Tel: +40 733 01 02 40

9 calități ale unui Software Developer bun

Știm din articolul trecut că fără Software Developeri nu ar exista multe dintre produsele digitale care ne fac viața mai frumoasă, mai ușoară sau mai interesantă. Ei sunt responsabili de crearea programelor pentru calculator și a aplicațiilor mobile pe care le folosim în fiecare zi și fără de care ne este deja greu să ne imaginăm viața noastră: rețele sociale, aplicații de chat, magazine online, e-mail, aplicații prin care ținem legătura cu banca, cu instituțiile statului, cu medicul nostru, plătim facturi, ne facem programări, planificăm călătorii și rezervăm vacanțe, ținem evidența cheltuielilor și câte și mai câte.

Ne bucurăm nespus că există Software Developerii care fac toate aceste lucruri posibile și abia așteptăm să creeze produse și mai utile, și mai interesante, și mai distractive.

Dar totuși, cine sunt acești oameni, cum sunt ei, ce calități au? Poți deveni chiar tu un software developer? De ce cunoștințe și calități ai nevoie pentru a fi un specialist bun? Ți s-ar potrivi o carieră ca software developer?

 

Competențele tehnice sunt, bineînțeles, cruciale pentru orice specialist IT. În calitate de software developer, trebuie să stăpânești foarte bine tehnologii specifice precum SQL, C#, OOP, .NET, GitHub, Vstudio și altele, în funcție de proiectele la care lucrezi. Însă la fel de importantă este partea de soft skills, pentru că, de cele mai multe ori, această ocupație complexă implică foarte multă colaborare cu alte părți implicate, dar și abilități personale care contribuie semnificativ la rezultatele muncii tale.

Așadar, vom vorbi astăzi despre 9 calități personale extrem de importante care trebuie să vină în completarea cunoștințelor și abilităților tehnice pe care le are un Software Developer:

 

1. Rezolvare de probleme

Acesta este de fapt și scopul principal al muncii unui Software Developer – să creeze soluții digitale pentru problemele utilizatorilor. Dacă tu ești cel mai adesea omul care găsește cele mai bune răspunsuri pentru nevoile celor din jur – s-ar putea să te simți în largul tău și în rolul de Software Developer. O mare parte din munca ta va consta, de asemenea, în a identifica ce nu merge și a repara acele neajunsuri.

 

2. Lucru în echipă

Contrar a ceea ce se crede în general, Software Developerii nu stau izolați în fața calculatorului fără să comunice cu cei din jur. O mare parte din timp ți-o vei petrece discutând cu alți developeri, programatori și membri ai echipei de dezvoltare a produsului pentru a pune la punct planuri, strategii și modalități de a ajunge la cel mai bun rezultat posibil atunci când livrați produsul final către utilizator. Acesta va depinde în mare măsură de buna colaborare a tuturor părților implicate în proiect.

 

3. Comunicare eficientă

Pentru a crea cel mai bun produs pentru utilizator, e nevoie să asculți cu atenție care sunt nevoile acestuia, să explici foarte clar care este viziunea ta și ce soluții propui, să răspunzi la întrebările unor oameni care nu au aceleași cunoștințe tehnice ca tine, să oferi feedback constructiv și să poți accepta critici și opinii diferite de ale tale.

 

4. Acuratețe și atenție la detalii

De multe ori, un mic detaliu, o mică eroare, un cuvânt dintr-o mare de linii de cod poate afecta semnificativ funcționalitatea întregului program. De aceea, este important ca un Software Developer să fie mereu conștient de fiecare element din componența proiectului la care lucrează, păstrându-și în același timp concentrarea și asupra imaginii de ansamblu, a produsului final.

 

5. Ordine și organizare

Îți place să aranjezi farfuriile în dulap după anumite criterii? Te simți minunat într-o cameră curată, aranjată, bine-organizată?

