Tel: +40 733 01 02 40

9 calități ale unui Software Tester bun

În articolul trecut am vorbit despre cât de important este rolul unui Software Tester într-o echipă sau o companie de IT. De cunoștințele, abilitățile și, până la urmă, de talentele sale depinde calitatea produselor software livrate de o companie, gradul de satisfacție al clienților și, implicit, succesul companiei.
Așadar, un Tester bun este indispensabil în procesul de creare a soluțiilor software care sunt sigure, de calitate și se ridică la nivelul așteptărilor consumatorilor finali.

Dar ce anume definește un Software Tester bun? Este acesta un job pentru oricine, este suficient să înveți cum se face ca să devii un specialist apreciat? Poți avea succes la un job în domeniu doar absolvind un curs de Software Tester sau e nevoie și de anumite calități personale?

Un lucru putem spune cu siguranță: Testarea Software NU este pentru oricine.
Nu este suficient să deții doar cunoștințele tehnice necesare pentru a fi bun la ceea ce faci în acest domeniu. Nu contestăm nicio secundă importanța vitală pe care o are partea tehnică a jobului, însă partea de soft skills contează în egală măsură atunci când vorbim despre un specialist complet, valoros, eficient și, în cele din urmă, îndrăgostit de munca sa.

Pentru că vei obține întotdeauna cele mai bune rezultate atunci când iubești ceea ce faci, te vei bucura de satisfacții profesionale și de apreciere pentru munca ta atunci când activitatea pe care o desfășori se potrivește cu interesele și calitățile tale iar natura muncii tale se pliază pe personalitatea ta, îți prezentăm astăzi nouă calități care te vor ajuta foarte mult în viitoarea ta carieră de Software Tester:

 

1. Managementul timpului și organizarea activității: Testarea software poate fi o sarcină extrem de solicitantă mai ales atunci când mai este foarte puțin timp până la data anunțată de lansare a produsului sau până la deadline-ul stabilit împreună cu clientul.
Așadar, este foarte important să-ți poți organiza sarcinile astfel încât să reușești să le îndeplinești eficient, fără compromisuri în ceea ce privește calitatea și încadrându-te în timpul alocat.
Rolul tău este să contribui la eficientizarea proceselor în cadrul echipei tale, nu poți fi tocmai tu persoana care decalează timpii alocați sau întârzie realizarea sarcinilor celorlalți membri.

 

2. Gândire analitică – un tester bun trebuie să aibă un simț analitic ascuțit, să fie capabil să „disece” sisteme complexe în unități mai mici pentru a ajunge la o înțelegere cât mai bună a produsului și a găsi modalitățile optime de îmbunătățire a fiecărui element, care să creeze mai apoi un întreg ce respectă cu strictețe toate standardele de siguranță și calitate.
Este o abilitate esențială atât pentru o analiză eficientă a cerințelor în comparație cu caracteristicile produsului, dar și pentru a înțelege cât mai bine nevoile clientului și a-ți canaliza eforturile în direcția asigurării unui grad ridicat de satisfacție pentru utilizatorul final.

 

3. Gândire out of the box– în activitatea sa, un tester bun nu se limitează niciodată doar la a compara performanța unui produs software cu un set de cerințe pe care acesta trebuie să le îndeplinească.
Gândește dincolo de o listă de specificații, fii proactiv, cercetează piața pe care va fi lansat produsul, concurența, nevoile utilizatorilor și vino cu sugestii de îmbunătățire a produsului. Și o doză sănătoasă de scepticism te va ajuta foarte mult în munca ta – chiar dacă primești spre testare un produs creat de cei mai buni developeri din lume, nu te baza pe faptul că produsul este lipsit de erori.
Pune-ți mereu întrebări și caută răspunsuri. Întrebările neadresate de tine vor fi adresate de clienți, erorile nedetectate de tine, vor fi detectate de clienți.

 

4. Muncă în echipă și muncă individuală – da, este foarte important să dai dovadă atât de disciplina necesară pentru fi eficient în munca individuală, fără indicații și supraveghere, dar și de diplomația pe care o implică calitatea de membru valoros al unei echipe. Trebuie să fii capabil să-ți stabilești metode și procese proprii, pe care să le optimizezi în timp pentru a obține cele mai bune rezultate în munca individuală.
De asemenea, trebuie să ții minte mereu că treaba ta nu este să găsești vinovați pentru anumite defecte sau erori ale produsului, ci să găsești soluții pentru acestea și să le oferi echipei tale pentru a îmbunătăți produsul.

