasta îți va oferi un avantaj suplimentar la angajarea în domeniu atât în România cât și în străinătate, pe lângă sprijinul pe care îl vei avea din partea mentorilor care îți vor fi alături pe tot parcursul învățării. Poate fi azi ziua în care începi să devii „IT-ist”?