Aceste lucruri îți vor fi de mare ajutor în rolul de Software Developer, pentru că aplicațiile pe care le vei crea vor trebui să urmeze niște pași după o structură logică și eficientă. Chiar dacă în acest moment nu simți că ești cea mai organizată persoană, în timp, îți vei dezvolta foarte mult această abilitate – îți vei construi rutine și sisteme care te vor ajuta să-ți îmbunătățești atât abilitățile profesionale, cât și viața personală.

 

6. Deschidere și sete pentru nou

Ești mereu gata să încerci ceva nou. Schimbarea nu doar că nu te sperie, ci chiar te încântă. Tehnologia se dezvoltă într-un ritm foarte alert, iar tu trebuie să poți ține pasul, să te adaptezi rapid, să fii mereu la curent cu ultimele inovații și să le integrezi în munca ta. Acest lucru înseamnă că te vei informa mereu despre dezvoltarea domeniului și vei învăța să faci lucruri noi, vei participa la cursuri pentru a-ți completa cunoștințele și a te perfecționa sau vei lucra cu mentori.

 

7. Motivație intrinsecă

De multe ori, procesul de creare a unui produs software va avea părți mai dificile sau anevoioase, vei întâmpina blocaje sau pur și simplu vei obosi să lucrezi la un proiect de durată. De aceea, va trebui să-ți găsești resursele interioare necesare pentru a continua și a nu te lăsa descurajat de greutăți sau insuccese. Trebuie să-ți dezvolți o determinare puternică de a termina mereu ceea ce ai început și a oferi produsul în cea mai bună formă la care îl poți aduce.

 

8. Curiozitate, creativitate, inițiativă

Developerii sunt mințile creative din spatele noilor produse software. Tu va trebui să găsești soluții chiar și atunci când cei din jur spun că nu se poate. Inițiativa și curiozitatea te vor ajuta foarte mult în acest demers. Vei excela în cariera de Software Developer dacă vei fi mereu gata să înveți lucruri noi, să investighezi, să experimentezi și să-ți pui o mulțime de întrebări la care să găsești mai apoi răspunsuri: Ce ar fi dacă?; De ce nu funcționează asta?; De ce se întâmplă asta? Oare ce-mi scapă?; Oare ce părere au colegii/mentorii/clienții mei despre asta?, și multe altele.

 

9. Responsabilitate

Deși este ultima pe această listă, responsabilitatea este probabil cea mai importantă trăsătură pe care trebuie să o aibă un specialist bun. Așa cum un inginer constructor este responsabil de siguranța clădirilor și a podurilor pe care le construiește, un inginer software trebuie să țină mereu cont de siguranța produselor pe care le creează. Produsele software sunt folosite în domenii extrem de importante, cum ar fi medicina, transporturile sau sistemul bancar – iar siguranța utilizatorilor trebuie să primeze atunci când un produs este dat în folosință.

 

Crezi că o carieră în software development este potrivită pentru tine?

Știi că ai o mare parte dintre calitățile de mai sus? Vrei să contribui la a le oferi oamenilor soluții inovatoare pentru problemele pe care le au? Îți dorești să fii parte a unor proiecte complexe care pot duce la revoluționarea unor domenii importante ale tehnologiei, științei, vieții celor din jur?
Atunci rolul de Software Developer este potrivit pentru tine și îți va aduce foarte multe satisfacții, atât pe plan profesional, cât și personal.

Echipa Azimut Vision este aici pentru tine oricând ai nevoie de sprijin sau îndrumare ca să faci cea mai bună alegere pentru viitoarea ta carieră în IT.
Contactează-ne. Îți vom răspunde cu drag la întrebări și te vom ajuta cu sugestii din experiența vastă a mentorilor noștri. Fie că nu ai mai avut până acum tangențe cu domeniul IT și începi de la zero, fie că dorești să-ți extinzi cunoștințele și să te dezvolți profesional, îți vom fi alături pas cu pas, până îți atingi obiectivul.

23 iunie 2021