Am văzut cu toții filme cu hackeri misterioși care „sparg” site-urile unor companii malefice lucrând din clădiri cu aspect industrial fără lumină naturală, înconjurați de cabluri, ecrane și tot felul de dispozitive futuriste. Am văzut și filme în care IT-știi sunt niște genii neînțelese, care nu au prieteni sau au unul singur la fel de „ciudat” ca ei, își petrec toată ziua la calculator scriind cifre, cuvinte și semne indescifrabile cu verde pe un ecran negru sau fiind cu totul pierduți în jocuri video.
Aceste stereotipuri sunt folosite pe larg de scenariștii și regizorii de la Hollywood pentru că au un efect dramatic și atrag atenția, portretizând industria digitală ca pe ceva enigmatic și inaccesibil. Dar acesta este unul dintre principalele moduri în care apar concepțiile eronate despre ce înseamnă cu adevărat o carieră în IT.
Așadar, contrar preconcepțiilor și stereotipurilor ce înconjoară industria tehnologică, dacă îți dorești un job interesant, vibrant, ce presupune multă socializare și contact uman, îți aduce satisfacții personale și profesionale considerabile, îți oferă numeroase oportunități să faci o diferență și vine cu siguranță cu o stabilitate financiară, ia în serios ideea de a deveni specialist digital.
Iată câteva mituri despre cum este să lucrezi în IT care nu ar trebui să-ți stea în cale:
- Ai nevoie de o facultate de informatică pentru a lucra în IT
Da, sunt unele job-uri în domeniul IT pentru care ai nevoie de educație formală și acreditări speciale, dar pentru majoritatea ocupațiilor digitale este suficient să demonstrezi că ai cunoștințele și abilitățile necesare pentru a fi bun la ceea ce faci, background-ul tău educațional fiind mai puțin important.
Așadar, dacă nu ai o diplomă de studii superioare în domeniu, acest lucru nu ar trebui să te oprească din avântul de a-ți construi o carieră digitală. Dacă știi despre tine că ești un autodidact foarte bun, poți încerca să înveți IT singur sau poți să urmezi cursuri acreditate de IT unde vei beneficia de instruire, sprijin și toată experiența unor mentori care te vor ajuta să te pregătești pentru un job în domeniu.
Citește aici poveștile de succes ale cursanților Azimut Vision care își construiesc o carieră în IT venind din domenii precum peisagistică, finanțe-bănci, construcții sau farmacie.
- Trebuie să știi muuultă matematică
Sunt unele ramuri ale tehnologiei informației unde matematica este mult mai importantă decât în altele, iar ca să fii bun la ceea ce faci ai nevoie de o afinitate naturală pentru cifre, calcule și de cunoștințe avansate de matematică sau statistică.
Totuși, pentru o mare parte dintre ocupațiile pe care le au specialiștii IT sunt mult mai importante abilitățile precum rezolvarea de probleme – în anumite limbaje de programare cum este JavaScript, sau creativitatea – care te va ajuta să faci performanță în rolurile axate pe design.
- Trebuie să fii un geniu ca să lucrezi în IT
Da, sunt programatori și alți specialiști IT despre care am putea spune că sunt niște genii în domeniu, dar aceștia sunt o minoritate și de obicei sunt foarte specializați pe anumite ramuri sau tehnologii. Acest lucru este valabil pentru orice domeniu de activitate, însă pentru sfera digitală a devenit un stereotip care îi împiedică pe mulți oameni să urmeze un parcurs profesional în domeniu.
În realitate, marea majoritate a specialiștilor IT au un nivel de inteligență comparabil cu cel al specialiștilor din alte domenii, iar ceea ce îi deosebește este:
→ pasiunea pentru tehnologie;
→ interesul pentru progres și inovație;
→ dorința de a face parte dintr-un domeniu care avansează rapid și devine din ce în ce mai prezent în toate ariile vieții;
→ setea de a învăța continuu și de a ține pasul cu avansul tehnologic.
- Nu ai nevoie de abilități sociale pentru a lucra în IT
Probabil unul dintre cele mai răspândite mituri despre munca în IT se referă la izolare și lipsa interacțiunilor sociale. Specialiștii digitali sunt văzuți ca niște singuratici care preferă compania mașinăriilor și nu sunt prea încântați de prezența oamenilor în jurul lor sau de contextele sociale.
În realitate, majoritatea rolurilor în domeniul IT presupun destul de multă comunicare și colaborare atât cu alți profesioniști din domeniu, cât și cu parteneri din alte sfere de activitate sau clienți cu nivele foarte diferite de cunoștințe tehnologice.
Prin urmare, relațiile interumane nu sunt deloc ceva străin pentru specialiștii IT, iar capacitatea de adaptare, integrare în medii variate și lucru în echipă este foarte importantă pentru cea mai mare parte dintre ei.
