Dacă în articolul trecut am discutat despre ce este și cu ce se ocupă un Front-End Developer și am stabilit cât este de importantă munca unui specialist digital responsabil de crearea și optimizarea site-urilor web, în cele ce urmează vom descrie o serie de calități care diferențiază un specialist acceptabil de unul foarte bun.
Ce știm cu siguranță este că fără cunoștințe solide în domeniu și abilitățile tehnice necesare ocupației de Front-End Developer nu poți fi un specialist bun, nici măcar unul prost, așa că nici nu ar mai fi cazul să menționăm faptul că trebuie să fii prieten bun cu limbaje precum HTML, CSS sau Javascript. Dar acestea reprezintă doar o parte a ecuației. O bună parte a competențelor tehnice ți le însușești pe parcurs, lucrând în domeniu, întâlnindu-te cu diferite situații și probleme, găsind și implementând soluții.
Nivelul de competențe tehnice contează mult, dar experiența pe care o poți oferi utilizatorului contează și mai mult. O înțelegere amplă a nevoilor utilizatorilor, a așteptărilor pe care le au, a particularităților publicului căruia te adresezi, te va ajuta în cea mai mare măsură să creezi website-uri sau aplicații prietenoase cu utilizatorii, eficiente, sigure și accesibile.
Nu este ușor să întocmești o listă completă de calități pentru un specialist foarte bun la ceea ce face, indiferent de domeniul în care activează. În funcție de situație, de client, de proiectul la care lucrează, de ceilalți membri ai echipei, un bun profesionist are nevoie de anumite caracteristici personale în proporții variabile, de aici și prima calitate importantă a unui Front-End Developer bun:
1. Adaptabilitate – de-a lungul carierei tale de Front-End Developer te vei întâlni cu o multitudine de situații și oameni extrem de diferiți, vei învăța foarte multe lucruri noi din diferite domenii și vei fi în situația de a adopta o atitudine total diferită de la un proiect la altul.
Va trebui să îți regăsești spiritul ludic atunci când vei crea un site sau o aplicație pentru copii, să știi exact ce așteptări au oamenii pentru un concediu reușit atunci când construiești site-ul unui hotel de la mare, să devii neaoș atunci când creezi un magazin online cu produse tradiționale și exemplele pot continua la nesfârșit.
Adaptabilitatea este de asemenea foarte importantă ținând cont de rapiditatea cu care se schimbă și evoluează lumea digitală – trebuie să fii mereu pregătit să înveți, să adopți și să integrezi în munca ta tehnologii noi care vor completa, iar uneori chiar vor înlocui anumite instrumente cu care te-ai obișnuit să lucrezi.
Așadar, reține aceste trei cuvinte cheie: adaptabilitate, flexibilitate, deschidere la nou și la moduri altfel de a face lucrurile.
2. Comunicare eficientă – auzim de multe ori despre web developeri și chiar despre IT-iști în general că sunt niște ciudați anti-sociali. Că le place să stea toată ziua cu nasul în calculator, cu căștile pe urechi, făcând chestii complicate pe care doar ei le înțeleg. Și uneori chiar asta se întâmplă. Dar o mare parte din munca unui Front-End Developer bun ține de comunicarea eficientă cu ceilalți, de asertivitate, de abilitatea de a asculta, de a înțelege și de a adresa întrebările potrivite pentru a livra cel mai bun produs posibil.
În majoritatea cazurilor, vei lucra împreună cu un back-end developer, cu un designer, cu alți specialiști din cadrul echipei sau chiar direct cu clienții – toate aceste părți implicate în proiect nu întotdeauna „vorbesc aceeași limbă”, iar responsabilitatea ta este să-i înțelegi pe toți, să te faci înțeles de toți, să ai rolul de mediator și liant între ei. De foarte multe ori, abilitățile de comunicare sunt chiar mai importante decât cele tehnice – un Front-End Developer foarte bun transmite mesaje clare și pe înțelesul interlocutorului, ascultă cu atenție, acceptă critica și știe că nu poate avea mereu cele mai bune soluții sau cele mai corecte răspunsuri.
3. Empatie – uneori, e nevoie să iei o pauză de la a te concentra pe ceea ce faci și să te gândești de ce faci acel lucru, cum îl faci și pentru cine îl faci. Trebuie să ai abilitatea de a privi lucrurile din perspectiva utilizatorului, de a evalua utilitatea sau accesibilitatea site-ului pe care îl creezi ținând cont de nevoile celor cărora le este adresat. Mulți dintre utilizatori nu au un calculator la fel de performant ca al tău, nu au instalată ultima versiune a unui browser, nu au ultimul model de smartphone. Unii nu folosesc un mouse, nu disting bine culorile sau nu au aceleași capacități cognitive ca tine.
Așadar, nu construi acel website pentru tine. Înțelege perspectivele, experiențele, capacitățile, posibilitățile utilizatorilor finali și construiește produse ținând cont de acestea. Nu vei reuși să realizezi un website bun până când cu vei înțelege cine sunt utilizatorii acestuia și ce nevoi au.
