Alegerea unei cariere este un proces care ne poate pune în dificultate, aducându-ne în același timp entuziasm și nesiguranță, speranță și stres, bucurie și îngrijorare.
- Oare mi se potrivește?;
- Îmi voi găsi un job în domeniu?;
- Mă voi descurca la job?;
- Voi reuși să mă integrez?;
- Am șanse de avansare?;
- Voi câștiga destui bani?;
- Îmi va aduce satisfacții? – sunt întrebări normale pe care ni le punem cu toții la început de drum.
Fie că abia pășești în câmpul muncii, fie că ai deja experiență într-un anumit domeniu care simți că nu te mai mulțumește și te gândești la o reconversie profesională, te vei confrunta cu incertitudinea și emoțiile contradictorii în luarea unei decizii atât de importante. Acesta nu este însă un lucru rău, atâta timp cât te motivează să explorezi diferite oportunități și să faci alegerea potrivită pentru tine.
Deși nu putem spune că există o carieră „perfectă” pentru fiecare, unele domenii profesionale vin cu oportunități și beneficii incontestabile. Unul dintre aceste domenii este tehnologia informației – unul dintre cele mai vibrante și versatile sectoare ale economiei, cu cel mai accelerat ritm de dezvoltare din ultimele decenii.
Am selectat pentru tine 10 motive care să te ajute să spui un „Da!” hotărât unei viitoare cariere digitale:
1. Există o criză de specialiști IT pe piața muncii, iar nevoia de angajați este în continuă creștere
În economia actuală, pentru proaspeții absolvenți, dar și pentru profesioniștii cu experiență din multe sfere de activitate, este destul de dificil să-și găsească un loc de muncă în domeniul dorit din cauza numărului foarte limitat de posturi vacante. Aceștia ajung de multe ori să accepte joburi sub nivelul lor de pregătire sau în domenii cu totul diferite de cel studiat doar pentru a avea un venit lunar.
Acest scenariu nu se va întâmpla niciodată în sfera tehnologiei – domeniul se dezvoltă într-un ritm foarte accelerat, iar nevoia de specialiști digitali crește în fiecare zi. Sute de mii de posturi noi apar în fiecare an în toată lumea, iar companiile IT „se bat” pentru angajați buni care să le ocupe, oferind numeroase beneficii și oportunități pentru a atrage forță de muncă cu pregătire în domeniu, care este o resursă limitată și foarte valoroasă.
2. Poți lucra în orice domeniu care te pasionează
Să lucrezi în IT nu înseamnă neapărat să fii angajatul unei companii din domeniul tehnologiei. O mare varietate de industrii din sectorul public, privat sau ONG caută specialiști cu aptitudini digitale pentru a-și forma sau completa propriile echipe de IT. Este extrem de greu să mai găsești în prezent o sferă de activitate în care tehnologia să nu dețină un rol cheie.
Așadar, în calitate de specialist IT, îți poți construi o carieră de succes în orice domeniu se suprapune cu pasiunile tale: medicină, finanțe, drept, comerț, publicitate, modă, conservarea biodiversității, protecția mediului, transporturi, artă, cultură, divertisment și multe altele. Experții în soluții digitale sunt căutați în toate sferele de activitate – alege domeniul în care vrei să faci o diferență și începe să urci pe scara profesională.
3. Ai oportunități reale de avansare în carieră
Sunt multe domenii de activitate în care este foarte dificil să avansezi, fie pentru că anumite posturi nu au superiori și se subordonează direct conducerii companiei, fie pentru că pozițiile de management sunt extrem de puține și nu se eliberează aproape niciodată, fie pentru că e nevoie să urmezi programe anevoioase de formare sau chiar reconversie profesională pentru a ocupa un post superior.
În IT, te plafonezi la job doar dacă o faci intenționat și refuzi să te dezvolți și să crești odată cu domeniul, să-ți însușești noile tehnologii și să ții pasul cu ritmul accelerat al avansului tehnologic. Într-un domeniu cu o dezvoltare atât de rapidă, se înființează mereu noi departamente, se formează noi echipe, apar noi proiecte pentru care este nevoie de oameni cu experiență. Începând dintr-o poziție entry-level în cadrul unei echipe, cu perseverență și determinare poți deveni managerul acelei echipe în doar câțiva ani sau poți avansa de la junior la senior depinzând doar de nivelul tău de implicare și de dorința de a fi cel mai bun la ceea ce faci.
4. Nu trebuie să fii un geniu la matematică sau olimpic la informatică
Deși este o convingere foarte răspândită, domeniul IT nu este doar despre matematică, informatică, statistică și alte științe exacte. Succesul tău în carieră nu va depinde atât de mult de câtă matematică avansată știi sau ce note ai luat la informatică în liceu. Da, cunoștințele tehnologice sunt importante, dar cel puțin la fel de importante sunt și o serie de abilități și caracteristici personale fără de care este foarte puțin probabil să-ți poți construi o carieră digitală de succes.
Curiozitatea, creativitatea, comunicarea eficientă, rezolvarea de probleme, munca în echipă, motivația de a învăța, perseverența, colaborarea – sunt doar câteva dintre abilitățile extrem de valoroase care te vor ajuta să devii un specialist digital foarte bun, un membru apreciat al oricărei echipe de IT, să avansezi în carieră și să fii cu adevărat mândru și mulțumit de ceea ce faci.
