Dacă ai răsfoit puțin blogul de IT Azimut Vision, ai întâlnit deja articolele noastre despre ce este și cu ce se ocupă un software tester, despre principalele calități ale unui software tester bun sau pe cel în care vorbim despre testarea manuală vs. testarea automată – avantaje și dezavantaje, care este mai bună și cum să alegi cariera potrivită pentru tine.
Practic, ți-am oferit toate detaliile necesare ca să poți lua o decizie informată despre măsura în care ar fi un job potrivit pentru tine. Dar dacă tot mai ai nevoie de câteva motive concrete pentru a-ți construi o carieră în domeniul testării software, ți le oferim în articolul de azi.
1. Îți pui în valoare creativitatea
Probabil nu e primul lucru la care te gândești atunci când auzi despre testare software – ce poate fi creativ la o muncă repetitivă, cu o sumedenie de rigori, reguli și pași de urmat? Aparent, nimic. Și chiar poți fi un tester bun fără să excelezi la acest capitol.
Însă un tester excelent știe că doar creativitatea, imaginația și inventivitatea îl vor ajuta:
– să vină cu idei inovatoare în munca sa,
– să privească produsul pe care îl testează din cât mai multe unghiuri,
– să empatizeze pe deplin cu utilizatorul și să vadă lucrurile din perspectiva acestuia,
– să gândească și să exploreze dincolo de ce se vede la suprafață și este accesibil pentru toată lumea,
– să găsească erori și aspecte de îmbunătățit în cele mai improbabile locuri,
– să observe și să țină cont de cele mai mici detalii pentru a oferi cea mai bună experiență posibilă utilizatorului final.
2. Înveți, te dezvolți și crești continuu
Testarea software este o ocupație care îți oferă oportunitatea ca în fiecare zi să înveți ceva nou, să-ți dezvolți abilitățile, să fii mai bun decât ieri.
Pe măsură ce vei avansa în carieră, vei avea ocazia să:
– te profesionalizezi din ce în ce mai mult,
– lucrezi la proiecte tot mai interesante și mai complexe,
– ai acces la cele mai noi tehnologii înaintea tuturor,
– faci echipă cu oameni pasionați și foarte bine pregătiți de la care vei putea să „furi” secrete ale meseriei, devenind astfel din ce în ce mai apreciat și mai recunoscut în domeniul tău.
3.Ai oportunități de carieră nelimitate
Testarea software este una dintre cele mai ofertante ramuri ale sectorului digital în ceea ce privește flexibilitatea și opțiunile parcursului profesional. Este nevoie de testeri în orice domeniu care folosește produse software – sau, pe scurt, în orice domeniu. Asta înseamnă că oportunitățile de carieră și direcțiile pe care poți să le urmezi sunt extrem de variate și disponibile în orice sferă de activitate.
Testerii sunt valoroși și căutați în orice industrie – de la sănătate, până la vânzări și jocuri video.
Așadar, în paralel cu cariera de software tester, îți poți urma și alte pasiuni la care poate ai visat dintotdeauna să iei parte – de la explorarea aerospațială până la agricultură sau televiziune. În ce alte domenii ai la dispoziție atâtea posibilități?
4.Un job interesant, dinamic, nelipsit de provocări
Testarea software nu e ușoară, însă vine la pachet cu multe provocări interesante și cu o varietate de probleme ce impun rezolvări creative și deseori inovatoare. Trebuie să mai știi că, contrar multor opinii din industrie, testarea software nu este un job plictisitor dacă ești omul potrivit care să-l facă – este foarte probabil să te găsești în câte o situație nouă în fiecare zi.
Totul depinde de tine și de cât ești de pasionat și implicat în munca ta. În calitate de software tester ai ocazia să fii savantul nebun care uimește mereu cu idei la care nu s-ar fi gândit nimeni, privește de fiecare dată din perspective noi și testează cu așteptări diferite față de produs, vine cu soluții ce nu au mai fost implementate. Toate acestea te vor ține mereu în priză, îți vor pune la încercare gândirea critică și resursele creative, te vor face un rock star în domeniul tău atâta timp cât muncești cu pasiune și dedicare.
5.Dezvoltare personală
Jobul de software tester te va face parte a unor grupuri variate de profesioniști din sfera digitală – oameni diferiți, interesanți, inteligenți, cu care poți dezbate temele care te pasionează și de la care ai ce învăța.
De asemenea, vei comunica și vei colabora adesea și cu alte părți interesate în proiectele la care lucrezi – de la managementul companiei până la clienți sau chiar la utilizatorii finali.
Astfel, îți vei dezvolta și perfecționa în timp o serie de calități personale extrem de importante atât pe plan profesional, cât și în viața privată:
– comunicare eficientă,
– persuasivitate,
– vorbit în public,
– integrarea facilă în grupuri diverse,
– încredere în sine,
– abordarea problemelor dificile cu atitudinea potrivită,
– toleranță la frustrare, stres și presiune și multe altele.