 

5. Comunicare eficientă – un software tester bun trebuie să fie un comunicator excelent – atât oral, cât și în scris.
Documentele pe care le creezi în activitatea ta trebuie să fie ușor de citit și înțeles, iar modul în care vorbești cu celelalte persoane implicate în dezvoltarea produsului trebuie să fie caracterizat de discreție și diplomație.
Vei lucra cu o echipă formată din oameni cu diferite roluri și de multe ori vei fi în situația de a indica anumite erori în rezultatele muncii lor. Nimănui nu-i place să fie criticat, așa că trebuie să ai mare grijă la modul în care livrezi mesajul. Este foarte important să poți explica într-un mod asertiv impactul posibil al fiecărei erori și să propui soluții clare, pregătite pentru implementare.
În același timp, rămâi mereu deschis la sugestii – ascultarea activă și flexibilitatea te vor ajuta foarte mult în munca ta.

 

6. Creativitate, imaginație, curiozitate, empatie – da, sună ca un buchet stufos de super-calități pe care le găsești în orice CV pentru că „dau bine”, dar sunt în același timp foarte importante pentru un software tester bun.

Gândește și analizează produsul din perspectiva utilizatorului final, pune-ți sute, mii de întrebări și găsește răspunsuri pentru fiecare:

  • Cât de accesibil este produsul pentru cineva fără cunoștințe tehnice?
  • Cât de prietenoasă este interfața?
  • Cât de logici sunt pașii de urmat?
  • Cât de clare sunt indicațiile din aplicație?
  • Ce se întâmplă dacă apăs de două ori pe acest buton?
  • Pot trimite acest formular fără a completa toate informațiile importante?

De asemenea, concentrează-te și pe scenariile negative:

  • Dacă aș fi hacker, cum aș încerca să accesez informațiile utilizatorilor? – astfel vei putea să previi eventualele probleme de securitate.

 

7. Toleranță la frustrare și la muncă repetitivă – adesea, testarea software va fi cea care îți va „testa” ție limitele și nervii.
Va trebui să studiezi și să deslușești liste lungi de cerințe și caracteristici, să explici pe înțelesul unor oameni foarte diferiți ce, cum, de ce faci ceea ce faci și să argumentezi foarte bine soluțiile pe care le propui, te vei lupta cu plictiseala care intervine uneori atunci când faci muncă repetitivă și vei fi câteodată în situația de a identifica propriile tale erori și scăpări.
Așadar, pentru a fi un tester bun, trebuie să adaugi răbdarea la lista ta de calități.

 

8. Atenție la detalii – imaginează-ți că ești un detectiv care investighează un caz complicat și nu poți omite niciun mic detaliu sau indiciu, pentru că fiecare te va duce cu un pas mai aproape de identificarea „vinovatului” care afectează siguranța, performanța, accesibilitatea sau calitatea produsului pe care îl testezi. Vei fi mai apoi avocat al apărării și al acuzării în același timp, iar, în cele din urmă după ce vei cântări dovezile din ambele părți, vei avea rolul decisiv de judecător și vei hotărî dacă produsul este bun sau rău, aducând argumente solide pentru fiecare decizie pe care o iei.

 

9. Pasiune – deși am plasat-o la sfârșitul listei, pasiunea este probabil cea mai importantă calitate pentru orice profesionist din orice domeniu. Nimic nu te va face mai bun la ceea ce faci decât un interes autentic pentru domeniul în care activezi, dorința de a găsi mereu cele mai bune soluții, de a obține cele mai bune rezultate și de a face o diferență.
Ocupându-te cu ceea ce te pasionează, vei fi o persoană mai bună, mai relaxată și fericită pe toate planurile, iar acesta este unul dintre cele mai importante obiective pe care le putem avea.

 

Dacă te regăsești în majoritatea punctelor de mai sus și consideri că deții deja abilitățile necesare pentru a deveni un profesionist excelent în domeniul testării software – este minunat!

Te felicităm și te invidiem puțin pentru talentele tale. Dacă știi că nu excelezi neapărat la unele dintre calitățile descrise – niciodată nu e prea târziu să lucrezi asupra lor!

Citește, documentează-te, antrenează-ți abilitățile care îți vor fi extrem de utile atât în dezvoltarea carierei și ascensiunea profesională, cât și pe plan personal.

Mentorii Școlii de IT Azimut Vision sunt mereu pregătiți să-ți fie alături, să te susțină și să te ajute să pornești cu dreptul în noua ta carieră în IT.
Îți stăm cu drag la dispoziție pentru a-ți răspunde la toate întrebările pe care le ai și a te sprijini în luarea celor mai bune decizii pentru parcursul tău profesional. Ne găsești aici.

23 iunie 2021