Tel: +40 733 01 02 40

Ce este și cu ce se ocupă un Business Analyst în IT?

Ce este un Business Analyst în IT

Tehnologia informației este un sector foarte vast, cu multiple ramuri, nenumărate domenii de aplicare, o paletă largă de specialiști cu diverse arii de competență și o scară ierarhică destul de complicată. Însă pentru a crea produse de calitate și a asigura satisfacția tuturor părților implicate, dar și succesul companiei, este nevoie ca toate aceste elemente să funcționeze împreună într-un mod armonios, să comunice eficient și să creeze echipe productive. De acest lucru se ocupă un membru-cheie al echipelor de dezvoltare a produselor digitale, care se numește Business Analyst sau, pe scurt, BA.

Un BA are un rol vital în succesul proiectelor, un rol multi-fațetat ce creează o punte de comunicare între client, echipa de implementare, managementul companiei și alte părți implicate. De asemenea, BA-ul este cel care identifică barierele din calea dezvoltării și a competitivității și sugerează moduri de a le depăși, facilitând schimbarea în bine, evoluția și îmbunătățirea permanentă a proceselor și a produselor.  Câteva exemple de bariere pot fi sistemele ineficiente, politicile și procesele învechite, echipamentele nepotrivite sau suprasolicitarea anumitor resurse – BA-ul va veni cu inițiative strategice, tactice sau operaționale și se va asigura de implementarea eficientă a acestora.

 

Cu ce se ocupă un Business Analyst în IT

În funcție de fiecare proiect în parte, de natura și complexitatea acestuia, dar și de particularitățile și nevoile echipei sau ale companiei, sarcinile și responsabilitățile unui BA pot fi destul de variate și este imposibil de creat o listă completă. Totuși, putem enumera o serie de responsabilități generale ale unui Business Analyst într-o companie de IT:

  • Studiază datele și indicatorii de performanță ai companiei pentru a identifica punctele slabe, motivele din care apar anumite probleme și factorii care afectează productivitatea;
  • Recomandă schimbări, ajustări și metode de îmbunătățire, stabilește obiective pe baza concluziilor obținute în urma analizei datelor;
  • Ghidează echipa în implementarea soluțiilor propuse și contribuie la creșterea eficienței și productivității;
  • Oferă consultanță și sprijin pentru actualizarea proceselor învechite, adoptarea și integrarea unor noi metode și tehnologii în activitate;
  • Evaluează impactul schimbărilor făcute, documentează rezultatele obținute și le prezintă părților interesate;
  • Analizează, clarifică, definește și verifică nevoile clienților ținând cont de natura activității acestora, concurența pe care o au, trendurile actuale specifice domeniului și alte aspecte relevante;
  • Asigură comunicarea eficientă între toate părțile implicate într-un proiect.

 

Cât câștigă un Business Analyst în IT

Venitul unei persoane ce ocupă postul de Business Analyst în IT variază în dependență de o serie de factori – cât de mare este compania la care lucrează, pentru cât de multe proiecte este responsabil și complexitatea fiecărui proiect, nivelul de experiență în domeniu și vechimea în acest post.

În general, salariul unui business analyst începător se învârte în jurul sumei de 1000 de euro net, iar un BA cu experiență poate câștiga și 2000 de euro lunar. Aceasta nu este însă limita de sus pe care o poate atinge venitul unui BA bun – totul depinde de particularitățile individuale ale specialistului și ale job-ului.

La o simplă căutare pe site-urile de job-uri, vei găsi o mulțime de posturi disponibile pentru ocupația de Business Analyst în IT, de unde putem trage concluzia că este un specialist important căutat de angajatori. Iar dacă poți aduce plus-valoare în cadrul companiei, vei deveni un angajat cheie apreciat pentru munca depusă, obținând satisfacții profesionale, oportunități de avansare în carieră, un venit substanțial care să-ți asigure stabilitate, confort financiar și multe alte beneficii asociate job-urilor din sfera digitală.

Abilitățile și competențele pe care le vei dobândi în calitate de business analyst sunt foarte utile și în multe alte roluri și îți vor asigura oportunități excelente de avansare. Vei putea candida pentru roluri de business management în care să te ocupi de proiectare și implementare de programe, strategii de dezvoltare și alte poziții de conducere foarte apreciate și bine plătite.

 

E greu job-ul de Business Analyst?

Dacă nu îți place ceea ce faci, este extrem de greu. Dacă lucrezi cu pasiune și dedicare, simți că ești făcut pentru acest job și nu prea te vezi făcând altceva – este greu uneori:

  • Nu toate proiectele vor fi preferatele tale. Mai ales dacă lucrezi într-o companie mare cu clienți foarte diverși, la anumite proiecte vei lucra doar pentru că trebuie, chiar dacă nu vei fi prea încântat de natura acestora și vei aștepta cu nerăbdare să se încheie. Totuși, trebuie să ai grijă ca acest lucru să nu-ți afecteze productivitatea sau nivelul de exigență pentru calitatea produsului final și gradul de satisfacție al clientului;
  • Se va întâmpla uneori să ți se ceară socoteală pentru lucruri care nu depind în totalitate de tine, cum ar fi unele rezultate nedorite cauzate de performanța unor membri ai echipei care nu atinge standardele de calitate, este incompletă sau nu se încadrează în termenele stabilite. Și de această dată, rolul tău va fi să identifici problemele și să găsești soluțiile potrivite pentru un rezultat final bun;
  • De multe ori, oamenilor din exterior, dar chiar și propriilor tăi colegi nu le va fi foarte clar cu ce te ocupi sau care este rolul tău în companie. Câteodată nici tu nu vei mai fi foarte sigur de asta. Dar tocmai asta poate fi frumusețea muncii unui Business Analyst – un job variat, dinamic, solicitant, care îți va pune la încercare răbdarea, rezistența la stres și la frustrare, dar îți va aduce și numeroase satisfacții și îți va permite să-ți pui în valoare creativitatea, gândirea critică, capacitatea de inovare și soluționare a problemelor complexe.

 

Cum poți deveni Business Analyst în IT

Cunoștințele sau experiența anterioară în domenii precum administrarea afacerilor, managementul echipelor sau tehnologia informației îți vor fi de ajutor dacă vrei să urmezi o carieră nouă de business analyst în IT.

Totuși, poți deveni un specialist bun chiar dacă nu ai mai avut până acum tangențe cu domeniul IT și începi de la zero. Cursurile noastre de Business Analyst în IT sunt special proiectate ca să fie accesibile și persoanelor fără experiență anterioară în IT, iar mentorii Azimut Vision îți vor fi alături pas cu pas, te vor ghida și te vor sprijini de la prima lecție introductivă și până în momentul în care te vei pregăti de primul tău interviu de angajare în domeniu.

La cursul de Business Analyst în IT vei învăța, pe parcursul celor 60 de ore împărțite în cursuri și laboratoare, pas cu pas, alături de instructori cu experiență vastă în domeniu, tot ceea ce trebuie să știi pentru a păși cu încredere în noua ta carieră. Pentru a-ți crește și mai mult șansele de angajare, îți vom oferi acces exclusiv la Platforma de Cariere în IT pe care am creat-o împreună cu firmele noastre partenere pentru a facilita legătura dintre absolvenții noștri și angajatorii din domeniu.

Vino cu pasiunea, perseverența, dorința de a învăța continuu, de a te dezvolta și de a-ți construi o carieră ce îți va aduce numeroase satisfacții atât pe plan profesional cât și personal, iar noi vom face tot ce putem pentru a te ajuta să-ți atingi obiectivele.

23 iunie 2021