Toate acestea te vor ajuta să-ți asumi responsabilități complexe, să iei decizii importante cu impact major asupra produselor la care lucrezi și implicit asupra companiei, să prioritizezi sarcinile, să lucrezi eficient și cu un consum optim de resurse.
6.Înțelegi mult mai bine cum funcționează tehnologia și oamenii
Tehnologia există pentru a fi în serviciul oamenilor, pentru a le face viața mai bună, mai ușoară, mai interesantă. Însă pentru a atinge aceste obiective extrem de importante, e nevoie de profesioniști care să înțeleagă în profunzime atât modul de funcționare al tehnologiei, cât și comportamentul oamenilor. Unul dintre acești profesioniști ești chiar tu, în calitate de software tester.
În timp, lucrând cu și pentru oameni diferiți din medii diferite, vei ajunge un foarte bun cunoscător al nevoilor și așteptărilor oamenilor, vei înțelege comportamente și reacții, evoluția acestora în timp și schimbările care apar sub influența diferitelor variabile.
Vei ști de asemenea să interpretezi cerințele utilizatorilor și să gestionezi situații complexe ce implică interacțiuni între oameni și tehnologie sau între oameni cu ajutorul tehnologiei. Vei cunoaște modurile în care trebuie și în care nu trebuie să funcționeze tehnologia și cum să intervii pentru a-i optimiza modul de funcționare și a o pune cât mai eficient în folosul utilizatorilor.
7.Testarea Software este o carieră de viitor
Fie că alegi testarea manuală sau testarea automată, poziția de software tester va rămâne mereu actuală și din ce în ce mai prezentă în toate domeniile de activitate, ținând cont de procesul accelerat de digitalizare prin care trec toate ariile economiei și de cererea tot mai mare de soluții digitale și produse software.
Este imposibil să evaluezi calitatea și utilitatea unor produse destinate oamenilor fără ca acestea să fie testate de oameni sau de programe create de oameni.
Așadar, urmând o carieră în domeniul testării software, riscul să fii înlocuit cu ușurință de un robot în viitorul apropiat se apropie de zero.
8.Cererea pe piața muncii depășește cu mult oferta
Nu ne crede pe cuvânt. Intră pe orice site de joburi și fă o căutare folosind cuvintele cheie software tester. Vei găsi câteva zeci sau chiar sute de posturi disponibile în diferite domenii și pentru toate nivelurile profesionale, de la joburi entry level, până la poziții de management pentru specialiști cu multă experiență.
Ce înseamnă acest lucru?
Că este un job unde poți avansa rapid, ai mereu la dispoziție oportunități de creștere profesională, de sporire a veniturilor, de migrare către companii cât mai aliniate viziunii și valorilor tale.
9.Te bucuri de multe satisfacții profesionale și personale
Ce înseamnă, practic, să fii software tester?
Că produsele la care lucrezi pleacă de la tine mai bune decât au venit, că ai ocazia să transformi ceva bun în ceva excelent, că poți descoperi și remedia vicii ascunse ale produselor care ar fi afectat semnificativ atât reputația companiei, cât și experiența și siguranța utilizatorilor.
Dacă faptul că munca ta face o diferență în viața oamenilor este un motiv de mândrie pentru tine – ocupația de software tester îți va aduce cu siguranță această satisfacție.
De asemenea, lucrând în acest domeniu te vei bucura de o serie de alte beneficii care te vor motiva să-ți faci treaba zâmbind în fiecare zi. Printre acestea se numără:
– un venit care să-ți ofere siguranță și confort financiar,
– colegi faini cu interese comune cu care poți lega prietenii și în afara locului de muncă,
– posibilitatea de a ajuta oamenii prin ceea ce faci,
– oportunitatea de a participa la crearea și îmbunătățirea celor mai noi tehnologii și multe altele.
10.Munca ta este foarte importantă
Rolul tău de software tester nu presupune doar să găsești erori sau să te asiguri că un program funcționează. Scopul tău final este să livrezi produse superioare. În calitate de tester, vei putea contribui la asigurarea calității unor produse utilizate în domenii vitale precum medicina, transporturile, educația, finanțele, comunicațiile și altele în care erorile nedepistate sau calitatea slabă înseamnă pierderi majore – financiare sau chiar de vieți omenești.
Rolul tău este astfel extrem de important – tu vei fi una dintre persoanele care va decide dacă un produs este gata să plece către utilizator, dacă și în ce măsură este funcțional, util și sigur.
Practic, munca ta ajută toate părțile implicate să doarmă liniștite – ce poate fi mai important de atât?