4. Rezolvare de probleme – de la a te prinde ce anume nu funcționează și cum poți repara acel lucru atunci când apare o eroare și până la a găsi cea mai bună modalitate de a implementa un anumit design – abordarea creativă și rezolvarea problemelor este o abilitate esențială pentru orice front-end developer. Trebuie să știi să analizezi și să interpretezi corect problema, iar mai apoi să identifici combinația de instrumente care te va ajuta să o soluționezi.
Imaginează-ți că ai creat o mulțime de caracteristici și funcționalități minunate pentru un site iar jumătate dintre ele încetează dintr-o dată să funcționeze. Un Front-End Developer bun va vedea asta ca pe o provocare interesantă de a descoperi motivul și o oportunitate de învățare și dezvoltare, nu ca pe un dezastru. Iar data viitoare va reuși să anticipeze și să prevină apariția unor astfel de probleme.
5. Atenție la detalii dar și la imaginea de ansamblu – principala ta responsabilitate în calitate de Front-End Developer este ca, la final, site-ul pe care îl creezi să arate și să funcționeze bine, să fie util, accesibil și sigur pentru utilizator. Însă această imagine generală este formată dintr-o mulțime de elemente mici, foarte specifice și este vital ca acestea să funcționeze perfect la nivel individual și să se îmbine armonios pentru a crea un întreg care să funcționeze optim.
Un link incomplet, un font prea mare sau prea mic, un contrast nefericit – fiecare mic detaliu poate afecta experiența utilizatorului și poate strica imaginea unui produs car este, în general, bun.
Așadar, rolul tău este să faci legături funcționale și sigure între nevoile, dorințele utilizatorului și scopul cu care creezi un site web sau o aplicație, adică nevoile și dorințele clientului tău.
6. Capacitate de lucru în echipă dar și individual – de multe ori, munca ta de Front-End Developer se va desfășura în cadrul unei echipe – vei lucra împreună cu alți specialiști și, pe lângă îndeplinirea sarcinilor tehnice, vei avea un rol important în buna funcționare a întregii echipe, ajutându-ți colegii și contribuind semnificativ la crearea unui produs final foarte bun.
Totuși, la fel de importantă este și capacitatea de lucru individual, cu supraveghere minimă sau inexistentă. Trebuie să știi ce ai de făcut fără a primi indicații sau a fi verificat, să ai o bună capacitate de auto-motivare, să ai încredere în forțele proprii, să fii determinat și perseverent, să urmărești succesul propriu, al echipei tale și al clientului.
7. Interes pentru învățare continuă și dezvoltare profesională – una dintre cele mai mari provocări ale ocupației de Front-End Developer este că instrumentele și tehnicile pe care le folosești în munca ta se află într-un proces continuu de schimbare, dezvoltare și evoluție, iar tu trebuie să ții pasul cu acest fenomen pentru a fi un specialist bun.
Așadar, trebuie să ai o pasiune reală pentru învățare, să fii mereu la curent cu ultimele tendințe în domeniu, să-ți actualizezi cunoștințele, să-ți însușești noile tehnologii apărute și să știi să le implementezi în munca ta – să poți oferi clientului un site care nu va fi învechit peste câteva luni și care va putea suporta cele mai noi tehnologii. Abilitatea de a învăța și a te dezvolta profesional în ritmul avansului tehnologic este critică pentru un Front-End Developer bun.
8. Răbdare și toleranță la frustrare – pe lângă partea creativă a construirii unui produs digital bun, munca ta de Front-End Developer va presupune și muuulte activități repetitive, mai ales atunci când te vei ocupa de funcționalitatea acestuia pe diferite dispozitive, sisteme de operare sau browsere. Este o parte importantă a rolului tău să testezi modul în care se comportă site-ul sau aplicația în diferite situații, să identifici și să repari erori.
Răbdarea și toleranța îți vor fi de un real ajutor și atunci când vei fi în situația de a răspunde întrebărilor venite din partea clienților fără cunoștințe tehnice sau când va trebui să explici de ce o anumită idee nu este benefică pentru site-ul la care lucrezi sau nu poate fi implementată.
9. Să știi să cauți pe google. Da, ai citit bine. Nu vei putea niciodată să reții TOT ceea ce ține de ocupația ta și nici nu este cazul. De unele informații vei avea nevoie, poate, o singură dată; unele soluții importante vor apărea doar pe un forum de specialitate; la unele întrebări cu care nu te-ai mai întâlnit, cineva a găsit deja un răspuns.
De aceea este extrem de important să știi să identifici sursele valoroase de informații importante care să te ajute în munca ta, să știi când, unde și cum să le cauți, cum să implementezi aceste resurse în munca ta pentru a oferi cel mai bun produs posibil.
Bineînțeles, această listă de calități ale unui front-end developer bun este departe de a fi completă. Până la urmă, setul unic de abilități importante ale unui specialist bun va fi strâns legat de natura fiecărui proiect la care lucrează și de cerințele la care trebuie să răspundă. Totuși, ai nevoie de o bază solidă de competențe profesionale și abilități personale pentru a excela în ceea ce faci, combinate, bineînțeles, cu o parte importantă de pasiune și talent pentru acest domeniu.