5. Un job în IT te va motiva să înveți și să te dezvolți continuu
Lumea tehnologiei este extrem de competitivă, domeniul se dezvoltă foarte rapid, iar capacitatea de adaptare, dezvoltare și învățare de noi abilități reprezintă cheia succesului. Doar asimilând constant ultimele inovații, menținând ritmul cu avansul tehnologic, dobândind și aplicând noi competențe vei reuși să fii un expert apreciat în domeniul tău.
Așadar, o carieră în sfera tehnologiei te va motiva mereu să atingi și să menții cele mai înalte standarde profesionale. Acest lucru va atrage după sine numeroase beneficii și satisfacții, vei deveni un specialist din ce în ce mai valoros, vei avea numeroase oportunități de avansare pe măsură ce aduni experiență, iar odată cu acestea vei avea ocazia să-ți extinzi sfera de activitate și vei avea acces la poziții din ce în ce mai influente, cu numeroase recompense profesionale, personale și financiare.
6. Îți poți valorifica creativitatea și inventivitatea
Unul dintre cele mai importante scopuri ale tehnologiei informației este de a găsi soluții inovatoare pentru probleme complexe, iar specialiștii digitali ce dau dovadă de gândire creativă și inventivitate sunt extrem de valoroși și apreciați în domeniu. Abilitatea și dorința de a-ți asuma riscuri „creative” în activitatea de zi cu zi, vor fi adesea ingredientul secret al succesului în domeniu.
Dacă în alte sfere de activitate sunt o serie de rigori, proceduri inflexibile și „tradiții” care îți vor îngrădi libertatea de a-ți exprima creativitatea și ideile inovatoare, în sfera tehnologiei vei putea enunța, testa și pune în practică cele mai „trăsnite” idei, atâta timp cât acestea pot contribui la identificarea și implementarea celor mai bune soluții digitale. Vei face parte dintr-o cultură a creșterii, dezvoltării și avansării, iar locul tău de muncă va fi locul nașterii pentru noi concepte, soluții și descoperiri.
7. Poți avea o contribuție semnificativă în viața oamenilor
De câteva decenii, tehnologia are o influență și un impact extraordinar în viețile oamenilor. De multe ori, avansul tehnologic a făcut imposibilul posibil, iar domenii extrem de importante precum medicina, telecomunicațiile sau transporturile au cunoscut o dezvoltare impresionantă în care tehnologia a jucat un rol semnificativ, făcând viețile oamenilor mai ușoare, mai frumoase, mai interesante sau chiar salvându-le.
Lucrând în domeniul IT vei fi în prima linie a inovațiilor menite să schimbe în bine viețile oamenilor, iar la sfârșitul fiecărei zile de lucru, fiecărui proiect, vei avea satisfacția că ai contribuit și tu la asta. Fie că îți folosești cunoștințele de specialitate pentru a oferi suport tehnic oamenilor, a-ți ajuta colegii să creeze și să implementeze soluții digitale complexe sau a contribui la succesul diferitelor organizații și companii, vei face mereu o diferență și vei fi parte a schimbării în bine.
8. Participi la construirea viitorului
Lucrând în domeniul IT ai posibilitatea să fii parte a proiectării, construirii și dezvoltării viitorului. Fie că vorbim despre electrocasnice smart, microcomputere care detectează schimbările meteorologice, sisteme de securitate cibernetică sau alte produse digitale, jobul tău îți va permite să revoluționezi modul în care oamenii comunică, călătoresc, trăiesc.
Acesta este principalul focus al tehnologiei – de a depăși bariere, de a îmbunătăți din ce în ce mai mult activitățile de zi cu zi și viața oamenilor, de a crea un viitor lipsit de problemele și neajunsurile trecutului și ale prezentului. Așadar, dacă îți dorești să fii în mijlocul acțiunii, a cercetării, descoperirilor, dezvoltării și inovării, nu există un domeniu mai potrivit în care să-ți construiești o carieră.
9. Te bucuri de stabilitate și siguranță financiară
Știm deja că banii n-aduc fericirea, dar dacă bunăstarea financiară face parte din planurile tale de viitor, o carieră în domeniul IT te va ajuta să atingi acest scop. Sigur, va fi nevoie de multă implicare și muncă până vei ajunge la un nivel al veniturilor pe deplin satisfăcător, dar după câțiva ani în această industrie, ai toate șansele să faci niște „bani serioși”.
Deși salariile sau încasările depind în mare măsură de poziție, experiență, locație și alte aspecte la fel ca în alte domenii, veniturile din sfera digitală sunt unele dintre cele mai mari din toate sectoarele economiei, iar profesioniștii din domeniul IT sunt unii dintre cei mai mulțumiți specialiști atunci când vine vorba de aspectul financiar al muncii lor, conform statisticilor.
10.Te poți angaja în domeniu fără să urmezi o școală de profil
Pentru a-ți construi o carieră de succes în domeniul IT, nu este neapărat necesar să urmezi un program educațional de lungă durată cum ar fi o facultate de informatică. Dacă te pasionează tehnologia și îți dorești toate beneficiile unui parcurs profesional în domeniu, poți urma programe de formare țintite pe abilitățile pe care vrei să le dobândești și proiectate să te pregătească pentru o anumită ocupație în domeniu.
La Școala de IT Azimut Vision ai ocazia să înveți IT de la zero, să te pregătești pentru un job specific în domeniu și să dobândești cele mai relevante cunoștințe de la mentori experimentați pentru care succesul tău este o prioritate. Alege ce ți se potrivește cel mai bine din oferta variată de cursuri de IT și pășește cu încredere spre noua ta carieră digitală.