- IT-știi lucrează doar în companii de IT
Da, mulți IT-ști lucrează în companii din industria tehnologiei informației sau sunt parte a unor start-up-uri axate pe tehnologie. Însă unul dintre cele mai mari avantaje ale unei cariere digitale este că îți oferă posibilitatea să lucrezi în orice domeniu te pasionează și vrei să faci o diferență.
În prezent, aproape că nu mai există sferă a economiei sau arie a vieții în care să nu fie prezentă tehnologia. Digitalizarea înseamnă progres, competitivitate și evoluție. Companii, instituții și organizații din toate sectoarele economice integrează soluții digitale în activitatea lor.
Prin urmare, în calitate de specialist IT poți lucra în cele mai diverse domenii: educație, medicină, finanțe, transporturi, vânzări, cultură, artă și multe altele.
- Când lucrezi în IT, stai toată ziua la calculator
Dacă vrei neapărat și poziția îți permite, poți să faci asta și da, sunt joburi în IT care presupun mai mult timp petrecut în fața calculatorului decât altele. Dar asta nu înseamnă că toată activitatea ta profesională va consta în a sta singur în fața unui ecran.
Un job în IT presupune de cele mai multe ori și o serie de activități care nu se întâmplă la un birou, lucrând la calculator.
În funcție de rolul pe care îl ai:
→ vei participa la ședințe cu echipa din care faci parte sau cu alte părți implicate în proiectele la care lucrezi;
→ vei comunica cu colegii tăi din alte departamente;
→ vei instala produse software;
→ vei asigura reparații și mentenanță pentru diferite echipamente, plus multe alte activități specifice poziției tale.
- Nu poți obține un job în IT fără experiență
Unul dintre principalele obstacole de care se lovesc cei aflați la început de drum în domeniul IT, este lipsa experienței într-un rol similar. Ok, am cunoștințe de specialitate, știu să fac ce caută angajatorul, dar mă angajează cineva în IT dacă nu am lucrat niciodată în domeniu?
Avem o veste bună: te angajează! Pentru că experiența în domeniu nu înseamnă neapărat că ai fost angajat în trecut pe un post similar, ci că ai învățat și te-ai perfecționat constant.
Uite doar câteva metode prin care poți să aduni acest tip de experiență:
→ participă la evenimente de profil;
→ informează-te și fii mereu la curent cu ultimele tendințe în domeniu;
→ oferă-ți voluntar serviciile unui ONG cu valorile căruia rezonezi;
→ găsește-ți un mentor din domeniu care să te inspire și de la care să înveți.
- IT-ul este un domeniu pentru bărbați
Există stereotipuri de gen atunci când vorbim despre unele sfere de activitate, iar tehnologia informației este unul dintre ele. Din fericire, realitatea le combate din ce în ce mai mult în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe femei optează pentru o carieră digitală, iar abilitățile lor sunt tot mai căutate de angajatorii din domeniu.
Tot mai multe companii IT au început să conștientizeze importanța echilibrării disparităților de gen în interiorul organizației, căutând să formeze echipe cu specialiști ce vin cu diferite viziuni, competențe profesionale și abilități personale. Pe zi ce trece, tehnologia devine mai mult despre oameni decât despre mașinării, iar oamenii înseamnă diversitate, incluziune și armonie.
- Tehnologia nu este o industrie creativă
Când spunem industrii creative, ne gândim în general la cultură, muzică, teatru, literatură, meșteșuguri, publicitate, film, arhitectură și alte domenii ce implică înclinații și abilități artistice, iar tehnologia pare din cu totul alt „film”.
De fapt, sunt foarte multe roluri în domeniul IT pentru care creativitatea și gândirea inovatoare sunt vitale. Rezolvarea de probleme identificând soluții creative, proiectarea și implementarea unor soluții software noi, crearea unor website-uri prietenoase cu utilizatorul, conceperea unor campanii de marketing digital de succes – toate se bazează pe gândirea creativă și imaginația oamenilor din spatele lor.
- IT-știi știu cum să-ți repare calculatorul
Unii dintre ei știu, pentru că e jobul lor. Alții știu pentru că îi pasionează acest lucru și au învățat singuri să rezolve diferite probleme de hardware sau software care pot apărea la un dispozitiv IT. Totuși, chiar dacă poate suna șocant, mulți profesioniști care lucrează în domeniul IT habar n-au ce problemă are laptopul sau telefonul tău și nici cum să o rezolve.
Iar acest lucru este complet normal. O mulțime de roluri din sfera digitală presupun în mare parte competențe și abilități non-tehnice, dar care sunt extrem de importante și vin în completarea muncii colegilor lor specializați pe partea tehnică, creând astfel produse digitale eficiente și complete care să răspundă tuturor nevoilor utilizatorilor finali.